Yeniden yapılandırmada 28 Şubat son!
Afyonkarahisar Defterdar Vekili Murat Toy düzenlediği basın toplantısında Şubat ayı sonuna kadar yeniden yapılandırma için başvurduğu halde ilk 2 taksiti ödemeyen borçluların Şubat ayı sonuna kadar, taksit miktarlarını, ödemeleri zorunluluğunu hatırlattı. Toplantıda Tınaztepe Vergi Dairesi Müdürü Eyüp Çifci, Kocatepe Vergi Dairesi Müdürü Tuncay İlhan, ESOB Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Uzun'da hazır bulundu.'28 ARALIK'TAYENİ İMKÂN GETİRİLDİ'Defterdar [&hellip]
Afyonkarahisar Defterdar Vekili Murat Toy düzenlediği basın toplantısında Şubat ayı sonuna kadar yeniden yapılandırma için başvurduğu halde ilk 2 taksiti ödemeyen borçluların Şubat ayı sonuna kadar, taksit miktarlarını, ödemeleri zorunluluğunu hatırlattı. Toplantıda; Tınaztepe Vergi Dairesi Müdürü Eyüp Çifci, Kocatepe Vergi Dairesi Müdürü Tuncay İlhan, ESOB Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Uzun’da hazır bulundu.
“28 ARALIK’TA
YENİ İMKÂN GETİRİLDİ”
Defterdar Vekili Murat Toy, vergi ve bazı alacakların yeniden yapılandırılması hakkında 7143 sayılı kanunun 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Kanun doğrultusunda son başvuru süresinin 31 Temmuz 2018 olduğunu söyleyen Toy, “Kanundaki son başvuru süresi 31 Temmuz 2018’di. Uzatılan başvuru süresi ise 27 Ağustos 2018 oldu. İlk taksit ödeme süresi 01 Ekim 2018, ilk taksitin uzatılmış süresi 15 Ekim 2018, ikinci taksit ödeme süresi de 30 Kasım 2018 tarihinde sona erdi. 28 Aralık 2018 tarih ve 30639 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 7159 sayılı kanunla; 7143 Sayılı kanun hükümleri kapsamında taksitlendirme ve borçların yeniden vadelendirilmesi amacıyla yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödeme yapamayan mükelleflerimiz için yeni bir imkân getirildi.” dedi.
“28 ŞUBAT SON GÜN”
7143 Sayılı yasa kapsamında yapılan taksitlendirmelerde ihlale neden olan tutarları, 28 Şubat 2019 tarihine kadar ödemeleri gerektiğini söyleyen Toy, “Bu tarihte dâhil geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacakların Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 5’nci maddesini birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı ile her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 2 ödemeleri halinde 7143 sayılı kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edebileceklerdir. Ayrıca matrah veya vergi artırımında bulunduğu halde tahakkuk eden vergileri süresinde ödemeyerek yasanın sunmuş olduğu imkânların yararlanma hakkını kaybetmiş olanlar, ihlale neden olan tutarları 28 Şubat 2019 tarihi de dâhil geçen süre için her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 2 geç ödeme zammı ile birlikte ödemeleri ödeme süresi gelmemiş taksitleri ise kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde matrah artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir.” diye konuştu.
“BAŞVURMAYANLARA YENİ BİR HAK YOK”
Murat Toy, düzenleme hükümlerinden 31 Temmuz-27 2018 tarihine kadar yapılandırma ve matrah artırımı başvurusunda bulunmasına rağmen ödemesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek, kanun hükümlerini ihlal eden borçluların yararlanacağını kaydetti.
Toy, “Bu kanun ile başvuru tarihinden sonra ortaya çıkan veya daha önce unutulan borçlar için yeniden bir yapılanma imkânı getirilmemiştir. Herhangi bir başvuruda bulunmamış olan borçlulara yeni bir başvuru hakkı da tanınmamaktadır. 7143 sayılı kanunun 10’uncu maddesinin on üçüncü fıkrası hükümleri hariç olmak üzere bu kanun kapsamında 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri de 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatılmıştı.” şeklinde konuştu.
“YÜZDE 2 GEÇ ÖDEME ZAMMI UYGULANACAK”
Defterdar Vekili Murat Toy sözlerine şöyle devam etti:
“Sonuç olarak yeniden yapılandırma için başvurduğu halde ilk 2 taksiti ödemediği için yapılandırması bozulan mükelleflerimiz; 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar başvuruda bulunabilecek. İhlale uğrayan taksit miktarlarını, ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar bu tarih dâhil geçen süre için kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen aylık yüzde 2 geç ödeme zammı ile birlikte, ödemelere şartıyla kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi