Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YERLİ ÜRETİM İÇİN YENİ FİKİRLER

“Afyonkarahisar, yerli üretimi yapar” minvalindeki yazımdan sonra Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı aradı.
(Aslında Cemil Paslı, Basın-Yayın ve Enformasyon Bölge Müdürü, zira Afyonkarahisar ile birlikte Eskişehir, Kütahya ve Uşak’taki basın kuruluşlarının faaliyetlerinin takibi de Afyonkarahisar’dan sağlanıyor.)
Paslı, yerli üretim için yeni fikirlerin gündeme gelmesinin yararlı olacağını vurguladı.
Kendine ait internet sitesi olan cemilpasli.com adresinde Türkiye’ye ilişkin önerilerini paylaşan Paslı, yerli üretim konusunda Afyonkarahisar’a şu pencereden bakıyor:
“Yeni Marmara oluşturulabilir. Bu Yeni Marmara tanımını Konya’nın merkezinde olduğu yeni bir sanayi hamlesi için kullanıyorum. Çünkü Marmara Bölgesi, deprem riskinin çok olduğu bir bölgemiz. Konya ve çevresinde ise yıkıcı deprem riski neredeyse yok. Dolayısıyla Konya, çevresindeki illerle birlikte sanayi yatırımları için cazibe merkezi olabilir.”
“Afyonkarahisar da bu tanım gibi bir tanıma öncülük ederek çevresiyle birlikte gelişebilir. Sadece Afyonkarahisar olarak değil, Afyonkarahisar’a komşu illeri de katarak büyüme hamlesi düşünülebilir. Böylelikle şehirler arası güçbirliği sağlandığı gibi, ortaya konulan ürün ya da ürünlerin niteliği de artar.”
“Yazında Aksaray’daki kamyon fabrikasını örnek vermişsin. Güzel bir örnek. Mercedes, Aksaray’da var olan markasıyla yatırım yapıyor, üretim bantlarını getiriyor, fabrikasını kuruyor. Mercedes firmasının bir fabrika kurması başka, yeni bir marka oluşturup onu büyütmek başkadır. Bizim çabamız, yeni bir marka oluşturmak. Bunun için de çok çalışmak gerekiyor. Yerli otomobil kapsamlı ve çok büyük bir proje.”
“İnsanlar gibi şehirler de her yerde ve her alanda uzman olamazlar, öne çıkamazlar. Her yerde uzman olmaktan ise bir konuda uzmanlaşmak, daha uzun vadeli bir iştir. Yerli üretimde Afyonkarahisar bir iddiayı ortaya koymalı. Otomobil üretilecek ise meselâ ‘Ben bu jantı üretirim. Benden satın alın’ demeli.”
“Termal, mermer gibi zenginliklerimiz var. Bu zenginlikler ağır sanayi kavramı ile anlatılan sanayi ile beslenmeli. Bu çerçevede gelecekte neler olabilir diye düşünüp şimdiden konum alabiliriz.”
“Afyonkarahisar, şehir olarak yerli otomobil üretiminde söz sahibi olmak isteyebilir. Ancak bir taraftan da ‘Ben drone teknolojisinde söz sahibi olacağım’ da diyebilir. Dünyanın bazı ülkelerinde insansız hava aracı olarak bilinen ve daha çok fotoğraf ve görüntü çekmeye yarayan drone (Türk Dil Kurumu, ‘uçangöz’ diyor, M.A.), sivil havacılıkta da kullanılacak. Bunun için hazırlık yapılıyor. Afyonkarahisar, meselâ bu teknolojide de yerini almalı.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER