Yenidoğan Çetesi'ne İlk Yargılama Tarih Belli Oldu
'Yenidoğan Çetesi' olarak bilinen çeteye dair yargılama sürecinde ilk mahkeme tarihi belli oldu.
"Yenidoğan çetesi" olarak bilinen suç örgütüyle ilgili iddianame, mahkemece kabul edildi.
İlk duruşmanın 18 Kasım’da yapılacağı davada, 22’si tutuklu olmak üzere toplam 47 sanık yargılanacak. Türkiye genelinde infial yaratan iddiaların detayları, savcılığın 16 Ekim’de sunduğu iddianame ile ortaya çıktı.
Savcılığın hazırladığı 1399 sayfalık iddianamede, suç kapsamındaki 197 olay sıralandı. Deliller arasında, bebek ölümlerini gizlemeye yönelik çok sayıda telefon görüşmesinin bulunduğu belirtilirken, iddianamede 10 bebeğin ismi maktul olarak yer aldı.
Soruşturmanın temelinde, çetenin bazı 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla iş birliği yaparak bebekleri anlaşmalı özel hastanelere sevk ettiği, bu hastanelerde bebeklerin yatış sürelerini uzatarak SGK üzerinden haksız kazanç sağladığı suçlaması bulunuyor. Soruşturma kapsamında 10 hastanenin çalışma ruhsatı da iptal edildi.
İlk kez 27 Mart 2023’te CİMER’e yapılan bir ihbarla ortaya çıkan bu olay, "yüzlerce bebeğin ölümüne neden olduğu" iddialarıyla gündeme geldi. Ardından, 26 Nisan 2024’te operasyon düzenlenerek, 47 şüpheli gözaltına alındı; bunlardan 22’si tutuklandı.
Ayrıca, TBMM'de siyasi partilerin ortak önergesiyle, bebek ölümlerinin araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyonun görüşmelerinde söz alan Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, yalnızca “Yenidoğan çetesi” değil, "kanser, tıbbi cihaz/malzeme, kalp krizi, laboratuvar, diyaliz ve ilaç şebekelerinin de var olduğunu" öne sürdü.
Öte yandan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, özel hastanelere yönelik denetimlerin gözden geçirileceğini ve sektördeki güveni yeniden sağlamak için yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu ifade etti. Bakan Memişoğlu, özel sağlık tesislerinde kapsamlı bir denetim ve yeniden yapılandırma sürecine gidileceğini belirtti.
Soruşturma sırasında, örgütün tehdit yoluna da başvurduğu ortaya çıktı. Tutuklu sanıklardan birinin avukatı olan Aylin Arslantatar ile kendini müsteşar olarak tanıtan Mustafa Kemal Zengin, soruşturmayı yürüten savcıyı ailesiyle tehdit ettikleri gerekçesiyle tutuklandı. Bu tutuklamalarla birlikte örgüt ve tehdit suçlamalarından toplam tutuklu sayısı 27’ye çıktı.
Mahkeme tarafından ruhsatı iptal edilen hastaneler ise şunlar:
• Özel Avcılar Hospital Hastanesi
• Özel TRG Hospitalist Hastanesi
• Özel Birinci Hastanesi
• Özel Güney Hastanesi
• Özel Bağcılar Medilife Hastanesi
• Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi
• Özel Reyap İstanbul Hastanesi
• Özel Şafak Hastanesi Bağcılar
• Özel Silivri Kolan Hospital Hastanesi
• Çorlu Reyap Hastanesi