Yeni yol haritası kurum müdürlerine anlatılacak

  Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Yargı Reformu Stratejisini Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.'AFYON BAROSU'NUN KATKILARI REFORMDA YER BULDU'Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı Yargı Reformu Stratejisi Toplantısı sonrası külliyede sunum yapıldığını hatırlatan Turgay Şahin, daha önce farklı masalarda Afyonkarahisar Barosu olarak katılım ve katkı sağladıklarını belirttiği toplantılarda yargının önündeki problemlerin tartışıldığını söyledi. Şahin, 'Yargının önündeki problemlere çözüm [&hellip]

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Yargı Reformu Stratejisini Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.
“AFYON BAROSU’NUN KATKILARI REFORMDA YER BULDU”
Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Yargı Reformu Stratejisi Toplantısı sonrası külliyede sunum yapıldığını hatırlatan Turgay Şahin, daha önce farklı masalarda Afyonkarahisar Barosu olarak katılım ve katkı sağladıklarını belirttiği toplantılarda yargının önündeki problemlerin tartışıldığını söyledi. Şahin, “Yargının önündeki problemlere çözüm arayışının gerçekleştirildiği toplantılarda sorunlara çözümler tartışılmıştı. Mesela biz bir seferinde avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümüne ilişkin oturumda görev alarak sunumlarımızı iletmiş, çözüm önerilerimizi tekrarlamıştık. Bir sonrakinde ise hukuk ve staj eğitimi, bir başka masa toplantısında da Adalet Bakan Yardımcılarımızdan birinin katılımı, Baro Başkanları ve Hukuk Fakültesi Dekanlarıyla birlikte bir çalışma yaptık. Sevinerek şunu söyleyebilirim, her iki oturumda da konuşup mutabık kaldığımız hemen her konu Yargı Reformu Stratejisi belgesine girmiştir.” dedi.
“PROBLEMLER ADIM ADIM ÇÖZÜLECEK”
Adalet Bakanlığının dinlediği çözüm önerilerini hem dikkatte hem de ciddiye aldığını söyleyen Turgay Şahin, “Adalet Bakanlığının ilgili ve yetkili mercileri sadece görüş almamakla yetinmemiş siyaseten sorumlu olan bu bakanlık aynı zamanda dinlediği çözüm önerilerini dikkate ve ciddiye almıştır. Tüm görüş ve önerileri tek tek not ederek yürütme organı vaadi daha doğrusu projesi olarak sunuldu. Artık bunlar seçim vaadi değil aşama aşama adım adım gerçekleştirilecek işlerdir. Belki bizim avukatlar olarak 50 yıllık problemlerimiz vardı. Yeşil pasaport gibi avukatlık mesleğine girişte sınav gibi, stajyer avukatlarımızın staj döneminde sigortalı çalışma imkânının sağlanması şeklindeydi. Biz bu hususları acil notlu olarak talep etmiştik. Çünkü bunların bir kısmı 50 ile 60 yıllık meselelerdi. Sevinerek şunu ifade edebilirim ki bunların hepsi ivedi olarak çözülme vaadiyle Yargı Reforma Stratejisine belgesine girdi. Bunlar adım adım gerçekleştiğinde 50 yıldır çözülme beklentisi içerisinde olduğumuz problemlerin çözüme kavuştuğunu göreceğiz.” diye konuştu.
“FEYZİOĞLU’NUN DİYALOĞA AÇIK TAVRI TESİRLİ OLDU”
Turgay Şahin, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun ikinci seçim döneminden itibaren gösterdiği uyumlu ve diyaloga açık tavrının tesirli olduğunu söyledi. Şahin, “Kavgacı olunmadığı zaman sonuç alınabildiğini, diyalogla sonuç alınabileceğini Sayın Feyzioğlu gösterdi. Biz hep şunu söyledik; Hiç kimsenin hiçbir siyasi partinin yanında olmamalıyız. Düşmanı da olmamalıyız. Çünkü kimse düşmanına mermi vermez, onun talebini yerine getirmez. Yandaş olursanız oltanın ucundaki balığın yeme ihtiyacı yoktur. Yani böyle bir durumda da hiçbir şey alamazsınız. Objektif bir çizgide durmamız koşuluyla doğruya doğru, yanlışa yanlış diyerek sonuç alınabileceğini gösteren önemli bir örnek oluşturduğumuz, aşama kat ettiğimizi düşünüyorum. Bu anlamda bizim taleplerimizi ciddiye alan Adalet Bakanlığı’na ve bu talepleri de düzgün bir üslupla olması gereken bir üslupla ileten TBB’ne bu vesileyle teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
“GÜVEN TEKRAR TAZELENDİ”
Bazı çözümlerin ve vaatlerin son derece sembolik gibi algılanmakla birlikte aslında psikolojik olarak son derece önemli bir eşiği temsil ettiğine değinen Şahin şöyle konuştu:
“50 yıl boyunca bir şekilde talepleriniz duymazdan geliniyor. Artık mesleğimizin, meslek kuruluşumuzun hükümetlere, siyasete olan güveni sarsılıp yok edilmişti. Ama bu gelişme ile güvenin tekrar tazelendiği bir aşamaya geçmiş oluyoruz. Bu anlamda her biri belki çok büyük olmayan ama anlam itibariyle çok büyük anlamlar ifade eden yenilikler olacak.”
“YOL HARİTASINA İL MÜDÜRLERİ DE UYMALI”
Avukatlığa giriş sınavının son derece acil ve gerekli bir düzenleme olduğunu belirten Şahin şunları söyledi:
“Avukatlığa giriş sınavı önemli bir kazanım olarak kayda girdi. Ayrıca kamu avukatlarına ilişkin de bu Yargı Reformu Strateji belgesinde iyileştirme sözleri var. Avukatların en çok karşılaştıkları problem bilgi ve belge edinmede yaşanıyor. Baro olarak internet sitemizden duyurduk. Bu hususta Sayın Valimizi ziyaret ettik. İl Müdürleriyle bir toplantı yapıp sorunlarımızı onlara da iletme sözü aldık. Hatta Sayın Valimize Yargı Reformu Stratejisi kitapçığını da takdim ettik. Sayın Valimizi ziyarette reform için, ‘Bu yürütmenin bir vaadidir, bir yol haritasıdır. Bu yol haritasına il müdürlerinin de uyması gerekir’ diye düşünüyoruz dedik. Zaman zaman avukatların haklı ve zaruri taleplerinin il müdürlüklerinde yani kamu kurumlarında dikkate ve ciddiye alınmadığını dava ve icra takibi açmak için son derece gerekli olan bilgilerin verilmediğini, ama bu bilgilerin arkadaşlık ilişkisi, sempatik kanallar gibi bir takım şeylerle alınabildiğini anlattık. Resmi görevde olan avukatların resmi taleple, bu bilgilere ulaşamadığını biliyoruz. Ziyaretimiz sırasında Sayın Valimize bunu arz ettik. Valimiz bizden bir rapor hazırlamamızı isteyerek kurum müdürleriyle yapılacak bir toplantıda konunun konuşulmasını gerektiğini söyleyerek bu konuda bize bir söz verdi. Kendisine gösterdiği duyarlılık ve yakınlıktan dolayı tekrar teşekkür ediyoruz. Biz il düzeyinde ki yetkililerin yeni yol haritasına uymalarını bekliyoruz.”
“SÜREÇ TAKİP EDİLECEK”
Yargı Reformu Stratejisinin toplam 9 bölümden oluştuğunu anlatan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Strateji belgesi dokuz bölümden oluşuyor. Bu strateji belgesiyle mahkemelerin kısa sürede sonuçlandırılmasından tutun da adliye içerisinde vatandaşlara iyi davranılacak olması gibi birçok yenilik ve iyileştirme getiriliyor. Yani vatandaşın adliyelerdeki işi kolaylaştırılacak. Doğrudan vatandaşı ilgilendiren dokuz başlıkta son derece önemli ve son derece insani çözümler var. Bu çözümleri çok kısa sürede gerçekleştirme ve hayata geçirme sözü var. Biz tabii bunun takipçisi olacağız.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme