“Yerel basın desteklenmeli” – Kocatepe Gazetesi
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Türk basının meslek yasası olması gerektiğini belirterek, “Türk basınının en büyük sorunlarından birisi, meslek yasamızın olmayışıdır.” dedi.Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı Ordu’da gerçekleştirildi. 4 gün süren kurul toplantıları ve inceleme gezilerine Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt da katıldı. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, [&hellip]
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Türk basının meslek yasası olması gerektiğini belirterek, “Türk basınının en büyük sorunlarından birisi, meslek yasamızın olmayışıdır.” dedi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı Ordu’da gerçekleştirildi. 4 gün süren kurul toplantıları ve inceleme gezilerine Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt da katıldı. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, konfederasyonun ilk temelini 5 yıl önce Ordu’da attıklarını, bugün ise Türkiye’nin en yaygın, en güçlü basın meslek örgütü haline geldiklerini söyledi. Şu anda yirmi bin civarında üyesi olan bir meslek kuruluşu olduklarını belirten Kolaylı, “Bu tür toplantıları çok önemsiyoruz. Bu toplantılarda meselelerimizi, sorunlarımızı masaya yatırıyoruz. Çok sorunumuz var. En büyük sorunlarımızdan birisi, meslek yasamızın olmayışı. Yani yoldan geçen herhangi birinin eline fotoğraf makinesi verdiğinizde, vermenize de gerek yok artık cep telefonu ile fotoğraf ve video çektiğinde bunu da getirip gazeteye veya televizyona teslim ettiğinde direkt gazetecilik unvanı alıyor. Ayrıca internet sitesi kuran yani 30 lira 40 lira verip bir domain alıp bedava bir server bulup internet sitesi kuran da gazeteciyim diye çıkıyor. Böyle bir noktadayız. En büyük sorunlarımızdan biri yasamız yok. Gazetelerimiz dolar endeksli basılıyor, bu nedenle ciddi derecede mali sorunlarımız var. Bunları yarın masaya yatırarak konuşacağız ve toplantı sonunda da bir sonuç bildirgesi yayınlayacağız. Umarım toplantımız hayırlara vesile olur.” diye konuştu.
“DEMOKRASİYE İŞLERLİK
KAZANDIRIYORUZ”
Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubunun katıldığı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:
“Anadolu’nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır.
“MALİ SORUNLAR BAŞEDİLEMEZ DURUMDA”
Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir.
2016 yılı sonunda kâğıdın tonu 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2.307,55 TL iken, 10 Kasım 2018’de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4.750 TL olarak gerçekleşmiştir. Benzer artışlar boya ve kalıp için de söz konusudur. Kısacası ekonomik sorunlar, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırmıştır.
“YEREL BASIN DESTEKLENMELİ”
Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır. Beklentimiz, Basın İlan Kurumunun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de, basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”