Yeşil: Türk Kontrgerilla Ve Casusu

Mahmut Yıldırım (3 Mayıs 1953 doğumlu), kamuoyunda Ahmet Demir olarak tanınan, istihbarat çevrelerinde ise Yeşil kod adıyla bilinen bir kontrgerilla ajanı ve casustur. Hayatı, devletin karanlık yapıları, faili meçhul cinayetler ve gizli operasyonlarla iç içe geçmiştir.

1998 yılında ortadan kaybolan Yıldırım, 1999’da Interpol tarafından kırmızı bültenle arandı. 2013’te eski güvenlik görevlisi Korkut Eken, Yeşil’in hâlâ hayatta olduğunu öne sürdü. Yıldırım, 1993’te Cem Ersever’in öldürülmesi gibi pek çok kritik cinayetten sorumlu tutuldu.


GEÇMİŞİ VE SORUŞTURMA SÜRECİ
Eski MİT yetkilisi Mehmet Eymür, 2011’de verdiği bir röportajda, Yeşil’in bir dönem Elazığ’daki MİT biriminde çalıştığını ancak "kontrolden çıktığı" gerekçesiyle işine son verildiğini açıkladı. Eymür'e göre Yıldırım, 1995’e kadar JİTEM adlı gizli yapıda görev aldı. Resmi kimlik kartları verilen Yıldırım’ın kartlarının bazılarında "Başbakanlık İstihbaratı" yazdığı da iddia edildi. 1995’te kontrol dışına çıktığı gerekçesiyle Ankara’ya getirilen Yıldırım, burada Eymür ile tanıştırıldı.
Eymür, Yeşil’in o dönem aranan bir suçlu olduğunu bilmediğini ve onu birkaç sınır dışı operasyonda kullandığını söyledi. Ancak Yeşil’in resmi MİT ajanı olmadığını vurguladı. 2012’de basına sızan bir belgeye göre, 1998’de PKK komutanı Şemdin Sakık’ın yakalanması gibi dört farklı operasyonda Yıldırım’dan yararlanıldığı ortaya çıktı. MİT, bu operasyonlarda Yıldırım’ın görev aldığını kabul etse de, Türkiye içinde kendisine hiçbir görev verilmediğini ve ajan statüsünde olmadığını belirtti.


JİTEM’İN BİRAND SUİKASTİ PLANI
Ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand, 2006’da yaptığı açıklamada JİTEM’in kendisini öldürmek için Yeşil’i görevlendirdiğini öne sürdü. Ancak Yeşil, Birand’ın evindeki güvenlik önlemlerini inceledikten sonra operasyondan vazgeçildi. Birand, bu bilgiyi dönemin MİT Başkanı Şenkal Atasagun’dan öğrendiğini söyledi.
Sedat Peker ve Tarık Ümit’in Kaçırılması
Mafya lideri Sedat Peker, 2011’de yaptığı açıklamada, MİT görevlisi Tarık Ümit’in, Yeşil’in kaçırdığı iki İranlı uyuşturucu satıcısına karşılık olarak kaçırıldığını söyledi. Lazım Esmaeili ve Askar Simitko adlı İranlı casuslar, Ocak 1995'te İstanbul'da kaçırılmıştı.
Oğlu Murat Yıldırım’ın Kitabı ve Popüler Kültürde Yeşil
Mahmut Yıldırım’ın oğlu Murat Yıldırım, 2009 yılında babasının hayatını konu alan "Yeşil: Savaşçı" adlı bir kitap yayımladı. Timaş Yayınları tarafından basılan bu kitapta, Yeşil’in hem aile hayatı hem de operasyonları anlatıldı.
Mahmut Yıldırım’ın hikayesi, popüler kültürde de yer buldu. Kurtlar Vadisi adlı televizyon dizisinde, Hakan Boyav tarafından canlandırılan Kara (Mazhar Yıldıran) karakteri, Yeşil’den esinlenilerek tasarlandı.


MUSA ANTER CİNAYETİ VE DİYARBAKIR DAVASI
Yıldırım, 1992 yılında gazeteci-yazar Musa Anter’in öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır’da görülen davada suçlanan dört kişiden biriydi. Yıldırım, gıyaben yargılandı ve dava süreci, yıllar boyunca kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.


KAYBOLUŞU VE BELİRSİZ AKIBETİ
Mahmut Yıldırım’ın 1998 yılında ortadan kaybolması, devlet içindeki karanlık yapılar ve örtülü operasyonlarla ilgili birçok soruyu cevapsız bıraktı. 2013’te Korkut Eken’in Yeşil’in hâlâ yaşadığını iddia etmesi, onun akıbetine dair tartışmaları tekrar gündeme getirdi. Ancak Yıldırım’ın nerede olduğuna dair o tarihten sonra hiçbir bilgi ortaya çıkmadı.
Kaynakça ve Kitaplar
Murat Yıldırım (2009), Yeşil: Savaşçı, Timaş Yayınları
Hakantürk (2006), Yeşil Öldü mü?, Akademi TV
Çetin Ağaşe (2006), Kod Adı Yeşil, Truva Yayınları
Mahmut Yıldırım’ın hayatı, Türk siyasetinde ve istihbarat dünyasında çözülmemiş pek çok gizem ve tartışmayı barındırmaktadır. Yeni bilgiler ortaya çıktıkça, Yeşil’in kimliği ve eylemleri üzerindeki belirsizlik hâlâ canlılığını korumaktadır.
 

Bakmadan Geçme