'Yılan zehrinden daha tehlikeli mantarlar var'

Eskişehir'in Han ilçesinde bir aileden 3 kişi yayladan topladıkları mantarı yemeleri sonucu zehirlenerek hayatlarını kaybetmişti. Yaşanan olayın ardından 'mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır ve tedavisi var mıdır?' sorusu tüm Türkiye'de merak konusu oldu. Bu sorunun yanıtını ise Afyonkarahisar Özel Park Hayat Hastanesi hekimlerinden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Özkal, A Haber ekranlarından canlı olarak Türkiye'ye açıkladı.'HAFİF ZEHİRLİ [&hellip]

Eskişehir’in Han ilçesinde bir aileden 3 kişi yayladan topladıkları mantarı yemeleri sonucu zehirlenerek hayatlarını kaybetmişti. Yaşanan olayın ardından “mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır ve tedavisi var mıdır?” sorusu tüm Türkiye’de merak konusu oldu. Bu sorunun yanıtını ise Afyonkarahisar Özel Park Hayat Hastanesi hekimlerinden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Özkal, A Haber ekranlarından canlı olarak Türkiye’ye açıkladı.
“HAFİF ZEHİRLİ VE HAYATI TEHDİT EDEN MANTARLAR VAR”
A Haber Afyonkarahisar il Temsilcisi Nail Azbay’ın sorularını yanıtlayan Dr. Özkal, doğada zehirsiz olan mantarın sadece kültür mantarı olduğunu belirtti. Özkal, hafif zehri olan ile keskin bir zehre sahip olan mantarlarında doğada bulunduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Mantar doğada mantarın dirençli sporlarının yağmurlarla birlikte toprak altında büyümesi ile ortaya çıkan, güzel görünümleri ile insanlar cezbeden zehirlenmelere yol açan önemli bir maddedir. Bizim bildiğimiz mantarların daha doğrusu kültür mantarlarının zehri yoktur. Topraktan gelişen kültür mantarların dışındaki diğer mantarların birçoğunda çeşitli zehirler bulunmaktadır. Bazıları çok hafif zehirlerdir, bazıları hayatı tehdit eden zehirlerdir. Eskişehir’de yaşanan hadise hayatı tehdit eden mantar türlerine örnektir.”
“BAZILARI 2 SAATTE  BAZILARI 24 SAATTE KENDİNİ GÖSTERİR”
Mantar zehirlenmesi sonrasında pek çok belirtinin olduğunu söyleyen Özkal, bu belirtilerin zehirleyen mantarın çeşidine göre değiştiğini, kimisinin iki saatte kimisinin ise 24 saatte etkili olabildiğini kaydederek, “Mantarların bir kısmı yılan zehrinden daha tehlikelidir. Bazıları bir iki saatte bazıları da 24 saatte belirti verir. Bazı mantarlarda üç dört gün sonra belirti verir. İki saat sonra çıkan zehirlenmelerde bulantı, kusma özellikle sinir sistemini etkileyen mantarlarda tansiyon düşüklüğü, görmede bulanıklık, baygınlık, sersemlik, kusma gibi genel durum bozuklukları ortaya çıkabilir. Esas olarak karaciğer ve böbreği çürüten mantarlar da vardır.” ifadelerini kullandı.
“BÖBREK VE KARACİĞER NAKLİ GEREKEBİLİR”
Mantar zehirlenmesinin henüz bir panzehri olmadığına dikkat çeken Özkal, tedavi sürecinde ciddi vakalarda böbrek ve karaciğer nakli gerekebileceğini söyledi. Özkal, “Mantar zehirlenmelerinin tam olarak panzehri yoktur. Ancak hastada zehirlenme belirtileri çıktığında hasta hemen hastaneye başvurmalıdır. Hastanın midesi yıkanmamalıdır. Hastaya aktif kömür tedavisi uygulanabilir. Sıvı tedavisi, yada şikayetlere göre genel durumu düzeltici değişik takviye edici tedaviler uygulanır. Ciddi vakalarda böbrek ve karaciğer nakillerine kadar tedavi şekilleri vardır.” dedi.

Bakmadan Geçme