- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Yılmaz Güney Alevi mi?
Yılmaz Güney Alevi mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan Yılmaz Güney'in hayatı araştırılamaya başlandı. Peki, Yılmaz Güney Alevi mi? Detayları Haberimizde…
Gerçek adı Yılmaz Pütün olan Yılmaz Güney Alevi mi? Sorusu merak konusu oldu. Peki, Yılmaz Güney Alevi mi? Gelin birlikte öğrenelim….
YILMAZ GÜNEY ALEVİ Mİ?
1937 tarihinde Yenice, Yüreğir, Adana’da dünyaya gelen Yılmaz Güney, Kürt ve Zaza kökenli bir aileden doğmuştur.
YILMAZ GÜNEY KİMDİR?
Güney, 1 Nisan 1937 tarihinde Yenice, Yüreğir, Adana’da dünyaya geldi. Yılmaz Güney’in gerçek adı Yılmaz Pütün’dür. 1937 yılında, köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Adana’da büyüyen Yılmaz Güney, Üniversite okumak üzere İstanbul’a gitti ve burada Atıf Yılmaz ile tanıştı. Atıf Yılmaz’ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başladı. Yılmaz Güney, 1959 yılında Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik isimli filmlerin hem senaryosunu yazdı, hem de filmlerde rol aldı. Karacaoğlan’ın Karasevdası’nda da yönetmen yardımcılığı yaptı. Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Yılmaz Güney, 1961 yılında bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılandı ve bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Yılmaz Güney, 1971 yılında Mahir Çayan ve arkadaşlarını sakladığı gerekçesiyle 2 yıl hapse ve sürgüne mahkum edildi. Güney, içeride kaldığı süre boyunca sinema ve sanatla ilgili fikirlerini; şiir ve öykülerini o dönemde çıkarmaya başladığı Güney dergisinde yayınlamıştır. Bu dönemde Çirkin Kral lakabını alan oyuncu, 1974’te cezaevinden çıktı. 1974’te cezaevinden çıkan Yılmaz Güney aynı yıl “Arkadaş” filmini çekti. Yine aynı yıl “Endişe” adlı filmi çekerken Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu’yu öldürmek suçlamasıyla tutuklandı ve 25 Ekim’de Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamaların sonucu 13 Temmuz 1976’da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Beş yıl hapis yattıktan sonra 9 ekim 1981 tarihinde izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevinden yurtdışına firar etti. Cezaevinden bir günlük izin ile çıkan Güney, Antalya’nın Kaş ilçesinden Yunanistan’a bağlı Meis adasına, oradan da İsviçre’ye geçti. Daha sonra Fransa’ya geçer ve yaşamının geri kalanını orada geçirir.26 Ekim 1982’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı.