• Haberler
  • Genel
  • Yerel Haber Ajansı, Şubat’ta yayına başlıyor

Yerel Haber Ajansı, Şubat’ta yayına başlıyor

Çeşitli il ve kurumlarda 1985’ten bu yana gazetecilik yapan Sait Karaduman, Yerel Haber Ajansı ile önce Afyonkarahisar, ardından da Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne ulaşmayı hedefliyor Afyonkarahisar, habercilik anlamında yeni bir uygulamayla tanışmak üzere. Kurulma aşaması tamamlanan, Türk Patent Enstitüsü’ne marka ve logo müracaatı yapılan Yerel Haber Ajansı’nın resmi açılışı 2 Şubat 2012’de gerçekleştirilecek. “Yerelden dünyaya” [&hellip]

Yerel Haber Ajansı, Şubat'ta yayına başlıyor

Çeşitli il ve kurumlarda 1985’ten bu yana gazetecilik yapan Sait Karaduman, Yerel Haber Ajansı ile önce Afyonkarahisar, ardından da Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne ulaşmayı hedefliyor

Afyonkarahisar, habercilik anlamında yeni bir uygulamayla tanışmak üzere. Kurulma aşaması tamamlanan, Türk Patent Enstitüsü’ne marka ve logo müracaatı yapılan Yerel Haber Ajansı’nın resmi açılışı 2 Şubat 2012’de gerçekleştirilecek. “Yerelden dünyaya” sloganı ile yola çıkan Yerel Haber Ajansı’nın öncelikli hedefi Afyonkarahisar’ın merkezinde yayın yapan 20 gazete ile 2 televizyon kanalına haber akışı sağlamak.
İsteyen, cep mesajı abonesi olacak
Yerel Haber Ajansı’nın kurucusu Sait Karaduman, yerel anlamda haber servisi sağlayan, abonelik sistemi ile çalışan ve güncel olayları takip eden yerel bir ajansın ilk defa kurulduğunu belirtti. Karaduman, “Ajans’ı kurarken, bir gazete kuruyormuş gibi davranıldı. Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat edildi. Sorumlu müdür belirlendi. Biz, günde 30’a yakın haber servis edip gazetelerin haber ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Ayrıca isteyen kişi, mesaj aboneliğine üye olup Afyonkarahisar’da olup bitenden cep mesajı ile haberdar olabilecek” dedi.
Yerel gazeteler sıkıntı yaşamayacak
Böyle bir ajansın ilk olduğu bilgisine ulaştığını söyleyen Karaduman, “Bu Ajans’ın kurulması aşamasında Basın İlan Kurumu’nun Afyonkarahisar Şubesi ile görüştüm. Yerel gazeteler, Yerel Haber Ajansı’na abone olup benim haberlerimi kullanacakları, YEHA’yı kaynak gösterecekleri için bir sıkıntı olup olmayacağını sordum. Haberleri kullanmak isteyen basın kuruluşları ile sözleşme imzalandıktan sonra, haber kullanımında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak” diye konuştu.
Köşe yazıları da
yayınlanacak
Önemli bir çalışma yapacaklarının altını çizen Karaduman, şöyle devam etti: “Diyelim ki ilçelerde bir açılış oluyor. Bu ulusal basını ilgilendiren bir konu değil. Ama Afyonkarahisar basını için önemli olabilir. İlçedeki muhabiri onurlandırma ve haber yapılanın da kendisine yer bulması anlamında olumlu sonuçlar veri-yor. Sadece yerelle uğraşan bir haber ajansına ihtiyaç vardı. Bu mesleği bildiğimiz için böyle bir adım attık. Benim diğer ajanslardan farklı olarak düşündüğüm bir başka şey de şu: Köşe yazısı yayınla-yacağım. Bunlar zamanla olacak. Ama aşırı derecede vurdulu kırdılı köşe yazıları olmayacak. Yanlışları eleştiren bir köşe yazısı olacak. Bunun içerisinde dini konulara, mutfağa, siyasete ve ekonomiye yer vereceğim. Bu işi gerçekten yapan ekonomi köşe yazarları kesinlikle üniversite öğretim görevlilerinden olacak. Bankacı olacak. Onlar da Afyonkarahisar’dan seçeceğimiz gibi dışarıdan da destek alma imkanımız olacak. Bunlar aydınlatıcı köşe yazıları olacağı için gazete-lerde de yer alacağını düşünüyorum. Aynı zamanda gazetelerde böyle ciddi köşe yazan yazarların yazılarının yayınlanması, gazetelerin de itibarını yükseltecektir.”
