• Haberler
  • Genel
  • Yılmaz: Süt tüketimi dünya ortalamasını geçmeli

Yılmaz: Süt tüketimi dünya ortalamasını geçmeli

Süt üreticilerinin içinde bulunduğu sorunları ve bunların çözüm yollarını açıklayan MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, ülkede Türk çiftçisinin ürettiği süt tüketiminin dünya ortalamasını geçmesi gerektiğini belirtti MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, TBMM'de gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada ülkede süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdi.SÜT ÜRETİCİSİ İNLİYORDünyanın en yararlı besini olan sütün insanların [&hellip]

Yılmaz: Süt tüketimi dünya ortalamasını geçmeli

Süt üreticilerinin içinde bulunduğu sorunları ve bunların çözüm yollarını açıklayan MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, ülkede Türk çiftçisinin ürettiği süt tüketiminin dünya ortalamasını geçmesi gerektiğini belirtti

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, TBMM’de gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada ülkede süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdi.
SÜT ÜRETİCİSİ İNLİYOR
Dünyanın en yararlı besini olan sütün insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besin olduğunu, sütün besleyici değeri, içerdiği vitaminler ile Allah’ın insanlığa sunduğu en önemli nimetlerden biri olduğunu kaydeden Yılmaz; “Süt bu kadar yararlı ve değerli bir besinken biz bunun kıymetini de süt üreticisinin kıymetini de bilmiyoruz. Bir damlasını binlerce bilim adamının bir araya gelerek bile üretmeyeceği bu içeceği biz bir inekten, bir koyundan, bir keçiden alabiliyoruz. Alabiliyoruz ama AKP iktidara geldi geleli, hele hele Fransa’dan madalyalı Tarım Bakanımız göreve geldi geleli bu süt üreticisi inim inim inliyor. Öyle bir noktaya gelin diki süt üreticileri üretmeyi bırakmaya, 7-8 Bin TL değerindeki günde 30-40 kilogram süt veren ineklerini yok parasına kestirip zararına kestirip bu işi bırakıyorlar. Nasıl bırakmasınlar yemin çuvalı olmuş 50 lira samanın bile kilosu 80 kuruş. Alın teri döküp emek verdiği bin bir güçlükle elde ettiği sütün litresi ise 70 kuruş gelin siz çıkın işin içinden çıkabilirseniz.” dedi.
“ANA OLMADAN DANA OLMAZ”
Süt üreticiliğinde 1 litre ham süt ile 2,5 kilogram kesif yem alınabilmesi halinde bu işin sürdürülebilir olabileceğini belirten MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, aksi durumda işin yürütülemeyeceğini söyledi. Son yıllarda girdi maliyetlerindeki afaki artışların, ürünün para etmemesi süt sığırcılığı yapan herkesi batma noktasına getirip, bankalara, tefecilere muhtaç hale gelindiğinden yakınan Yılmaz; “AKP hükümeti bir şeyi unutuyor defalarca da söyledim bu ülkede süt meselesi, et meselesidir et meselesi de süt meselesidir. Süt meselesi çözülmeden et problemi çözülmez. İthal ete, canlı hayvana, ithal kurbanlığa ve de samana mahkûm oluruz. Bizde ana olmadan dana olmaz derler ya hayvancılığın geleceği de bu süt sığırcılığındadır. Bunlar bilinmesine rağmen süt üreticisi yeterince desteklenmiyor. Ürünü para etmiyor.” diye konuştu.
SEK YENİDEN YAPILANDIRILMALI
Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP olarak halkı köy köy gezip dinlediklerini, vatandaşların “Bıktık, yapacak, dayanacak gücümüz kalmadı.” ifadelerini sıkça duyduklarını belirtti. En kısa sürede mevcut sıkıntıların giderilip, süt sığırcılığı ve besicilik yapan çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan bütün zirai kredi borçları faizleri silinerek borçları uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini savunan Yılmaz; “Hayvancılığın girdi maliyetleri olan mazot, ilaç, yem vb ürünlerde her türlü ek vergiler, ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Süt sığırcılığı yapan insanlarımız etkin şekilde desteklenmeli gerekirse bedelsiz olarak hayvan verilmelidir. Sütlerin alım garantili olarak değerinde alınmalarının sağlanması gerekmektedir. Bunun için Süt Endüstrisi Kurumları yeniden yapılandırılmalı ve yaygın bir şekilde faaliyete geçirilip bu kurumlar vasıtası ile üretilen sütün değerinde pazara sunulması halkımızın da ekonomik olarak yeterli ve sağlıklı süte ulaşabilmesi sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.
Kemalettin Yılmaz, Tarsim olarak adlandırılan sigortadan süt sığırcılığı yapanların daha kolay ve ucuza yararlandırılıp, hayvan hastalıkları konusunda ciddi çalışmalar yapılması, süt sığırlarının bu konuda etkin olarak korunması gerektiğini belirtti. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl elinize yüzünüze bulaştırdığınız okul sütü projesi ülke genelinde tam anlamıyla uygulanmalı geleceğimizin teminatı çocuklarımıza kaliteli, sağlıklı, her türlü hileden uzak, Türk çiftçisinin ürettiği süt içirilmeye devam etmelidir. Süt konusunda kamu spotları oluşturulmalı, kampanyalar düzenlenmeli ülkemizde süt tüketimi dünya ortalamalarına hatta üzerine çıkarılması için çalışmalar yapılmalıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme