Yerel Gazeteler Birliği Ankara'da toplandı
Türkiye'deki yerel gazeteleri bir çatı altında toplamayı hedefleyen ve iki hafta önce Manisa merkezli olarak kurulan 'Türkiye Yerel Gazeteler Birliği' ilk toplantısını yaptı Ankara'da gerçekleştirilen toplantıya Diyarbakır, Bursa, Uşak, Sakarya, Ankara, Manisa, Ordu, Rize, Muğla, Kırşehir, Muş, Afyonkarahisar, Sivas, Çorum, Isparta, Kocaeli, Tekirdağ, Balıkesir, Konya, Aydın ve Malatya'dan 50 yerel gazete temsilcisi katıldı. Birliğin kurucu [&hellip]
Türkiye’deki yerel gazeteleri bir çatı altında toplamayı hedefleyen ve iki hafta önce Manisa merkezli olarak kurulan “Türkiye Yerel Gazeteler Birliği” ilk toplantısını yaptı
Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya Diyarbakır, Bursa, Uşak, Sakarya, Ankara, Manisa, Ordu, Rize, Muğla, Kırşehir, Muş, Afyonkarahisar, Sivas, Çorum, Isparta, Kocaeli, Tekirdağ, Balıkesir, Konya, Aydın ve Malatya’dan 50 yerel gazete temsilcisi katıldı.
Birliğin kurucu başkanı Avukat Tuğba Atalay, çok kısa bir süre içerisinde Türkiye genelinde örgütlenme çalışmasını tamamlayarak yerel gazetelerin sorunlarını çözmek için çalışacaklarını söyledi.
Yerel gazeteleri bekleyen en önemli tehlikenin yeni çıkacak olan kamu ihale yasası olduğunu kaydeden Atalay, “Çıkartılması düşünülen ve taslak haline getirilen Kamu ihale yasa tasarısı ile yerel gazetelerin büyük bir çoğunluğunun yayın hayatına son vermek zorunda kalacak. Birliğimiz bu sorunlara hükümet nezdinde çözüm arayışı içerisine girecek” diye konuştu. Toplantıya katılan yerel gazete sahipleri ve çalışanları da iki gün boyunca yerel gazetelerin sorunları ve çözüm öne-rileri hakkında konuşmalar yaptılar.
Yerel gazeteciler, sorunlarının çözümü ve birliği güçlendirmek amacıyla yapılması gereken çalışmalar hakkında da yol haritası çizerken, güçlü bir yapılanma ile büyük bir sivil toplum kuruluşu haline gelebilmek için ne tür çalışmalar yapılması gerektiği konuşuldu.
“Bu yasa yerel gazeteleri öldürür”
Yerel Gazeteler Birliği Başkanı Avukat Tuğba Atalay, yeni çıkacak olan kamu ihale yasasının Türkiye’deki yerel gazetelerin yüzde 70’inin kapanmasına neden olacağını belirterek, “Türkiye’deki yerel gazeteler olarak bir an önce tek çatı altında toplanarak güç birliği oluşturmalıyız. Türkiye genelinde bin 400 yerel gazetenin bulunduğunu biliyoruz. Şu anda 400 yerel gazete ile iletişim sağladık ve 300’e yakını bize destek veriyor. Amacımız tamamına ulaşmak ve desteğini almak” diye konuştu.
Yerel gazetelerin sıkıntılarını çok iyi bildiklerini ve sıkıntıları gidermek için şimdiden çalışmalara başladıklarını hatırlatan Atalay, “Yakın zamanda gerekli yerlerden randevular alarak sıkıntılarımızı aktarmaya çalışacağız. Gerekirse Başbakan’a kadar gidip yerel basının sıkıntılarını ve isteklerimizi ortaya koyacağız. Sıkıntıların giderilmesi noktasında öncelikle kendimizi anlatmamız gerekiyor. Sıkıntılarımızı yetkili mercilere anlattıktan sonra çözüm bekleyeceğiz. Eğer bir çözüm bulunmazsa değişik eylemler yapacağız” açıklamalarında bulundu.