• Haberler
  • Gündem
  • 'Yerli ve milli olmak şeker lobisi önünde dik durmaktır'

'Yerli ve milli olmak şeker lobisi önünde dik durmaktır'

Özelleştirme programı dâhilin de satışı gündemde olan Afyon Şeker Fabrikası önünde dün CHP Genel Merkezi tarafından oluşturulan Şeker Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, Şeker-İş Sendikası Şubesi ve çalışanlar şeker fabrikalarının kapatılmaması gerektiğini söyledi.'TÜRK MİLLETİNİ TEMSİL EDİYORUZ'Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, İzmir Milletvekili [&hellip]

Özelleştirme programı dâhilin de satışı gündemde olan Afyon Şeker Fabrikası önünde dün CHP Genel Merkezi tarafından oluşturulan Şeker Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, Şeker-İş Sendikası Şubesi ve çalışanlar şeker fabrikalarının kapatılmaması gerektiğini söyledi.
“TÜRK MİLLETİNİ TEMSİL EDİYORUZ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, şeker çalışanları, sendika üyeleri ve çok sayıda CHP’li dün öğleden sonra Afyon Şeker Fabrikası önünde bir araya geldi. CHP İl Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, kendilerinin siyasi kimlikleriyle değil Türk Milletinin, Türk çiftçisinin, Türk işçisinin temsilcisi olarak Afyon Şeker Fabrikası önünde toplandıklarını söyledi. Şeker Fabrikası mücadelesinin siyasi bir konu olmadığını, Türk çiftçisi ve işçisinin yanında olduklarının altını çizen Demirkırkan, tüm katılımcılara teşekkür etti.
“AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK”
Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Murat Karamoçu, mücadele de kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti. Sendika temsilcisi ve şeker işçisi kimlikleriyle konuşmadığını vurgulayan Karamoçu, “Bende 81 milyon Türk vatandaşı gibi fabrikaların özelleştirilmesinde doğacak zararları, halkımızın sağlığını, çiftçinin pancarını, işçinin şekerini korumak için buradayız. Uzun zamandır sizlerle kamuoyunda paylaşıyoruz. Şeker Fabrikalarının neden özelleştirildiğini, özelleştirildiğinde ne olacağını, Afyonkarahisar’ın başına neler geleceğini anlatmaya çalışıyoruz. Halk sağlığını tehlikeye sokan nişasta bazlı şeker belası var. Maalesef onların sunduğu raporlar ve bilgilerle 14 fabrikamız şu anda satışa çıkartılarak kapatıldı. Amacımız asla bağcıyı dövmek değil. Amacımız üzüm yemek. Kesinlikle kamuoyuna şunu söylüyorum; Bu fabrikalar özelleştiğinde tarlada pancarımız, hastanelerde hasta insanlarımız kalacak. Destek veren herkese çok teşekkür ederim” dedi.
“ŞEKER PİYASASINI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, geçtiğimiz aylarda şeker kurumunun kapatılmasıyla beraber nişasta bazlı şeker denilen mısır şurubundan üretilen diğer adıyla glikoz şurubu olarak tabir edilen şekerin piyasada ki denetiminin ortadan kalktığını kaydetti. Köksal, “Nişasta bazlı şeker lobisi Amerikan kökenli bir lobidir. Bu üreticiler Türkiye de yaklaşık 2 milyon dolarlık Türk Şeker piyasasını ele geçirmek istemektedirler. Açıkça bunlar önlerinde iki tane engel belirlemişler. Birisi Şeker Kurumu idi diğeri de Şeker Fabrikalarıydı. Her fırsatta bizim önümüzde kota engeli var, denetim engeli var bunun kalkması gerekiyor, Şeker Kurumunun kapatılması gerekiyor diye belirtiyorlardı. ABD’li nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticileri birinci engeli aştılar. İkinci adım da Türkiye’de ki 25 Şeker Fabrikasının özelleştirilmesidir. Bu kapsamda ilimde ki Afyon Şeker Fabrikası da dâhil olmak üzere 14 şeker fabrikası alel acele şekilde ihaleye çıkarıldı. NBŞ bana göre bir zehirdir. Kanser, karaciğer yağlanması, siroz, obezite ve sağlık açısından birçok tehlikeli ölümcül hastalıklara neden oluyor. Bu şekeri büyük çoğunlukla ABD üretiyor. Ama ne kadar garip ki kendi ürettiği şekeri kendi yemiyor. AB ülkelerinde kotası bu şekerin bir ile iki. Kimyevi endüstri ve ilaç endüstrisinde kullanılıyor. Kendi çocuklarını kansere teslim eden ne yerli olur ne milli olur. Yerli ve mili olmak NBŞ lobisi önünde dik durmaktır. Tüm Afyonlu hemşehrilerimizi fabrikamıza sahip çıkmaya davet ediyorum” diye konuştu.
MİLLİYETÇİLİK ŞEKER FABRİKALARINA SAHİP ÇIKMAKTIR
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Şeker Fabrikalarına sahip çıkmak için mücadele verdiklerini, özelleştirme hamlesinin ülke ihtiyacından değil NBŞ lobisinin kar ihtiyacından kaynaklandığını bildikleri için gayret gösterdiklerini söyledi. Bozkurt, “Sevgili Burcu söylenmesi gerekenleri söyledi. Ben tüm katılımcıları selamlıyor ve şunu söylüyorum; Arkadaşlar milliyetçilik parmak işaretiyle ya da televizyonlarda yerlilik millilik nutuklarıyla olmaz. Milliyetçilik gerektiğinde bu ülkeyi işgal etmeye kalkanları Samsun’dan yola çıkıp İzmir’de denize dökmekle olur.  Milliyetçilik gerektiğinde haşhaş tarlalarında ABD ambargosuna rağmen haşhaş ekim yasağını kaldırarak olur. Gerektiğinde Kıbrıs’ın Beşparmak dağlarında uluslar arası emperyalizme meydan okuyarak olur. Gerektiğinde burada Şeker Fabrikalarına sahip çıkarak olur. 21’nci yüzyıl milliyetçiliği ekonomik milliyetçiliktir” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİ KÖYLÜ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, öncelikle bir çiftçi olduğunu, toprağın ve üretimin kendileri için namus anlamına geldiğini vurguladı. Sarıbal şöyle konuştu: “Bunlar bizim için namustur. Çünkü oradan kazandıklarımızla çocuklarımızı okuturuz. Oradan kazandıklarımızla hayatımızı sürdürürüz. Oradan kazandıklarımızla ayaklarımızın üzerinde dururuz. Biz buraya siyaseten gelmedik. Yaşadıklarımızın tümü siyasi kararlar sonucudur. Elbette siyaset adına karar verenler sayısal güçlerinden bu ülkenin çiftçisini, köylüsünü, emekçisini yabancılara peşkeş çekiyorlar. Hepimizi topraklarımızdan kovup kentlerde köle düzeninde yaşamaya zorluyorlar. Elbette buna itiraz ediyoruz. Televizyonlarda yerli ve milli diyenler bizim bütün varlıklarımızı Conilere, Macklara satıyorlar. Kurtuluş Savaşında silahla ve kanla kazandığımız bu toprakları ellerinde para çantalarıyla almaya çalışanlara karşı mücadele ediyoruz. Şeker pancarı bağımsızlık demek şeker pancarı ve Şeker Fabrikaları bizim için onur, yaşam, gelecek, umuttur, yılmayacağız, sattırmayacağız. Birlikte başaracağız.”
“AFYON DEMEK DİĞER İLLER DEMEK”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir çiftçisinden selam ve dayanışma mesajı getirdiğini ifade etti. Çakırözer şunları söyledi: “Bizler çevre illerden buralara geldik. Çünkü Afyon demek Eskişehir demek,, Ilgın demek, Ankara demek, Bor demek, Bursa demek, İstanbul demek. Afyon satılırsa bana ne bize bir şey olmaz diyemeyiz. Afyon da ki işçi işinden aşından olunca, ürününü üretemez olunca civar illerde ki vatandaş rahat edebilir mi? Kimimiz burada kimimizin yüreği burada. Diğer milletvekili arkadaşlarımız Afyon’a selam yolladı. Yarın Malatya’da, ertesi gün Yozgat’ta, sonra Bor’dayız. Şeker Fabrikalarının satılmaması AK Partili vatandaşlarımızın, MHP’li ve İYİ Partililerin yani hepimizin meselesidir. Size ve bize satacağız diye sormadılar. Satılan örnekler ortada.”
BEDEL MİLLETİN EGEMENLİĞİ
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, mevkidaşlarının konuyu teknik, milli ve yerli boyutlarıyla detaylarıyla ifade ettiklerini söyledi. Sındır sözlerine şöyle devam etti: “Afyon Şeker Fabrikası yarın bir bedel üzerinden satılacak. Onun bedeli satıldığı ve karşılığında devletin kasasına girecek üç beş kuruş değil. Onun bedeli bu milletin egemenliği ve sağlığıdır.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

 

Bakmadan Geçme