'Yıkım meselesi' yargıda – Kocatepe Gazetesi
2. Belediye Şehir Çarşısı esnafı, Afyonkarahisar Belediyesi'nin yıkım kararının durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu.Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde mülk sahiplerine tebligatta bulunularak, 2. Belediye Şehir Çarşısı zeminindeki uygunsuzluk nedeniyle yıkımına karar verildiği, bu nedenle dükkanların boşaltılması gerektiğini bildirmişti. Bunun üzerine Çarşı Yönetimi ve esnaflar 'usulsüz bir şekilde yıkım yapılacağı' gerekçesiyle duruma itiraz etmişlerdi. Esnafların bu [&hellip]
2. Belediye Şehir Çarşısı esnafı, Afyonkarahisar Belediyesi’nin yıkım kararının durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde mülk sahiplerine tebligatta bulunularak, 2. Belediye Şehir Çarşısı zeminindeki uygunsuzluk nedeniyle yıkımına karar verildiği, bu nedenle dükkanların boşaltılması gerektiğini bildirmişti. Bunun üzerine Çarşı Yönetimi ve esnaflar “usulsüz bir şekilde yıkım yapılacağı” gerekçesiyle duruma itiraz etmişlerdi. Esnafların bu itirazı, İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması istemi” ile başvurularak yargıya taşındı.
6690 metrekarelik alan üzerinde 103 işyerinden oluşan Çarşı’nın geçmişte ihale kanunu gereğince peyderpey satışa sunulduğunu ve kendilerinin bu dükkanları ihale ile satın aldıklarını belirten mülk sahipleri buna rağmen işyerlerinin yapı kullanma izin belgelerini alamadıklarını, bu nedenle bir çok mağduriyet yaşadıklarını iddia ettikleri müracaatlarında, itirazlarını şöyle sıraladılar:
“Her fırsatta Belediye tarafından yapılan tüm işlemlerin yasa ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirildiği belirtilmesine rağmen, Danıştay 6. Dairesi’nin beş yıl içinde yapı kullanma ruhsatı verilmeyen işyerlerinin tamamlanmamış sayılacağı kararı göz ardı edilmektedir. Afyonkarahisar Belediyesi aynı zemindeki 150 yıllık binayı satın alıp restore ettirirken, 18 yıl önce Belediye tarafından yapılan betonarme karkas binayı riskli diye yıkmaya çalışmaktadır. Dükkanlarımızı, bu işyerlerini Belediye yaptırdı, mutlaka kontrol edilmiş ve sağlamdır diyerek güvenerek ve bedelinin üzerinde ödeme yaparak satın aldımıştık. Çarşımızı 1. Belediye Şehir Çarşısı’na bağlayan köprüler de standartlara uygun olmadığı için yıktırılmıştır. Köprülerin yıkılması Çarşı’nın hareketliliğini de engellemiştir. Halen görevde olan Belediye Başkan yardımcıları inşaatın yapıldığı yıllarda görevde idiler. Kamu kurumlarında devamlılık esastır. Riskli bina diye yıktırılmak istenen çarşımızın risk etüd raporuna esas olan zemin etüd raporu, Belediye Meclisi eski üyesine ait, Çarşı zemini ile en ufak benzerliği olmayan binaya aittir. Raporda, bu rapor ilgili ada ve taşınmaza aittir, başka bir çalışmada kullanılamaz denilmesine rağmen, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce gereğince incelenmemesi de düşündürücüdür. Belediye Başkanımızın, bizlere tapularınız, arsa tapusu, zorluk çıkarırsanız istimlak ederim demesi de bizleri üzmüş ve psikolojimizin bozulmasına neden olmuştur. Ekmek teknemiz dükkanlarımızın yıkılarak elimizden alınmazının engellenmesini istiyoruz”