Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YERLİ, YEŞİL VE YENİLİKÇİ – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 30 Kasım 2017 Perşembe 13:36:48
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine yerli ve milli otomobilin üretimine aday olan 5 babayiğit şirketin açıklanmasından sonra, Anadolu’nun çeşitli illeri “Yerli otomobili istiyoruz” kampanyası başlattı. Afyonkarahisar, geç kalmış gibi görünse de 2015’teki ilk atağından sonra yeniden harekete geçti. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Yerli Otomobil Fabrikası Fizibilite Çalışması isimli raporu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na iletti. Bakan Eroğlu da “Babayiğitleri Afyonkarahisar’a bekliyoruz” diyerek açık bir davette bulundu.
Ankara’daki Afyonkarahisarlıların genç ve girişken ismi Hüseyin Tutkun da hemşehrilik hukukunu gözden kaçırmayarak yerli otomobilin Afyonkarahisar’da üretilmesi için çalışmalar yapıyor. Tutkun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yerli otomobil için gönderdiği mektuptan sonra farklı mecralarda da girişimini sürdürüyor.
AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven de yerli otomobil ile ilgili talepleri Ankara’ya taşımakta olduklarını beyan etti.
Bunların hepsi iyi gelişmeler.
Tüm üretim bandı olmasa bile yerli ve milli otomobilin bazı parçalarının Afyonkarahisar’da üretilmesi, şehir ekonomisine canlılık getirecektir.
Afyonkarahisar’daki şirketlerin de bu konuda istekli ve gayretli olmaları gerekiyor.
Afyonkarahisar’daki ustaların da, çırakların da bu konuda hazırlıklı olmaları gerekiyor.
Peki Afyonhkarahisar’ın “yerli üretim” hakkında yeterli bilgi birikimi var mı?
Elbette var: Afyonkarahisar’daki meslek liselerini harekete geçirmemiz, hatta bu yetmez seferber etmemiz gerekir. Meslek liselerindeki potansiyelle gerçek bir üretim merkezi hâline gelebiliriz.
Ancak “bilgi birikim” denildiğinde bu yazının asıl konusuna getirmek isterim sözü:
Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Murad Tiryakioğlu, Türkiye’nin yerli üretim tecrübelerinin önemli bir kısmını toparlayacak, kaynak eser niteliğindeki bir kitap hazırlığı içinde. Kitapta yerli üretim, yeşil üretim ve yenilikçi üretim modelleri üzerine kafa yoran kişiler; sayılan konuların üstesinden gelmiş kişiler ve geleceğe dair projeleri olan kişiler yer alacak.

Bu çalışmanın başlığındaki özet, ülkemizin temel ihtiyaçlarını da karşılıyor:
Bir üretim yerli olmalı, çevreci olmalı ve yenilikçi olmalı.
Yerli olduğunuz takdirde ülke ekonomisine, çevreci olduğunuz takdirde tüm canlılara katkıda bulunuyorsunuz.
Yenilikçilik ise hem yerliliği, hem de çevreciliği içine alarak ilerleyebilen bir kavram. Olmamışı denemek, denemekten korkmamak gerekiyor.
Tiryakioğlu’nun Yerli, Yeşil ve Yenilikçi çalışması, Afyonkarahisar’ın bilgi birikimine de büyük bir katkı sağlayacak. Zannederim, Türkiye genelinde de böylesine kapsamlı bir eser yazılmış değil.
Tabii “yerli ve milli” otomobilden bahsederken, bir vurguyu da gözden kaçırmamak lâzım.
Murad Tiryakioğlu’nun 2015 yılında Orion Kitapevi’nden çıkan “Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye İçin Alternatif Bir Politika Arayışı” isimli kitabında, bugün sanayide “yıldız” hâline gelen ülkelerde devletin belirleyici rolü üzerinde durulmuş. Devlet, yatırımlarda adeta öncü olmuş. Yine gelişen ülkelerde, üniversite, yeni çalışmaların merkezinde olmuş.
Buradan hareketle Türkiye’deki yerli ve milli otomobil projesinde 5 babayiğidin yanı sıra Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi “teknik” üniversitelerin de yer almasının zorunluluğunu dile getirebiliriz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER