Yılmaz: Mermer sektörü gelişmeli – Kocatepe Gazetesi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar’da mermer ve doğal taş üretiminde, kullanımında ve pazarlanmasında yaşanan sorunların ve çözüm yollarının tespiti amacı hakkında Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Yılmaz, Mermer sektöründe Afyonkarahisar’da 4 bin 100 kişinin istihdam edildiğini söyledi Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz MHP'li 22 milletvekili ile birlikte [&hellip]
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar’da mermer ve doğal taş üretiminde, kullanımında ve pazarlanmasında yaşanan sorunların ve çözüm yollarının tespiti amacı hakkında Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Yılmaz, Mermer sektöründe Afyonkarahisar’da 4 bin 100 kişinin istihdam edildiğini söyledi
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz MHP’li 22 milletvekili ile birlikte Afyonkarahisar ilinde mermer ve doğal taş üretiminde, kullanımında ve pazarlanmasında yaşanan sorunların ve çözüm yollarının tespiti amacı ile ilgili bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.
Afyon’un mevcut potansiyeli değerledirilmiyor
Türkiye’nin renk ve mineral çeşitliliğine sahip mermerler açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne verdiği araştırma önergesinde şu görüşlere yer verdi:Dünyanın en zengin doğal taş rezervlerinin bulunduğu Alp kuşağında yer alan ülkemiz, renk ve mineral çeşitliliğine sahip mermerler açısından çok büyük bir potansiyele sahiptir. Marmara ve Ege bölgesi başta olmak üzere, Trakya’dan Doğu Anadolu’ya kadar tüm coğrafi bölge-lerde 589 milyon m3 görünür, 1545 milyar m3 muhtemel ve 3,027 milyar m3 mümkün rezerv olmak üzere toplam 5,161 milyar m3 mermer rezervi bulunmaktadır. Dünya mermer piyasası yıllık 15 milyar dolarlık bir pazar oluşturmaktadır. Ancak bir mermer cenneti olan ülkemiz bu pastadan potansiyeli ölçüsünde pay alamamaktadır. Afyonkarahisar, ülke-mizde en yoğun üretim yapılan il olmakla birlikte, henüz mevcut potansiyelin çok küçük bir dilimi değerlendirilebilmektedir. Rezerv dağılımı içinde Afyon’un payı % 12,2 civarındadır.” diye konuştu.
Gerekli alt yapı oluşturulmalı
Toplam mermer rezervi 600 milyon m3 olarak tahmin edilen Afyonkarahisar’da yıllık üretim kapasitesinin 6,9 milyon m3 civarında olduğunun altını çizen MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz; Mermer çıkarılması ve işlenmesi sürecinde %30’lara varan kayıplar oluşmaktadır. 200’ün üzerinde fabrika-atölye bulunan Afyonkarahisar’da mermerin ihracatında sürekli bir artış trendi olmasına rağmen; Afyonkarahisar’da direkt olarak 4 bin 100 kişinin, ülkemizde 100.000 kişinin doğrudan, 2.000.000 kişinin ise dolaylı olarak istihdam edildiği sektörün gelişebilmesi için; Mermer sektörüyle ilgili dış ticaret şirketlerinin kurulması, Mermer sektörüne yönelik mali kontrol ve fiyat politikası tekrar gözden geçirilmesi, Mermer ocakları ve mermer fabrikaları modern teknolojiden maksimum seviyede yararlandırılması, Mermerciliğin önünde büyük sorunlar yaratan mevzuatın acilen yeniden düzenlenmesi, İstihdamı ve mermer üretimini artırabilmek için öncelikle uygulanan yüksek kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve kredilerin sağlıklı hale sokulması, Ocak ve fabrikaların bilimsel, tekniğe dayalı olarak profesyonel ekipler tarafından oluşturulması, üniversite-sanayi iş birliği yapılması gerekmektedir. Afyonkarahisar’daki mermer ve doğal taş üretiminde ve ihracatında yaşanan sorunların ve çözüm yollarının tespiti için gerekli altyapılar ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, fizibilite ve araştırma raporlarının oluşturulabilmesi sorunların ve alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla, anayasanın 98. ve TBMM iç tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)