“Yerli ve yenilenebilir kaynaklar daha çok kullanılmalı”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bazı programlara katılmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Bakan Dömez’e Afyonkarahisar’daki temaslarına Vali Mustafa Tutulmaz'ın yanı sıra AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven ile diğer protokol üyeleri eşlik ettiler. Bakan Dönmez ziyareti kapsamında ilk olarak Afyon Jeotermal Enerji Santrali, Isıtma Merkezi ve Teknolojik Sera da [&hellip]
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bazı programlara katılmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Bakan Dömez’e Afyonkarahisar’daki temaslarına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven ile diğer protokol üyeleri eşlik ettiler. Bakan Dönmez ziyareti kapsamında ilk olarak Afyon Jeotermal Enerji Santrali, Isıtma Merkezi ve Teknolojik Sera da incelemelerde bulunarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
“MADEN SEKTÖRÜNDE KURALLI BİR SEKTÖRE DOĞRU GİDİYORUZ”
Daha sonra Sivil Toplum Kuruluşları ve sektör temsilcileri ile Korel Termal Otel’de istişare toplantısında bir araya gelen ve madencilik sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri paylaşan Bakan Dönmez, “Madencilikte potansiyelimiz çok yüksek ama bunun farkında değiliz. Belki biraz atadan babadan kalan gelenekler ve küçük işletmeler olması belki de ekonomik nedenlerle küçük ölçekli işletmeler olmasıdır. Kendisine ve ailesine yetiyor olabilir ancak bizim beklentimiz bu ölçekleri daha da büyütmek. Bu işletmeleri orta ve büyük ölçekli işletmeler haline getirmeliyiz. Modern ve güvenli işletme açısından kurumsallaşmak zorundayız. Maden sektöründe kurallı bir sektöre doğru gidiyoruz. Buna ayak uyduramayanların piyasada kalma şansı yok. Yasa ve yönetmelikleri zamanında iyi okuyun ve ona uygun hareket edin. Beni nasılsa görmezler mantığını bırakın. E-maden diye bir uygulama başlattık. Bundan sonra madencinin evraklarla kapı kapı dolaşmasını istemiyoruz.” dedi.
“HAMMADDE YERİNE İŞLENMİŞ
ÜRÜNE AĞIRLIK VERMELİYİZ”
İşlenmiş ürünlere yönelmek gerektiğini vurgulayan Bakan Dönmez, “Sektörde ithalat oranı kadar ihracat oranı da var. Doğaltaş bizim en çok ihraç ettiğimiz ürün. Bu sevindirici fakat mümkün mertebe işlenmiş ürünlerin ihracatına yönelmeli ve bu alana ağırlık vermeliyiz. Asya pazarı daha çok blok mermer istiyor. Orada da maliyetler artmaya başladı. Kısa vadede Asya pazarında işlenmiş ürünlerde rekabet halinde olacağımızı düşünüyorum. Biz hammadde yerine işlenmiş ürüne ağırlık vermeliyiz. Bunun içinde yeni maden sahalarının bir kısmını 3 ürün üretme şartıyla ihale etmeye başladık. Çinko, bakır vb. gibi. Madencilikte ham maddeyi direk satıyorsanız yarı mamulde 8-10 kat fazla gelir elde etme imkânınız var. Sadece alın teriyle fazla para kazanma imkânı yok. Alın terinin yanına akıl teri de katarsak bire bin kazanmış olacağız. Bu imkânımız da mevcut.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE ENERJİDE DIŞA
BAĞIMLI BİR ÜLKE”
Uzun zamandır Afyonkarahisar’a gelmek için fırsat kolladığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İl yöneticileri, siyasiler zaman zaman sorunları bizlere iletiyorlar ancak sorunların yerinde dinlenmesinin daha verimli olacağı kanaatindeyim. Afyonkarahisar Zaferin şehri. Afyonkarahisar’ın bizim için bir başka önemi yerli ve yenilenebilir kaynakların fazla olması ve bunların ekonomiye etkilerinin de fazla olması. Özellikle son dönemde milli enerji ve maden politikası kapsamında daha çok yerli, daha çok yenilenebilir enerjiyi fazlalaştırmak amacıyla projelere imza atmaya başladık. Maalesef ülkemiz enerjide dışa bağımlı bir ülke. Dışa bağımlılığı azaltmak için de yerli ve milli kaynakları azami ölçüde kullanmak zorundayız. Geçtiğimiz yıl toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yarısını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ettik. Diğer yarısını doğalgaz ve ithal kömür başta olmak üzere maalesef hala ithal kaynaklardan üretiliyor.” şeklinde konuştu.
“YERLİ KÖMÜR KULLANMA KONUSUNDA KARARLIYIZ”
Yerli kömürde üretim ve projelerin devam ettiğine dikkat çeken Bakan Dönmez, “Yerli kömür rezerv çalışmalarımız ümit verici şekilde devam ediyor. Son keşiflerimiz ile birlikte Türkiye’de özellikle linyitte 18 milyar tonun üzerinde bir keşif söz konusu. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak yerli kömürdeki ��retimimizi 100 milyon tonun üzerine çıkarttık. 101,5 milyon ton kömür ürettik. Ama hala 30 milyon ton civarında da kömür ithal ediyoruz. Yılda yaklaşık 3-4 milyar arasında dövizi kömür için harcıyoruz. Yerli kömür yerin altında dururken ithal kömüre para ödemek beni de sizler gibi rahatsız ediyor. Bu açıdan biraz kalorisi düşük olsa da yerli kömürü sonuna kadar kullanma konusunda kararlıyız. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yerli kömürden elektrik üretimi için ihalemiz oldu. Ankara Çayırhan’da. Bir başka ihale de Eskişehir Alpu’da idi. Ancak bir takım çevreler bu projenin hayata geçmemesi için her türlü engeli çıkartıyorlar. O zihniyet orada hayır derken Zonguldak’ta evet diyor, Trakya’da hayır derken Kütahya’da evet diyor. Biz Ankara’da ne diyorsak Afyonkarahisar’da da Diyarbakır’da da aynısını söylüyoruz. Bu milletin hayrına olan her işin savunucusuyuz. Yerli kömürde üretim ve projelerimize devam edeceğiz.” diye konhuştu.
“ENERJİDE KENDİ KENDİNE
YETER BİR ÜLKE OLMALIYIZ”
Enerjide kaynak çeşitliliği kapsamında nükleer teknolojinin devreye girdiğine değinen Bakan Dönmez şöyle devam etti:
“İlk üniteyi Cumhuriyetin 100. Yılında devreye almış olacağız. Öte yandan doğalgaz ve petrol araştırmalarımıza da hız verdik. Bunu neticesinde bazı keşiflerimiz olmaya başladı. Trakya’da 3 milyar metreküplük bir doğalgaz keşfi sağladık. Yaklaşık 300 bin haneli bir şehrin 10 yıl doğalgazını sağlayacak bir keşif oldu. Biz bardağın yarısı boş diyenlerden değil yarısı dolu diyenlerdeniz. Bizim sloganımız da şu; varsa bulacağız. Türkiye’ye karşı yapılan oyunların sebebi de ülkemizin ekonomi, askeri ve diplomatik anlamda güçlenmiş olmasından kaynaklıdır. İnşallah enerji de de kendi kendimize yeten bir ülke olduğumuzda birçok sorunu çok daha rahat aşmış olacağız.”
“ÜRETİMDEKİ BAŞARILARIMIZI
DÜNYAYA DUYURMALIYIZ”
Elektrik alanında yapılan çalışmaları da anlatan Bakan Dönmez, “Elektrik tarafında ciddi işler yapıldı. Zaman zaman kesinti ve kısıntı uyguladığımız dönemler oldu. Ancak şu anda bu durum geride kaldı. Üretimimiz talebin üzerinde. 32 bin megavattan 89 bin megavata kurulu gücümüz var. Doğalgazda sessiz devrim yaşandı. 81 ilin hepsine de doğalgaz ulaştı. Bu alandaki başarılar batıya da örnek oluyor. Bu başarıları dünyanın dört bir yanına taşımalıyız. Hem kaliteli hem de ekonomik yapabiliyoruz. Türkiye ekonomisi kapalı içe dönük bir ülke değil. Dünyanın dört bir yanında ürün hizmet sağlayıcılar ürünlerini tanıtmak için kapı kapı dolaşıyorlar bunun en güzel örneği Afyon mermeridir.” dedi.
Bakan Dönmez’in konuşmasının akabinde gerçekleşen karşılıklı görüş alışverişiyle toplantı sona erdi.