Yıldırım: Anayasa yargısının önemi ve yeri büyük
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ile AKÜ öğrenci kulüplerinden Yönetim ve Siyaset Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Demokrasilerde Yargısal Denetim ve Bireysel Başvuru” konulu konferans, gerçekleştirildi. Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonda verdiği konferansta, öğrencilerle buluştu “ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK”Yönetim ve Siyaset Kulübü [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ile AKÜ öğrenci kulüplerinden Yönetim ve Siyaset Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Demokrasilerde Yargısal Denetim ve Bireysel Başvuru” konulu konferans, gerçekleştirildi.
Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonda verdiği konferansta, öğrencilerle buluştu
“ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK”
Yönetim ve Siyaset Kulübü başkanı Levent Doğutaş konferansın başında “Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri olarak bizler, üniversite öğrencilerinin, Türkiye’nin siyaset ve yönetimine ilişkin konuları konuşabilecekleri platformlara ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz. AKÜ Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri ile Yönetim ve Siyaset Kulübü öğrencileri olarak bizler de böyle bir platform oluşturmayı amaçladık ve bu bağlamda etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi.
Konferansın moderatörlüğünü de yapan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kemal Bayram ise “Bugün anayasalar ve anayasalcılık düşüncesi açısından vazgeçilmez kurumlardan ve vazgeçilmez aşamalardan biri olan yargı denetimi ve Türkiye’de belki de hiç alışık olmadığımız yeni bir uygulama olan bireysel başvuru hakkı ile ilgili konuşacağız” diyerek sözü Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’a bıraktı.
“ANAYASA YARGISININ OLMADIĞI
DEMOKRASİLER DE VAR”
Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım konuşmasında: “Bir demokraside, çoğulcu bir demokraside, Anayasa Mahkemesi, daha doğrusu Anayasa yargısının önemi ve yeri büyük. Dünyada anayasa yargısının olmadığı demokrasiler de var. Demokrasilerde anayasa mahkemesi veya anayasa yargısı işlevini gören kurumlar illa ki olmak zorunda değil. Özellikle Anglo-Sakson kökenli ülkelerde bu kurumlar, yüksek mahkeme şeklinde geçmekte. Anayasa Mahkemesi daha ziyade Kıta Avrupası kavramsallaştırmasını yansıtmakta. Mesela Amerika Birleşik Devletleri’nde, Hindistan’da, Büyük Britanya’da, Birleşik Krallık’ta bu, yüksek mahkeme diye geçmekte. Anayasa yargısının önemi, özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra anlaşılmış. Dünyada ilk anayasa mahkemesi diyebileceğimiz yapılanma aslında Amerikan Yüksek Mahkemesi. Yaklaşık 200 yıldan beri Amerika Birleşik Devletleri’nde, kişi hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesinde, demokrasilerin yerleştirilmesinde gerçekten önemli kararlar vermiş. Daha sonra Avrupa Kıtasında ilk olarak Avusturya’da anayasa mahkemesinin kurulduğunu görüyoruz. Anayasa Mahkemeleri genellikle atanmış kişilerden oluşmaktadır. Türkiye’de yapılan son referandumda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmesi, yani seçilmişlerin de iradesinin oraya yansıtılması anlamında bir katkı sağlanmış durumda. Dünyadaki sistemlerde, genelde anayasa mahkemelerine, üye seçimlerinde atama yoluyla yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Konferans, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın dinleyici sorularını yanıtlamasının ardından son buldu. (Kocatepe)