'Yeni sistemde sorunlar halının altına süpürülmeyecek'
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda işadamları ile bir araya geldi. Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser'in katıldığı toplantıda Bakan Ağbal, ülke [&hellip]
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamları ile bir araya geldi. Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in katıldığı toplantıda Bakan Ağbal, ülke gündemine ilişkin açıklamalar yaptı.
GÜÇLÜ BİR SİYASİ ANLAYIŞ
16 Nisan referandumunun önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Ağbal, “Hükümetlerin ömrü kısaysa, ülkeler memleketin temel sorunlarına değinemiyor. Onlara ulaşamıyor. Yani biz 2008’de sosyal güvenlik reformunu yaptık. Son derece önemli bir reform ama o zaman ileriye dönük, çok ciddi bir özgürlük vardı. Kamu reformu yönünde yatırımlar yaptık. İş gücü piyasası reformları yaptık. Kamu maliyesi alanında daha önce konuşulamayan konularda reformlar yaptık. Bugünkü sistemden çok daha güçlü bir siyasi anlayış taşıyacak bir sistemi getiriyoruz. O zaman ne olacak? Artık sorunları halının altına süpürme olmayacak. ‘Nasıl olsa iki sene sonra ben giderim, bunu gelen halletsin’ denilemeyecek. 5 yıl boyunca seçim yok. Yüzde 50’den fazla halk desteği var. Böyle bir hükümete sorarlar ‘Daha ne istiyorsun?’ diye” ifadelerini kullandı.
16 NİSAN ÖNEMLİ BİR ATILIM
Referandumda “evet” oyunun çıkması hâlinde Türkiye’nin hızla büyümeye devam edeceğine dikkat çeken Ağbal, “Son birkaç yıldır ister istemez arka arkaya gelen siyasi gelişmeler, siyaseti, gündemin birinci sırasına oturttu. Halbuki bizim ülke olarak ihtiyacımız olan aslında ekonomiyi gündemin birinci sırasına oturtmak. Bunu şuradan da ölçü olarak vereyim. Son bir yıldır Meclis’ten olağanüstü yasalar geçirdik. Fakat gündem siyasetle o kadar dolu ki, yapmış olduğumuz düzenlemeler çok fazla ön plana gelmedi. Reformlar bakımından son 1,5 yıl, en güçlü yıllar oldu ama siyaset o kadar baskın kaldı ki ekonomideki bu yaptıklarımız biraz arka planda kaldı. Gelin 16 Nisan’da siyasette çok önemli bir atılım yapalım. Ondan sonra ekonomi çok daha fazla öne çıkacak. Çok daha fazla birinci sırayı işgal edecek ve ondan sonra inşallah Türkiye çok daha hızlı bir şekilde büyüyecek” dedi.
KRİZLE BİRLİKTE REFORM BAŞLADI
Türkiye’nin 14 yılda önemli bir gelişme kaydettiğini söyleyen Ağbal, “Geriye dönük bakıyorum, 1990 yılında başlayan bir 12 yıllık süreç var. 1994’te bir kriz yaşamışız. 1996’da ikinci bir kriz, 1998’de üçüncü bir kriz, 2000’de, 2001 yılında arka arkaya ekonomik krizler yaşamışıyız. Bu krizlerin ortaya çıkmasına rağmen altını kaldırdığımızda, arkasında hep siyasi krizleri görüyoruz. Zayıf siyaset, kırılgan siyaset, güçsüz hükümetler, düşük hükümet süreleri… Biz ne zaman reformlara başladık? Artık iflasın eşiğine geldiğimiz yılda başladık. Yani 2001 ekonomik krizi Türkiye’de birçok reformun yapılmasına da öncülük etti” ifadelerini kullandı.
İŞİMİZİ İYİ YAPALIM
Ağbal, konuşmasında şu vurguları yaptı:
“1990’lı yıllar boyunca Türkiye’ye gelen ortalama yıllık yabancı sermaye yatırımı, 1 milyar dolardan fazla değil. Bugün yerine göre tek bir yatırımla Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım çekebiliyoruz. Son 14 yılda Türkiye’ye gelen yıllık ortalama yabancı sermayeye yatırım tutarı 13-14 milyar dolar civarında. Yani 13 kat artmış. Neden? İstikrar var. Türkiye’nin dışa açılan bir politikası var. Türkiye’nin bu bölge içerisinde oluşturduğu bir çekim merkezi olma özelliği var. Dolayısıyla işimizi iyi yaparsak, sağlam yaparsak, doğru işler yaparsak, iyi işler yaparsak, her bakımdan ülkenin önü açık, gelişebilir. Bu açıdan diyoruz ki gelin hep beraber bu ekonomideki şu son 14 yılda yaşadığımız olumlu grafiği, olumlu gelişmeleri ileriye taşıyalım. Ekonomimiz son 14 yılda yüzde 5,7 büyüdüyse gelecek 14 yılda da yüzde 7 büyüsün, 8 büyüsün.”
>> Murat ARISOY’un Haberi
MALİYE’Yİ ELEŞTİRİN
Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuşmasının sonunda Maliye teşkilatı ve yöneticilerinin eleştirilmesi için adeta açık çek sundu. Ağbal, “Beni ve Maliye’yi eleştirin. Biz bu nedenle buraya geldik. Ankara’da arkadaşlarımıza sorduğumuzda tozpembe bir dünya sunuyorlar. Oysa öyle değil. Sektörlerin sıkıntılarını birinci ağızdan dinlemek için buraya geldik” dedi.
AFYON, FIRSATLARI DOĞRU KULLANDI
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Afyonkarahisar’ın son 14 yıldaki gelişmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Ağbal, “Afyonkarahisar’ın son 14 yılda hem ekonomik olarak hem de sektörel olarak kaydettiği gelişme, gerçekten çok çarpıcı. Gelişen Türkiye ekonomisinin içinde Afyon, fırsatları doğru bir şekilde kullanmış, çok geniş bir strateji üretmiş, avantajları fırsata dönüştürmüştür. Afyon’un seçilmiş sektörlerde katettiği başarılar, gerçekten takdirle karşılamamız gereken bir ilimizdir” dedi.
İŞ DÜNYASI
TALEPLERİNİ SUNDU
ATSO’daki toplantıya katılan iş dünyası temsilcileri, sektörlerde yaşanan sıkıntıları Maliye Bakanı Naci Ağbal ile paylaştı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Yumurtacılık ve maden sektöründe önemli istekler var. Afyon’da mermer ve inşaat sektöründe vergi iadelerinin çok uzadığı yönünde şikayetler var. Mermerciler, maden ocaklarında kullandıkları mazotun vergisinin düşürülmesini istiyorlar” dedi.
Yumurtacılık sektörünün önde gelen isimlerinden Mustafa Çelikten ise, “En büyük sorun maliyetler. Hammaddede yüzde 40’lık bir artış var. 2016 yılında maliyetlerin altında yumurta satılıyor. Ülkemiz için üretiyoruz. En ucuz besin kaynağı yumurta. Üreticiden ziyade aracılar ve son satıcılar daha çok para kazanabiliyorlar. Buradaki KDV’nin toptan satışlarda yüzde 1, parekendede ise yüzde 8 olmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Sebze ve Meyve Hali’ndeki durumu anlatan Ali Çiloğlu da “KDV sorunu var. Afyon Toptancı Hali’nden çıkış fiyatı 3,3 lira olan domatesin AVM’deki satış fiyatı 6 lira. Geçmişte, yüzde 30 kar marjı ile satabiliyorlardı. Bunun üzerinde durursak, fakir fukaramız daha uygun fiyata sebze meyve alabilirler” dedi.
1995-2015 yılları arasında Afyonkarahisar’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil eden Sait Açba, Afyonkarahisar’ın spor turizminde ilerlediğini söyleyerek “Arazi tahsis yöntemine geçilmesi gerekiyor. Bu, uluslararası yatırımcının da bu bölgeye gelmesinde etkili olacaktır” dedi.
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu da şu vurguları yaptı:
“Biz adil sosyal, yapısal bir reformun hayata geçirilmesini istiyoruz. Kayıtdışının engellenmesiyle gelirin artacağını düşünüyoruz. Maça aynı şartlarda başlayalım. Kayıtdışının önüne geçilsin. Devletin kümesteki tavuklardan ziyade kümeste daha çok yumurta verecek tavukların olmasıyla ilgilenmesini istiyoruz.”
MEHMET ÇAKMAK’A ALKIŞ
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergilerin ödenmesinin ekonomi için önemini vurguladıktan sonra vergi rekortmeni işadamı Mehmet Çakmak’ı işaret etti. Ağbal, “Beyefendi ile tanıştık. Vergisini düzenli ödediğini söyledi. Kendisine alkış rica ediyorum” dedi.