Yeni Teşvik Paketi, Türkiye'yi kalkındıracak
ATSO Meclis toplantısından sonra yapılan açıklamada, Cumhuriyetimizin 100. yılında, en büyük 10 ekonomiden biri olmak, 500 milyar dolar mal ihracatı, 25.000 dolar kişi başına milli gelir elde edebilmek ve Türkiye’nin kalkınması için Yeni Teşvik paketi hazırlandığı vurgulandı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi toplantısı akabinde, yeni Teşvik paketinde Türkiye’nin 6 bölgeye ayrıldığı, birinci bölgede [&hellip]
ATSO Meclis toplantısından sonra yapılan açıklamada, Cumhuriyetimizin 100. yılında, en büyük 10 ekonomiden biri olmak, 500 milyar dolar mal ihracatı, 25.000 dolar kişi başına milli gelir elde edebilmek ve Türkiye’nin kalkınması için Yeni Teşvik paketi hazırlandığı vurgulandı
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi toplantısı akabinde, yeni Teşvik paketinde Türkiye’nin 6 bölgeye ayrıldığı, birinci bölgede 8 il, ikinci bölgede 13 il, üçüncü bölgede 12 il, Afyonkarahisar’ın içinde bulunduğu 4. bölgede 17 il, beşinci bölgede 16 il, altıncı bölgede ise 15 il yer aldığı kaydedildi. Açıklamada; “Değişiklik yapılan destek unsurları; Vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi, faiz desteği Afyonkarahisar için yatırıma katkı oranı bölgesel teşvik uygulamalarında 31 Aralık 2013’e kadar yapılan yatırımlarda yüzde 30, 01 Ocak 2014’de başlayan yatırımlarda yüzde 25 katkı sağlanacaktır. Büyük ölçekli yatırımlarda ise 31 Aralık 2013’e kadar başlayan yatırımlarda yüzde 40, 01 Ocak 2014 tarihinde başlayan yatırımlarda ise yüzde 35 katkı sağlanacaktır. Vergi indirimi; Vergi indirimi desteği münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdan elde edilecek kazançlara uygulanmakla birlikte, 2., 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde yatırım yapan firmalar için yatırıma katkı tutarının belirli bir kısmı yatırım dönemde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar üzerinden uygulanabilecektir.” denildi.
Afyonkarahisar
dördüncü bölgede
Afyonkarahisar’ın içinde bulunduğu 4. bölge için işletme yatırım döneminde uygulanacakların; yatırıma katkı oranının yüzde 30, vergi indirim oranının yüzde 70, 4. bölge için büyük ölçekli yatırımların teşviki uygulamalarında yatırıma katkı oranın yüzde 40, vergi indirim oranın yüzde 70 işletme yatırım döneminde uygulanacak yatırıma katkı oranı yatırım döneminde yüzde 30 işletme döneminde yüzde 70 olacağı bildirildi. Dördüncü bölgede vergi indirim uygulamasında; “Yatırım tutarı 5.000.000TL, vergi indirimi yüzde 70, yatırım katkı oranı yüzde 30, indirilebilecek vergi tutarı 1.500.000TL, yatırım döneminde yüzde 30, işletme döneminde yüzde 70’dir. Yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar uygulanacak kurumlar, gelir vergisi oranı yüzde 6, indirilecek vergi oranı yüzde 14’dür. Organize Sanayi Bölgelerinde vergi indirimi uygulaması yatırım tutarı 5.000.000TL, vergi indirimi yüzde 80, yatırıma katkı oranı 2.000.000TL, yatırım döneminde yüzde 50, işletme döneminde yüzde 50, yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar uygulanacak kurumlar gelir vergisi oranı yüzde 4, indirilecek vergi oranı yüzde 16, sigorta primi işveren hissesi desteği 31 Aralık 2013’e kadar 6 yıl, 01 Ocak 2014 itibari ile 5 yıldır.” ifadeleri kullanıldı.
Gelir vergisi stopaj desteği yok
Destek tavanı oranlamasınında aktarıldığı açıklamada; “Sabit yatırıma oranı bölgesel teşvik uygulamaları: yüzde 25, büyük ölçekli yatırımların teşviki yüzde 10, faiz desteği TL cinsi kredi 4 puan, döviz cinsi kredi 1 puan, azami destek tutarı 600.000TL’dir. Bölgesel teşvik uygulamasında destek unsurları bulunmaktadır. KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi yatırıma katkı oranı OSB dışında yüzde 30, OSB içinde yüzde 40’tır. Sigorta primi işveren hissesi desteği OSB dışında 6 yıl, OSB içinde 7 yıldır. Yatırım yeri tahsisi vardır. Faiz desteği birinci ve ikinci bölge dışında bulunmaktadır. Gelir vergisi stopajı desteği yoktur. Sadece 6. bölgede var.
Sigorta primi işçi hissesi desteği sadece 6. bölgede vardır.” denildi.
ATSO’da stant açtı
19 Nisan 2012 tarihinde Ankara Kültür Park Fuar alanında düzenlenen 5. Ege İlleri Tanıtım Günleri ve Etkinleri Fuarına ATSO’nun stant açtığı hatırlatılan açıklamada; “Ege Bölgesi’nin tarım, turizm, sanayi ve ticaret potansiyeli ile tarih, kültür, doğal kaynaklar, el sanatları yönünden zenginliğinin tanıtılmasını amaçlayan ve bölgemizin tüm özelliklerini dünyaya tanıtmak, kültürel dayan��şmayı sürekli kılmayı hedefleyen fuarda; Odamız üyelerinin de göndermiş oldukları ürünler, katalog, cd, kartvizitler standımızda sergilendi. Yoğun katılımın olduğu fuarda sıcak satış ile birlikte İlimizin tanıtımı yapılmıştır. EXPO, dünyanın en büyük sosyal etkinliği olma özelliğini koruyan, düzenlendiği kenti ve ülkeyi insanlığın vitrinine çıkartan uluslararası bir organizasyondur. Türkiye Cumhuriyeti 160 yıldır düzenlenen EXPO’lara düzenli olarak katılmış, ülkemizin katılımı daima büyük takdir ve ilgiyle karşılanmış, ancak ülkemiz henüz hiçbir EXPO’ya ev sahipliği yapmamıştır. Beş yılda bir düzenlenen, altı ay süren ve BIE tarafından organize edilen EXPO’lar yapıldığı kentin adıyla anılsa da, devlet taahhüdünü gerektiren uluslararası organizasyonlardır.” ifadelerine yer verildi.
Termalde eksikler
hızla giderilmeli
Açıklamada, “Ülkeler arasında barış temelli ilişkilerin kurulabilmesi için, farklı kültürler ve toplumlar arasında anlayışın sağlanması gerekmektedir. Günümüzde en yerel gelişmelerin bile küresel etkileri olabilmektedir. Bu nedenle, uluslararası katılımı teşvik eden EXPO gibi platformlar, küresel toplumun her kesiminden (politikacılar, kuruluşlar, işletmeler, sivil toplum örgütleri) katılım sağlaması sebebiyle önem kazanmıştır. Dünya barışına öncülük eden bir devlet olarak Türkiye’nin EXPO’ya ev sahipliği yapması bu nedenle büyük bir tarihi fırsattır. Sayın Başbakan tarafından yapılan Adaylık müracaatı zamanlamasının ne kadar yerinde olduğu görüldü. Kanun hükmündeki kararnamenin ve Bakanlar kurulu kararının çıkartılması aşamasında da aynı heyecanın devam ettiği izlendi. Belirlenen Yönlendirme Kurulunun yapısının ne kadar sivil toplumun görüşlerini yansıttığını da hep birlikte gördük. Bilindiği gibi EXPO 2020’nin teması ‘Daha iyi bir Dünya, Herkes için Sağlık’ Ege Bölgesi ise özellikle jeotermal sağlıkta dünyanın en önemli bölgelerinden biri. İlimiz ise termal turizm de son yıllarda göstermiş olduğu üstün çalışmayla başı çekmektedir. Bu konuda daha çok çaba sarf ederek ve imkânlarımızı seferber ederek termal turizmde ki eksikliklerimizi hızla gidermemiz gerekmektedir.” denildi.
Dokuz il çok hızlı kalkınacak
Çok büyük bir organizasyonu gerçekleştirirken Afyonkarahisar’ın da bulunduğu konum itibariyle EXPO 2020’nin İzmir için en büyük desteği vermesi gerektiğine işaret edilen açıklamada; “EXPO’ya gelecek insanların gerek yatırım ve ticaret, gerekse de turistik nedenlerle Aydın’a, Denizli’ye, Muğla’ya, Manisa’ya, Uşak’a, Afyonkarahisar’a, Kütahya’ya, Balıkesir’e, Çanakkale’ye de taşınması, İzmir merkezli Ege için çalışmamız gerekmektedir. EXPO İzmir’i ve Ege Bölgesindeki diğer 9 ili çok hızlı kalkındıracaktır. İzmir – Ankara ve İzmir – Antalya otoyolu yapılacak. Ankara – Afyonkarahisar ve Afyonkarahisar – İzmir hızlı tren projesi ve; bölgesel hava alanı yapım aşamasındadır. Kavşak noktasında bulunan Afyonkarahisar’ın fiziki ve ekonomik büyümesine ne derecede katkıda bulunacağını göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. EXPO 2020’nin rakipleri; Brezilya’dan SAO PAULO, Rusya’dan YEKATERINBURG, Tayland’dan AYUTTHAYA ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden DUBAI. EXPO 2020 de ziyaretçi sayısının 50 milyon civarında olacağı varsayılmakta ve 10-15 milyon yabancı turist beklenmektedir.” denildi.
350 bin gence ihtiyaç var
Gelecek yerli ve yabancı turistler için ise yaklaşık 80 bin yatak açığı olduğu, bu yatak sayısını karşılayacak otellerin yalnız İzmir de değil, yakın şehirlerde de yapılmasının programlanması gerektiğine değinildi. Ören yerleri bakımından bölgenin yine dünyanın en önemli merkezlerinin başında geldiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tüm dünyanın bildiği ‘Batı Anadolu Medeniyetleri’nin merkezi. Ege’nin masmavi denizlerini ise, anlatmaya bile gerek yok. Bütün bunları göz önüne aldığımızda, gelecek yaklaşık 10-15 milyon turistin kişi başı harcamalarının minimum USD 1000 olacağını rahatça hesap edebiliriz. Çıkacak rakam oldukça büyüktür ve bunun önemli bir kısmı da İzmir dışındaki şehirlerimize ve dolayısıyla ilimize de akacaktır. Bölgemizdeki şehirlerimize yapılacak alt ve üst yapı yatırımlarının getireceği katma değer bunun dışındadır. Bu süreçte görev alacak başta bölgemizde mevcut 18 üniversitemiz olmak üzere, mevcut ve kurulacak sivil toplum kuruluşları ile uluslararası ilişkileri olan kurumlara ve olmazsa olmaz yalnızca üniversitelerimizde okuyan yaklaşık 350 bin genç insanımıza ihtiyaç olacaktır. Tüm bu çalışmaları ve yapılacakları göz önüne aldığımızda, EXPO 2020 İzmir in, bölgemiz ve ilimiz açısından çok başarılı bir organizasyon olacağına inanıyoruz.” (Kocatepe)