Günlük, güldüren karikatürler
Gazetecilik mesleğinin mizahla da iç içe olması gerektiğinin altını çizen Sait Karaduman, “Günlük olayları anımsatan, günlük olayları yorumlayan karikatürler yayınlayacağız. Bunlar, ciddi anlamda bir ekip işi. Karikatüristlerimiz Afyon gündemini gazetelerden olsun takip ediyorlar. Günün şartlarına göre karikatürler olacak. İsteyen gazete yayınlar, istemeyen gazete yayınlamaz. Teşhirci kurum, basın-yayın kuruluşlarıdır” dedi.
Sistem oturduktan sonra günde 30 haber
Bazı ajans ismi taşıyan internet sitelerine rastlandığını, ancak o haber sitelerindeki haberlerin ulusal ajansların haberlerinin sunulması olarak yansıdığını kaydeden Karaduman, “Benim ilk hedefim günde 20 haber yayınlamak. Bunların 5-6 tanesinin spor haberi olmasını düşünü-yorum. 17 ilçemiz var, birer tane ilçelerden haber yayınlasak, 4-5 adet de merkez ilçeden haber geçilecek. 3 ay sonra günlük 30 habere çıkabiliriz. Yerel gazetelerin sayfalarında 20 ilâ 40 arasında bir haber sayısına yer verdikleri düşünüldüğünde, bizim yapacağımız işin de boyutu ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.
Ulusal televizyonlar da yararlanabilecek
Yerel Haber Ajansı’nın kitlesinin geniş olduğuna dikkat çeken Karaduman, Afyonkarahisar’da temsilciliği olmayan televizyon kuruluşlarının da talep etmesi hâlinde YEHA aracılığıyla özel haber ve röportajlara sahip olabileceğini aktardı. Karaduman, “Yaygın basındaki haberler de yerel haberlerden oluşuyor. Akdeniz baskısı yapan gazetelere de destek sağlayacağımızı düşünüyorum.
İlk ay içinde görüntülü habere de başlayacağım. Bulabildiğimiz görüntülü haberleri kendi sistemimize yükleyeceğiz. İsteyen logolu, isteyen logosuz alacak. Biz şu konuda görüntü veya haber istiyoruz olabilirler. Gerekirse onların mikrofonları da kullanılacak” şeklinde konuştu.

Uzun vadede bölgesel ajans olacak

Yerel Haber Ajansı’nda fotoğraf, yazılı metin ve görüntü alanlarında çalışacaklarını vurgulayan Karaduman, “Afyonkarahisar ile ilgili haber düzenini sağladıktan sonra komşu illere açılmayı planlıyoruz. Bununla birlikte uzun vadede yerel ve bölgesel bir haber ajansı olma yolunda ilerleyeceğimizi düşünüyo-ruz” ifadelerini kullandı.

Yerel Haber Ajansı’nın açıldıktan sonra ilk 15 gününde basın mensuplarına verilecek şifre ile haber servisi sağlayacaklarını bildiren Sait Karaduman, “Ayrıca bir bilgisayarımıza da gazetelerin dizgi programını kuracağız. Bilgisayarı bozulan basın mensubu arkadaşımız, geçici bir süre de olsa gazete sayfasını bizim bilgisayarımızda gazete sayfasını yapabilecek. Bize olayları haber vermek isteyenler 0272 212 13 13 numaralı telefondan bize ulaşabilecekler” dedi. MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme