• Haberler
  • Genel
  • 'Yeni Meclis’ten eğitim sorunlarına çözüm bekliyoruz'

'Yeni Meclis’ten eğitim sorunlarına çözüm bekliyoruz'

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, 12 Haziran 2011 seçimleriyle oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin öncelikleri arasında eğitimin de olması gerektiğini söyledi Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, eğitim-öğretim sezonunun temel sorunlara kalıcı bir yaklaşımla çözüm bulunmadan sona erdiğini belirtti. Çelik, 'Eğitimciler olarak, yeni Meclis'ten, başta sivil anayasa olmak üzere, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına [&hellip]

“Yeni Meclis'ten eğitim sorunlarına çözüm bekliyoruz”

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, 12 Haziran 2011 seçimleriyle oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin öncelikleri arasında eğitimin de olması gerektiğini söyledi

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, eğitim-öğretim sezonunun temel sorunlara kalıcı bir yaklaşımla çözüm bulunmadan sona erdiğini belirtti. Çelik, “Eğitimciler olarak, yeni Meclis’ten, başta sivil anayasa olmak üzere, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm üretmesini bekliyoruz” dedi.
Toplu Sözleşme Masası’nda Eğitim-Bir-Sen’in yetkili sendika olarak bulunacağını kaydeden Çelik, “Yıllardır sorun olarak devam eden sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının doğru olmadığına dair kurduğumuz cümlelerin anlaşılmış olması ve kadro talebimizin başarıyla sonuçlanmasında göstermiş olduğu duyarlılık dolayısıyla Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz.
Eğitim-Bir-Sen olarak, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi yolundaki mücadelemiz amaçladığımız şekilde sonuçlanmıştır. 2011 yılında eğitim çalışanları açısından en önemli kazanımlardan birisi, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya şartsız geçmiş olmasıdır. Ancak kadroya geçişi sağlayan 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den önce sözleşmeli olup kadroya geçen sözleşmeli öğretmenler de kararnamenin verdiği mali, sosyal ve özlük haklardan yararlanmalıdır” diye konuştu.
Zorunlu bağışın önüne geçilemedi
Okullarda zorunlu bağış uygulamasının önüne geçilemediğini aktaran Çelik, “Eğitim kurumlarına bütçe ayrılmaması nedeniyle Okul Aile Birlikleri vasıtasıyla velilerden aidat ve zorunlu bağış alınmasına çözüm bulunamamıştır. Okul yönetimi, öğrenci, öğretmen ve veli arasına zorunlu bağış ve tahsildarlığın girmiş olması eğitimi olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Eğitimde hizmet satın alınarak okullara yardımcı hizmetli personel takviyesi yapılmış olması okul idarelerini biraz rahatlatmış ama takviyenin sınırlı sayıda kalması nedeniyle sorunu kökten çözmemiştir. Okullara bütçe ayrılmalı, eğitim çalışanları tahsildarlıktan kurtarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Ek ders ücreti düzenlenmeli
Çelik, ek derslere ilişkin taleplerinin de geçerli olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Milli Eğitim Bakanlığı, sendikalardan ek ders esaslarına ilişkin görüş istemiş ve sendikamız da bu kapsamda görüşlerini Milli Eğitim Bakanlığı’na iletmişti. Eğitim kurumları yöneticilerinin aylık karşılığı haftada 6 saat derse girme zorunluluğunun uygulamada oluşturduğu sıkıntılar dikkate alınarak, 6 saat zorunluluğu kaldırılmalıdır. İkili eğitim yapan okulların yöneticileri 07.00-18.00 saatleri arasında görev yapmalarından dolayı haftada 40 saatten fazla çalışmaktadır. İkili eğitim yapan okul yöneticilerinin çalışma süreleri dikkate alınarak, ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmalı; ek ödeme alamayan Eğitim müfettişleri, Şube müdürleri, Eğitim uzmanları ve şeflerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ücretlerinde iyileştirme yapılmalıdır. Ayrıca şimdiye kadar herhangi bir artış yapılmayan ek ders ücreti saati en az 12 TL’ye çıkarılmalı ve ek ders ücretleri vergiden muaf tutularak, vergi matrahına dâhil edilmemelidir.”
4/C’li için kadro talebi
4/B’li personel için uygulanan kadro sisteminin 4/C’li personel için de uygulanmasını isteyen Çelik, “Kamuda farklı istihdam şekillerinden vazgeçilerek kurum içerisinde aynı işi yapan personel arasındaki ayrımcılık kaldırılmalıdır. 4/C’li personele de kadro verilmelidir” dedi. (Kocatepe)

100 Temel Eser önerisi
Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, karne konusunda da velileri uyardı. Çelik, şu ifadeleri kullandı:
“Velilerimiz tatile giren çocuklarının küçük de olsa başarılarını ödüllendirmeli, karnelerindeki muhtemel olumsuzlukları abartmamalı, çocukların ebeveynlerine saygısını yitirmesine neden olacak davranışlardan uzak durmalı, özgüvenlerinin törpülenmesine neden olmamalıdır. Ders kitabı dışındaki roman, hikâye, şiir, deneme, inceleme, araştırma eserleri gibi kültür kitaplarının eğitimi destekleyici rolü bilinenden çok daha büyüktür. Bu sebeple velilerimiz öğrencileri tatil döneminde kitap okumaya yönlendirmeli, teşvik etmelidirler. En güzel karne hediyesi, dünyaca ünlü seçkin yazar ve düşünürlerimizden seçilmiş bir kitap setidir. 100 Temel Eser, bu manada olumlu bir seçmedir.”

Bakmadan Geçme