• Haberler
  • Genel
  • Yerel basın gelişiyor, ama bültencilik bırakılmalı

Yerel basın gelişiyor, ama bültencilik bırakılmalı

Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Kurum'un şubesinin açılmasından bu yana Afyonkarahisar'daki yerel gazetecilik kalitesinin yükseldiğini söyledi. Orhan, yerel basın alanındaki en büyük sorunun 'bülten gazeteciliği' olduğunu kaydetti Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar'a geldikten sonra gazetelerin haberin kim tarafından yapıldığını yazdığını, kadroların zenginleştirildiğini, tirajın zorunlu olarak 500'e çıktığını kaydetti. [&hellip]

Yerel basın gelişiyor, ama bültencilik bırakılmalı

Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Kurum’un şubesinin açılmasından bu yana Afyonkarahisar’daki yerel gazetecilik kalitesinin yükseldiğini söyledi. Orhan, yerel basın alanındaki en büyük sorunun “bülten gazeteciliği” olduğunu kaydetti

Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’a geldikten sonra gazetelerin haberin kim tarafından yapıldığını yazdığını, kadroların zenginleştirildiğini, tirajın zorunlu olarak 500’e çıktığını kaydetti. 2 buçuk yıl önce göreve başladığında Afyonkarahisar’da 21 yerel gazetenin bulunduğunu hatırlatan Orhan, “İlk geldiğimiz dönem, durum gerçekten çok kötüydü. 21 gazetemiz vardı, ama bazı gazetelerimiz yapboz gibiydi. Kadrolarımızda sıkıntı vardı. İlan pastası 21’e bölünüyordu. 21 gazeteye bakıldığında tiraj gerçek rakamları yansıtmıyordu. Şu an 12 gazetemiz var. Bazı gazetelerin eski ve yeni halini ortaya koyunca, fark görülüyor” dedi.
ŞARTLAR ARTIK DAHA İYİ
Yerel gazetelerin kadrolarında gerçekten mesleği gazetecilik olanların istihdam edilmeye başlandığını hatırlatan Orhan, “Kadro konusunda gelişmeler sağlandı. İşsiz gazetecimiz vardı. Şu anda 12 gazetemiz var ve işsiz gazetecimiz yok. Demek ki istihdam yapılabiliyormuş. Gazeteciler, şartlarının daha uygun olduğunu söylüyorlar. Birinci derecede akrabaların kadrodan çıkarılmasını sağladık. Afyonkarahisar’da ikamet eden gazeteci varsa, ulaşsın bize. Mutlaka kendisi Afyon Basını’nda değerlendirilecektir” diye konuştu.
İÇERİKLE İLGİLİ SIKINTI DEVAM EDİYOR
Afyonkarahisar’daki yerel basının yaşadığı sorunları azaltmak için çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Orhan, kurumların kendilerini tanıtmak için gazetelere gönderdikleri haber metinlerinin olduğu gibi gazeteye yansıtılmasını eleştirdi. Orhan, “İçerikle ilgili sıkıntılarımız devam ediyor. İçerikle alakalı en büyük sıkıntı, gazetelerin kendi özgün haberleri yerine kamu kuruluşlarının geçtiği basın bültenlerini, sayfalarında hiçbir editöryal denetlemeye tabi tutmadan sayfalarında aktarmasıdır. Bunun çok kötü bir yanı var. Bir kamu kurumu, tabii ki haber metninde progapanda içeren bültenler yayınlayacaktır. Ancak bu hiçbir denetime tabi tutulmadan gazetelerde yer aldığında başkasının görüşünü kendi görüşü gibi gazetesine yansıtacak. Gazetelerin en önemli görevi, okuyuculara doğru bilgi aktarmak” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ,
KENDİNİ GAZETEDE GÖRMELİ
Yerel basının, şehirdeki olumlu ya da olumsuz gelişmeleri, tarafsız bir şekilde yansıtmakla görevli olduğunu hatırlatan Orhan, “Yerel basın niye var? Afyonkarahisar’daki vatandaşlar, kendilerinden bir şey bulmak istiyor. Şehirle ilgili her konuda haber yapılabilir. Vatandaş kendinden bir şey bulmazsa yerel gazetelerdeki haberleri okumaz. Hizmet güzelse de yerinde görmek gerekir. Gazetecilik, gördüğünü objektif olarak yansıtabilmektir. Afyon’da sansürün de olduğunu sanmıyorum. Basın kendi içinde bir otosansür mekanizması kurmamalı. Hiçbir gazetecinin, yaptığı haber nedeniyle sansüre uğradığını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
ESKİ ALIŞKANLIKLAR BIRAKILIYOR
Basın İlan Kurumu’nun gazetecilik faaliyetinden yana tavır aldığını belirten Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Burak Orhan, şöyle devam etti:
“Biz, gazeteci inandığını yazabilsin, tehdit ve şantaj yapmasın istiyoruz. Biz, gazetelerin halkın haber alma haklarını kullanmaları için etkin rol almalarını istiyoruz. Bülten haberi yerine kendi haberlerini kullanmalı gazeteler. Biz kurum olarak gazetelerin güçlerini birleştirmesi için çalışmalar yaptık. Erzurum, Hatay, Sivas, kısmen Afyonkarahisar, Mersin, Malatya gibi illere baktığımızda eski ile yeni arasında ciddi bir fark var. Eski gazetecilik alışkanlıkları bir kenara bırakılmış.”

MURAT ARISOY

Afyonkarahi-sar Valiliği’nin kahvehanelerde ulusal ve yerel gazete bulundurulmasına yönelik bir tamim yayınladığının altını çizen Orhan, tamimin yararlı olduğunu belirtti.

MAHREÇ KULLANILMASI OLUMLU
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, yerel gazetede haberlerin kim tarafından yapıldığının yazılmaya başlanmasının olumlu bir yenilik olduğunu aktardı. Orhan, “Gazetelerin mahrecinde muhabirin de isimlerinin bulunmaya başladığını gördük. Bu hem muhabiri onore eder, hem de kadronun güçlü olduğunu gösterir. Kadro içerik ve satış birbiri ile bağlantılı. Kadro olacak ki yeterli içeriği üretebilsin, bunu da vatandaşlara sunabilsin” dedi.

28 kişiden birinin gazete alması gerek

Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’daki yerel gazetelerin sayısının, satışları olumsuz yönde etkilediğini belirtti

Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, yerel gazetelerin sayısının 21’den 12’ye düştüğünü, ancak 12 sayısının bile satışı olumsuz etkilediğini söyledi. Orhan, “Gazete satışları ile ilgili bir istatistik oluşturdum. 12 gazetemizin birden resmi ilan alması için her 7 aileden biri yerel gazete almak zorunda. 28 kişiden birisi yerel gazete almak zorunda. Bu anlamda gazete satılabilecek en zor illerden birisiyiz. Türkiye ortalaması, 50-60 ailedir. 180 bin nüfusumuz var. Sayı ne kadar çoksa yerel gazeteyi satma ihtimalimiz de o kadar zorlaşıyor” dedi.
KÖŞE YAZISI,
GAZETEYİ RENKLENDİRİR
Basın İlan Kurumu’nun İletişim Fakültesi mezunlarından sonra basın-yayınla ilgili Meslek Yüksekokulları’nı bitiren ve İşkur’un programlarında belirli bir eğitim alan kişiler için de kolaylıklar sağladığını belirten Orhan, “Mesleki eğitim görenlerin kadrolara girmesi için pozitif ayrımcılık yapılıyor” diye konuştu. Orhan, yerel gazetedelerin içerik açısından zenginleşmesi için köşe yazarlarına da önem verilmesinin şart olduğunu vurguladı. Orhan, “
Gazetenin köşe yazarı ne kadar çoksa, o kadar o gazete zengindir. Afyon’da ortalama bir günlük gazeteye düşen köşe yazarı sayısı 1 buçuk.Bu çok düşük. Muhabirleri yazı yazmaya yönlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme