Yerel gazetelerde Cumhuriyetin 100 yıllık yolculuğu sergisi tarihe ışık tutuyor
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Türkiye ve Afyonkarahisar Yerel Gazetelerinde Cumhuriyet'in 100 Yıllık Yolculuğu' isimli serginin ecdadın milli mücadeleyi hangi zorluklarla verdiğini anlatan, tarihe ışık tutan son derece anlamlı bir sergi olduğunu söyledi.
Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar Afyonkarahisar, Cumhuriyetin 100 yılını coşkuyla kutluyor. Kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türkiye ve Afyonkarahisar Yerel Gazetelerinde Cumhuriyet’in 100 Yıllık Yolculuğu” isimli sergi, Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nde (Bilsem) bugün öğleden sonra açıldı.
SERGİ YARINDA KABUL TÖRENİNDE ZİYARETE AÇIK OLACAK
Serginin açılış kurdelesini; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Dumlupınar Bilsem Müdürü Hakan Gümüş, öğretmenler ve öğrenciler birlikte kesti. Açılış töreninde Vali Yardımcıları Uğur Kolsuz ile Mehmet Keklik ile velilerde hazır bulundular. Sergi, yarın akşam saat 19.00’da da Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreninde sergilenecek. Türkiye ve Afyonkarahisar’daki yerel gazetelere Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin nasıl yansıdığını göstermek amacıyla gerçekleştirilen sergideki gazeteler, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi ve Milli Kütüphane Dijital Sistemi üzerinden Dumlupınar Bilsem öğrencileri tarafından temin edildi.
SERGİDE YEREL GAZETE ÖRNEKLERİ VAR
Sergi açılışı öncesi Dumlupınar Bilsem Sosyal Bilgiler Öğretmeni Tuğçe Özden Çınar, sergi çalışması hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tuğçe Özden Çınar, Cumhuriyet’imizin 100.yılı dolayısıyla Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilernin hazırladığı “Türkiye ve Afyonkarahisar Yerel Gazetelerinde Cumhuriyet’in 100 Yıllık Yolculuğu” isimli sergide Adana’dan Zonguldak’a, Edirne’den Erzurum’a kadar Türkiye’nin farklı şehirinlerde 1923-2023 yılları arasında çıkmış yerel gazete örneklerinin bulunduğunu söyledi. Çınar, “Aynı zamanda Afyonkarahisar’da 1923-2023 yılları arasında çıkmış yerel gazetelerden de örnekler mevcuttur. Sergimizin ana konusu Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin yerel basına yansıması ile ilgilidir. Sergimize konu olan gazeteler Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesinden ve Milli Kütüphane Dijital Sistemi üzerinden temin edilmiştir. Zeki Velidi Togan, ‘Gazeteler zamanımızın vakanüvisleridir. Zamanımızda tarih yazmak için ilk başvurulacak kaynak gazetelerdir.’ cümlesi ile gazetelerin tarih bilimi açısından önemine dikkat çekmiştir. Biz de Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi olarak gazetelerin bir arşiv belgesi olarak tarihi önemi noktasında öğrencilerimize bilinç kazandırmaya çalışıyoruz. Bugünkü sergimiz bu anlayışın bir ürünü olarak ortaya konulmuştur. Kurum olarak yaptığımız çalışmalara destek olan basta Afyonkarahisar Valiliği olmak üzere Belediyemize, Afyon Gazeteciler Cemiyetine, İl Halk Kütüphanesine çok teşekkür ediyoruz.” dedi. “Özellikle günümüzde Afyonkarahisar’da çıkan yerel gazete sahiplerine ve çalışanlarına çok teşekkürler.” diyen Çınar, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü bizim bugün yaptığımız bu etkinliği yarın gazetelerinin sütunlarına taşıyacaklar ve bundan yıllar sonra Cumhuriyet’in 100.yılında Afyonkarahisar’da neler yapıldığını araştırmak isteyen bir araştırmacı gazetelerimiz aracılığıyla bugünkü sergimizin haberini görecekler.”
“GAZETECİLİK DOKTORASI YAPMIŞ BİR AKADEMİSYEN VALİ OLARAK SERGİYİ AÇMAK DAH DA ANLAMLI”
Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı törende yaptğıı konuşmada şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yıldönümünde çok anlamlı bir serginin açılışını yapıyoruz. Benim için anlamı ayrıca büyüktür. Çünkü hem milli mücadelenin kilit bir şehrinin yöneticisi olarak Cumhuriyetin 100’ncü yılına giriyoruz. Bu serginin benim için farklı bir yanı da var. Gazetecilik doktorası yapmış, geçmişte akademisyenlik yapmış bir Vali olarak bu sergiyi açacağım. Gazetelerin arşiv niteliğinde tarihe ışık tutan, tarihen tanıklık eden yönlerini gençlerimizin, yetişkinlerimizin tüm toplumun görmesi adına bu sergi önemlidir. Aynı zamanda yerel gazetelerimiz acıda, sevinçte, hüzünde, kederde, kahramanlıkta bizlerin geçmişten bu yana neler yaşadığımızı kadını ve erkeğiyle tüm toplum olarak bire bir o anki duyguları yansıtan birer arşiv belge niteliğindedir. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında inşallah tüm Türkiye’de yerel gazetelerimizde hangi duyguların sütunlara taşınıp nasıl çıktığını o dönemin duygularını yaşamamıza bu sergiler vesile olacaktır. Atalarımızın ne zorluklarla bu Milli Mücadeleyi kahraman ordumuzun Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde verdiğini biliyoruz. Yerelde de kendi halkımızın özveriyle erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla Milli Mücadelenin nasıl önünde olduğunu alın teriyle karınca misali bu mücadeleye katkı verdiğini anlamış görmüş olacağız. Cumhuriyetimizin 100’ncü yıldönümünü kutluyorum. Devletimiz ebediyyen payidar olsun.”