Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yeni yapılan şehit mezarları ecdada yakışacak”

“Yeni yapılan şehit mezarları ecdada yakışacak”

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı topraklarda yaşayan şehit ve gazilerin torunları olarak ecdada yakışır tek tip şehit mezarlarıyla onlara olan ahde vefanın gösterileceğini söyledi

 

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı dernekte düzenlediği basın toplantısında şehit mezarlarının yapımı ve yeni kurulan Şehit Bilgi Sistemi hakkında açıklama yaptı.
“MEZARLAR TEK TİP
PROJE İLE YAPILIYOR”
Ay yıldızlı Türk Bayrağı’nın dalgalanabilmesi, ülke bağımsızlığı için canlarını veren aziz şehitlere yapılacak her şeyin az olduğunu vurgulayan Kumartaşlı, “ Bizler için vatan için bayrak için canlarından vazgeçen şehitlerimizin ebedi istirahatgahı olan mezarlarının bakım ve onarımı ile ilgili çeşitli yıllarda kanun ve yönetmelikler çıkmıştır. Bu yönetmeliklere göre de şehitlerimizin definlerinden sonra mezarlıkları tep tip proje dâhilinde devletimizin ilgili birimleri tarafından yapılıyordu. Mezarlar yapıldıktan sonra doğal şartlardan dolayı bakıma ihtiyaç duyuluyordu. Bizler dernek olarak şehit ailelerimizle istişarelerde ya da şehit mezarı ziyaretlerimizde tespit ediyorduk. Ara ara konuyu ilgili makamlara yazıyorduk. 15 Temmuz 2016 tarihi öncesinde MSY 439 1-A şehitlik önergesiyle bu işi Milli Savunma Bakanlığına bağlı birimler yapıyordu. 15 Temmuz’dan sonra yönetmelik değiştirilip bu görev il valiliklerine verilince şehit mezarlarının yapım onarım ve bakımları valilikler tarafından yapılmaya başlanıldı. Bizler son bir yıl içerisinde dernek olarak İl Özel İdaresine onlu gruplar halinde 4-5 kez müracaat ederek şehit mezarlarımızın ilçelerde ki, kasabalarda ki, köylerde ki şehit mezarlarımızın bakım onarımlarının yapılmasına hatta yıkılıp tekrar yapılmasını istemiştik. Afyonkarahisar Valiliği’nce bizim yazımıza istinaden yazılar dikkate alınarak şehit mezarları yapılmıştı.” dedi.
“ŞEHİT BİLGİ SİSTEMİ
VE İNTERNET SİTESİ
TÜRKİYE DE BİR İLK”
Konu ile ilgili son olarak Vali Gökmen Çiçek’in göreve başlamasıyla Çiçek’in talimatları doğrultusunda şehit mezarları ve Şehit Bilgi Sistemine yönelik büyük bir proje hazırlandığını aktaran Kumartaşlı, “Valimizin talimatıyla büyük bir proje yapıldı. Türkiye de ilk defa olacak olan bir internet sitesi hazırlanıldı. Buna da köyler dâhil tüm şehitlerimizin mezarları ziyaret edilerek mezarların fotoğrafları çekildi. Mezarların koordinatları da bu siteye konuldu. Bizde elimizde ki asker ve şehit polislerimizle ilgili bilgileri, fotoğrafları Valiliğimize teslim ettik. Vazife malulü olan şehitlerimizin de bilgileri ilgili kuramlardan alınıp güzel bir site oluşturuldu. Bu çalışma Türkiye de ilktir. Kurtuluş Savaşının başladığı topraklarda yaşayan şehit ve gazilerin torunları olarak ecdada yakışır tek tip şehit mezarlarıyla onlara olan ahde vefanın gösterilmiş olacaktır.” diye konuştu.
“VALİ ÇİÇEK CAMİAYA
KARŞI ÇOK HASSAS”
Belediye Başkanlığı döneminde ve İl Genel Meclisi Başkanı olarak kendilerinden hiçbir zaman ilgisini eksik etmeyen Burhanettin Çoban’ın bu çalışmalara büyük katkı sağladığını ifade eden Kumartaşlı şöyle konuştu: “Biz hem bu site için hem de Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in açıkladığı yüz şehit mezarının yapımı için ihale açılıp 60 günlük sürede işin tamamlanması nedeniyle kendilerine teşekkür ediyoruz. İnşallah kışa girmeden çalışma tamamlanacak. Şehitlerimizin mezarlarının gelecek nesle aktarılması için onların ebedi istirahatgahlarının bizlere, tarihimize, şehitlerimize yakışır bir düzenleme yapılabilmesi için talimat veren Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sayın Valimiz Afyonkarahisar’a ilk geldiği günden itibaren şehit aileleri ve gazilerle ilgilenen ‘Onların sorunu benim sorunumdur’ diyerek bizlere yakışan Sayın Valimiz ve akabinde de İl Genel Meclis Başkanımız Burhanettin Çoban’ın katkılarıyla en kısa sürede tüm şehit mezarlarımız yapılacaktır. Afyonkarahisarımız da bakıma onarıma veya yeniden yapıma ihtiyacı olan şehit mezarımız kalmayacaktır. Tekraren şehit ailelerimiz ve gazilerimiz adına Valimiz Gökmen Çiçek’e, İGM Başkanımız Burhanettin Çoban’a teşekkür ediyorum.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi