• Haberler
  • Gündem
  • Yeni yasal düzenlemeler günlük hayata kolaylık katacak

Yeni yasal düzenlemeler günlük hayata kolaylık katacak

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bilgilendirmede bulundu. Özkaya yeni kanun ile yapılacak düzenlemeleri şöyle özetledi: KONUTLARA GÜNEŞ ENERJİSİ KOLAYLIĞI Konutların çatı ve cephelerinde güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğunu, düzenlemeyle mesken çatılarında 50 kilovata [&hellip]

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Özkaya yeni kanun ile yapılacak düzenlemeleri şöyle özetledi:

KONUTLARA GÜNEŞ ENERJİSİ KOLAYLIĞI
Konutların çatı ve cephelerinde güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğunu, düzenlemeyle mesken çatılarında 50 kilovata kadar elektrik üretimi vergiden muaf olacak.

ÖĞRENCİ, İŞÇİ VE İŞVERENLERE YENİ AVANTAJLAR

İşverenlerin çalışanlarına verdikleri yemek yardımı, bir günlük yemek bedelinin 51 TL yi aşmayan kısmı ücreti nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücret vergiden muaf tutulacak.

İşverenlerin çalışanlarına, 1 Temmuz 2023’e kadar doğalgaz ve elektrik yardımı olarak 1000 liraya kadar yaptıkları yardımlar da gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacak.

Araştırma geliştirme faaliyetlerindeki artışı hızlandırabilmek için Ar-Ge konusunda daha önce 1 milyon liraya kadar yapılan destek, 2 milyon 500 bin liraya çıkarılacak.

Türkiye’den yurt dışına giden ve inşaat işlerinde çalışan Türk işçilerine yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden muaf tutulacak.
Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borçlarını iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede aldıkları miktarda ve aylık dönemler halinde ödemelerine imkan tanınacak.

Gerçek kişilere tanınan ve uygulama süresi 31/12/2022 tarihinde sona erecek olan bireysel katılım yatırımcısı indirimi uygulamasının süresi, 31/12/2027 tarihine kadar uzatılmakta ve ilgili yılda gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek tutar güncellenmektedir.

2 BİN LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNİYOR

Sermayesi, işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni ve nakdi sermayenin dışında farklı unsurları da barındıran şirketlerin sermayelerini azaltmaları durumunda sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltma konu edilen bu unsurlar üzerinden nasıl vergilendirme yapılacağı hususu netleştirmektedir.

SGK’ya, gayrimenkullerin elektronik ortama satışı dahil her türlü satışı ve iş ile işlemleri yürütme yetkisi verilmektedir.

Evrensel posta gelirlerinin yılda bir kez hesaplanarak ödenmesi, böylece hizmet sağlayıcılarına kolaylık sağlamaktadır.

İcra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakları tasfiye edilecek, GSM, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, alacaklarının 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya bütün takipleri ortadan kalkacak.

Bu kapsamda 5 milyon kişiyi ilgilendiren 9 milyon dosya bulunmakta olup, toplam bedel 20 milyar lirayı bulmaktadır.

COVİD-19 CEZALARI SİLİNECEK

Anayasa Mahkemesinin 2020 ve 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinin taşıt cinsinin ve bedelinin yıl içinde belirlenmesine yönelik hükümlerin iptali kararlarına istinaden güvenlik önlemli binek ve servis cinsi araçların bedellerinin “diğer araçlar” kapsamındaki taşıtların ise bütçedeki esaslara göre yıl içinde yeniden belirlenmesine imkan sağlanmaktadır.

Maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara toplam 2,7 milyar lira ceza yazılmıştı, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında bu yasakları ihlal edenlere yazılan söz konusu alacaklardan vazgeçilmektedir.
Üniversitelerin tıp fakültelerinin son sınıfında bulunan öğrenciler ile diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrencilere,  net asgari ücrete endeksli  ödeme yapılması sağlanmaktadır.

TİCARİ SİCİLİ BOZULANLARA YENİ DÜZENLEME

Kaçak akaryakıtın il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlık yerine yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına teslimi ve kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
Karşılıksız çıkan çek protesto edilmiş senet kredi kartı ve diğer diğer kredi borçların zamanında ödeyemedikleri için TBB risk merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin madde belirtilen hükümleri yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacaktır.
65 yaşını dolduran yoksul yaşlılar ile engellilere bağlanan yaşlı ve engelli aylıklarına yönelik ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi nedenlerle durumunda değişiklik olduğunun tespit edilmesi halinde yapılan yersiz ödemelerden kaynaklı alacak ve bunların ferilerinin terkin edilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun taşınmazlarının elektronik ortamda ihaleye çıkılarak satılmasına imkan veren düzenleme yapılmaktadır.

PİYANGOLARA YENİ DÜZENLEME

Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 41’inci maddesine ikinci fıkradan sonra gelmek üzere;

“karşılığı nakit olmayan piyango düzenlemek için izin alınması amacıyla müracaatta bulunan gerçek ve tüzel kişilerden, idarece 2000 TL başvuru bedeli alınır. Yapılan inceleme sonucunda izin verilmesi kararlaştırılan piyangolarda taahhüt edilen ödül, ikramiye vb. menfaatlerin toplam rayiç bedelinin yüzde 15’i oranında ayrıca izin bedeli alınır.

Yurtdışından ithal edilen veya başka gerçek ve tüzel kişiler tarafından üretilen, temin edilen ya da ticaretine konu edilen mal ve hizmetlerin ikramiye olarak konulması halinde bu oran iki katı olarak olarak uygulanır.

Kamu kurum ve kuruluşları ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler tarafından düzenlenecek piyangolardan ise başvuru veya pirim bedeli alınmaz.” Hükmü getirilmektedir.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulunda seçim ile işbaşına gelen özel sektör temsilcisi sayısında turizm tesisleri sayıları göz önünde bulunularak bölgelere göre değişiklik yapılması ve arttırılması sağlamaktadır.

Turizm payı alınan mükellefler ile bu mükelleflerden alınan pay oranlarının yeniden düzenlenmektedir.

GURBETÇİLER ARAÇLARINI 2 YIL KULLANABİLECEK

Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanuna konu alanlarda haksız rekabete engel olunması amacıyla idari para cezalarının tutarları güncellenmektedir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye’ye araçla geldiğinde bu aracı iki yıl içinde yurt dışına çıkmamak kaydıyla kullanma hakkı vardı. Aracını Türkiye’ye bırakıp yurt dışına çıkış yaptıklarında onlara ceza veriliyordu. Bu cezalarda af yoluna gidilmektedir.

Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liranın altındaki alacakların tasfiye edilmektedir.

(Bu düzenleme; 892 bin 866 kişiyi ilgilendiriyor. 2500 liraya kadar olan kısmı iki katına kadar artırmaya Maliye Bakanlığı yetkili. Sayın Bakan artırırsa vatandaşlar varlık yönetimi şirketlerindeki 5000 lira ve altındaki borcundan kurtulmuş olacak.)

Teklifle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak.,

Sıfır ikincil el taşıtlarda 6000 kilometre veya 6 ay süreyle satmama şartına uymayan oto galerilere verilen 8 bin 500 lira para cezasının alt limitinin ise 10 bin, üst limitin 300 bin liraya çıkarılacak.

Haber

Bakmadan Geçme