'Yeni Ticaret Kanunu, gözden geçirilmeli'

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Yeni Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Hancıoğlu, Yeni Ticaret Kanunu’nda düzenleme yapılarak cezaların gözden geçirilmesini istedi. Hancıoğlu, aksi takdirde ticari hayatın akışının güçleşeceğini bildirdi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012’den itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdiğini [&hellip]

“Yeni Ticaret Kanunu, gözden geçirilmeli”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Yeni Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Hancıoğlu, Yeni Ticaret Kanunu’nda düzenleme yapılarak cezaların gözden geçirilmesini istedi. Hancıoğlu, aksi takdirde ticari hayatın akışının güçleşeceğini bildirdi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012’den itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdiğini belirtti. Hancıoğlu, Kanun’da pek çok ceza öngörüldüğünü belirterek “Mutlaka düzenlemeye gidilerek belirtilen hapis cezaları kaldırılmalıdır. Yapılacak bir yasa değişikliği ile adli para cezalarının idari para cezasına dönüştürülmesi halinde, bu sorun çözümlenecektir. Yoksa Yeni Ticaret Kanunu uygulanmaya başlaması ile ticaret insanları şimdiye kadar görülmemiş para ve hapis cezaları ile karşı karşıya gelecekler neticede ticari hayatın akışı güçleşecektir” dedi.
1535 maddeden oluşuyor
Yeni Ticaret Kanunu ile ilgili bilgiler de veren Hancıoğlu,
“1535 maddeden oluşan ve ticari hayatı bir çok yönden etkileyen yeni ticaret kanunu genel ilkeleri itibariyle 2012 yılının temmuz ayında, şirketlerin yeni muhasebe düzenine geçiş hükümleri itibariyle ise 2013 yılında yürürlüğe girecektir. Başta tek kişilik şirket anonim şirket ve tek ortaklı limited şirketi kurma imkanı, yönetim kuruluna murahhaslar ve genel kurul dahil hiçbir organa devredemeyeceği görev ve yetkiler getirilmesi, profesyonel yönetim kurulu zorunluluğu, pay sahibin şirketine borçlanmasının yasaklanması, murakıplık yerine bağımsız denetim gibi bir çok radikal değişiklikler yapılmıştır. Her biri adeta bir devrim olan değişiklikler ile yeni bir kurumsal düşünce sisteminin ve şirket yapılanmasının oluşması artık zorunlu hale gelmiştir” diye konuştu.
Yeniliklere uyum sağlanmalı
Kanun’a uyum sağlanması gerektiğinin altını çizen Hancıoğlu,
“Yeniliklere adapte olmak için çalışmalı, kazanımlarla ticari ha-yatımıza yeni bir ivme sağlamalıyız. Ayrıca kanunun uygulaması için de ikincil mevzuat çalışmaları devam etmektedir. Ancak bu çalışmalar konusunda yeterince mevzuatın yasalaşmaması düşündürücüdür. Ne yazık ki ticari ha-yatın halen hazırlanmaması önemli bir sorun olarak gözükmektedir. Tabii bazı konulardaki haklı şikâyetler ve çekinceler de vardır: Şirket ortaklarının şirketten borç alacakları paralar veya şirket defterlerine kaydedilen ancak ortağın özel harcaması olarak değerlendirilen bazı giderler, borç alınan para olarak nitelendirilebilecek. 30 gün içinde ödenmezse, 300 günden başlayan hapis cezaları ve para cezaları uygula-nabilecek Bu madde acilen yeniden düzenlenmeli ve adli para cezası da idari para cezası olarak değiştirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Ticari defter
sayısı arttı
Hancıoğlu, şirketler için internet sitesi oluşturmanın da zorunlu hâle geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“İnternet sitesi oluşturmayan şirketlerde altı aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezası uygulanacak. İstenen bilgilerden birini eksik gösteren ya da usulüne uygun oluşturmayan şirketlerde de üç aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası uygulanacak nternet sitesinde açıklanması istenen bilgilerin bir kısmı ticari sır niteliğini taşımakta, bir kısmı da vergi mahremiyeti ile çelişmektedir. Halka açık şirketler için gerekli olabilecek bu uygulama ülkemizde şirketlerin büyük oranının aile şirketi olduğu değerlendirildiğinde, sorunlar yaratacaktır. Bu nedenle, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan internet sitesi ile ilgili düzenleme gözden geçirilmelidir. Yeni düzenleme ile ticari defter sayısı artmıştır. Ayrıca ticari defterlerin açılış ve kapanışları, noter tarafından onaylanma mecburiyeti de getirilmiştir. Ticari defterlerden herhangi birinin dahi açılış veya kapanış tasdikinin yaptırılmaması, 200 günden az olmamak üzere adli para cezasını, tebliğinden itibaren 30 gün içinde ödenmezse hapis cezasını gerektirecektir. Bu arada, Vergi Usul Kanunu değişmezse, vergi yasaları yönünden ayrı, Ticaret Kanunu açısından ayrı defter tutulması söz konusu olacaktır. Defterlere kayıtların eksiksiz ve zamanında yapılması gerekmektedir Aksi halde, 200 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası, bu ceza tebliğinden itibaren 30 gün içinde ödenmezse hapis cezası uygulanacaktır. Yeni TTK’ya göre tutulması ve saklanması gereken defter, kayıt ve belgeleri; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetim elemanlarına ibraz etmeyenler veya eksik ibraz edenler, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.” (Kocatepe)

“Şiddetle kınıyoruz”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârını suç sayan Fransa Senatosu’nun kararıyla ilgili olarak “1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Senatosu’nda kabul edilmesi insan hak ve hürriyetlerini düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı Demokrasi ve insan hakları ilkelerine tamamen aykırıdır ve kabul edilemez niteliktedir. Alınan karar tarihi hiçbir gerçekle örtüşmeyerek talihsiz bir karar olarak bir kez daha tarihi bir yanlışa imza atılmıştır. Şiddetle kını-yoruz.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme