“Yeni Mahalle Sahası 2” – Kocatepe Gazetesi
Yazı dizimize haftalar önce Yeni Mahalle Sahası yazısı ile başlamıştık. İşte o sahanın dolu olduğu zamanlarda çocukların bir diğer adresi, biraz daha aşağı kısımda bulunan bir başka sahaydı. Biz ona şimdilik ‘Yeni Mahalle Sahası 2’ dedik. 1950’li yılların sonu ile 1960’ların başında Afyonkarahisar merkezde okul ve öğrenci sayısı artmış futbol oynayan çocukların sayısı da buna [&hellip]
Yazı dizimize haftalar önce Yeni Mahalle Sahası yazısı ile başlamıştık. İşte o sahanın dolu olduğu zamanlarda çocukların bir diğer adresi, biraz daha aşağı kısımda bulunan bir başka sahaydı. Biz ona şimdilik ‘Yeni Mahalle Sahası 2’ dedik.
1950’li yılların sonu ile 1960’ların başında Afyonkarahisar merkezde okul ve öğrenci sayısı artmış futbol oynayan çocukların sayısı da buna paralel olarak artış göstermişti. Çünkü o yıllarda basketbol ve voleybol gibi salon sporları fazla yaygınlaşmamıştı. Okullarda spor salonları yoktu. Bugünkü Gençlik Merkezi binasında tek bir spor salonu vardı. O salonda basketbol, voleybol, güreş, boks maçları yapılırdı. Bu sporları yapanların sayısı da fazla değildi. Dolayısıyla gençliğin sporu futboldu. O zaman henüz haşhaş tarlası olan bugünkü Yeşilyol’la Atatürk Kapalı Spor Salonu arasında kalan bölüm, çocukların futbol oynadığı alanlardan biriydi. O günün çocukları haşhaş tarlaları arasında futbol oynaya oynaya 30-40 metre boyutlarında irili ufaklı futbol oynamaya elverişli sahalar oluşturmuşlardı.
“Yeni Mahalle 2” ve öteki sahalar bugünkü Atatürk İlköğretim Okulu ve Yaman Apartmanı arkasından başlayarak Paşa Lojmanı’nın bulunduğu yerdeki tel örgülerle çevrili ‘Askeriye’ bölgesine kadar uzanırdı. İşte bu oyun yerlerine özellikle ortaokul ve lisede okuyan öğrenciler futbol oynamaya gelirlerdi. O zamanlar bugünkü Yeşilyol ve Stadyum’la Jandarma onu takiben Çimento Fabrikası’na giden yol yoktu. Hemen hemen her yer haşhaş tarlasıydı.
Futbol sahasına bugünkü Ordu Bulvarı üzerinden veya bu haşhaş tarlaları arasından gidilirdi. Burada futbol oynayan çocuklar, biraz palazlandıktan sonra o zamanın amatör takımları olan Kalespor, Esnafspor, Afyon Merkez Gençlik, Doğanspor gibi takımlara giderlerdi. Birçok genç, topa vurmasını şut atmasını, çalım atmasını, bu tozlu topraklı sahalarda öğrenmişti.
Henüz o yıllarda kentleşme çok hızlı değildi. Daha önceki yazı dizilerimizde belirttiğimiz gibi Afyonkarahisar’ın çeşitli yerlerinde oyun alanı olarak kullanılan sokak araları, arsalar, nadasa kalan tarlalar bulunuyordu. Yeni Mahalle 2 Sahası’da işte buralarda yer bulamayan çocukların futbol oynamaya geldiği bir yerdi. Özellikle ders saatleri sonunda sınıf maçları veya mahalle maçları şeklinde çocukların kendilerinin organize ettikleri maçlar için burası uygun ve elverişli bir yerdi. Bu saha, Çavuşbaş, Yukarıpazar, Türbe Mahallelerine o günün şartlarında oldukça uzak görünürdü. Bu nedenle çocuklar hava kararmadan evlerine gidebilmek için devre arası bile vermeden oyun oynayarlar, oyun bitiminde ise koştura koştura evlerine dönerlerdi. Daha önceki yazı dizilerimizde adlarını saydığımız futbolcuların çoğu bu sahada da top oynadılar. Zaten bunların sayısı da o gün için 40-50 kişiden ibaretti. Bunların arasına takımı tamamlamak için geçici oyunular alınırdı. O zaman mahalleler şimdiki merkez sahalarına biraz uzak kalırdı. Daha doğrusu Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nün sahaları biraz dışarıda olduğu için ailelerde çocuklarının mahalle dışına çıkmasına pek izin vermiyorlardı. Bu yüzden mahallenin birkaç köşesinde çocukların kendilerinin oluşturduğu küçüklü büyüklü sahalar bulunurdu. Şimdi hızlı kentleşme nedeniyle Afyonkarahisar bir hayli büyüdü. Ve çocuklar istedikleri zaman Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı sahalarda rahatça top oynayabiliyorlar.
Yazı dizimizin hazırlanmasında emeği geçen Agah Bıyıkoğlu, Yeni Mahalle Sahası 2 hakkında şöyle konuştu: “Yukarıda anlatmaya çalıştığımız Yeni Mahalle Sahası 2’nin kaderi de öteki sahalardan farksız oldu. Hızla değişen toplum, yükselen beton binalar, ekonomik koşullar, bu sahaları da eritti. Kiminin ortasından yol geçti. Kiminin üzerine altı-yedi katılı binalar dikildi. Kimileri de daha şanslıyı okul oldu. Şimdi bu Yeni Mahalle Sahası 2 ‘ dediğimiz alanın bulunduğu yerlerde Şemsettin Karahisari İlköğretim Okulu ve Atatürk İlköğretim Okulu bulunuyor. Bu okulların öğrencileri az da olsa şanslı gibiler. Çünkü onlar buralarda spor yapma şansı buluyorlar. Okulların içerisinde bulunan alanlar çocukların hem futbol oynamasına hem de her türlü spor aktivitelerine olanak tanıyor.”