• Haberler
  • Genel
  • Yeni iş alanları üretilecek – Kocatepe Gazetesi

Yeni iş alanları üretilecek – Kocatepe Gazetesi

2. Küçük Sanayi'nin arka bölümünde kalan bir arazi üzerine şehrin gelişen ekonomik yapısı nedeniyle iş yeri ihtiyacını karşılamak üzere imar plan değişikliği yapılacak. Bu alanın en kısa sürede revizyondan geçirilerek şehir ekonomisine kazandırılması için Belediye Meclisi'nde karar alındı Durak ve güzergâhlar tekrar görüşülecek Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında ilgili gündem maddeleri görüşüldü. Toplantıda tekliflerin [&hellip]

Yeni iş alanları üretilecek

2. Küçük Sanayi’nin arka bölümünde kalan bir arazi üzerine şehrin gelişen ekonomik yapısı nedeniyle iş yeri ihtiyacını karşılamak üzere imar plan değişikliği yapılacak. Bu alanın en kısa sürede revizyondan geçirilerek şehir ekonomisine kazandırılması için Belediye Meclisi’nde karar alındı

Durak ve güzergâhlar tekrar görüşülecek
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında ilgili gündem maddeleri görüşüldü. Toplantıda tekliflerin değerlendirilmesi için ilgili komisyonlara gönderildi. Komisyonlardan gelen raporlar oylanarak karara bağlandı. Afyonkarahisar Belediyesine ait eski asfalt finişerinin bedelsiz olarak Emirdağ Belediyesine devri teklifi görüşüldü. Kullanılmayan finişerin devri oy birliğiyle kabul edildi. Şoförler Odası Başkanlığı’nın durak yerleri ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün ilçe, kasaba ve köylerden il merkezine yolcu taşımacılığı yapan araçların güzergâhlarında değişiklik yapılması talepleri komisyonda görüşüldükten sonra tekrar meclis günde-mine gelecek. Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi vişnelik mevkiine Eşrefpaşa minibüslerinin çalışmasını uygun gören komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tekliflerinin de görüşüldüğü toplantı da Akçin köyü, 3 pafta 533 parselin bulunduğu bölgede imar plan değişikliği yapılması teklifi değerlendirildi. Söz konusu bölgenin 2. Küçük Sanayi alanında kaldığı, şehrin gelişen ekonomik yapısı nedeniyle iş yerine ihtiyaç duyulduğu gerekçeleriyle 2. Küçük Sanayi Sitesinin alanın arkasında kalan alanın en kısa sürede revizyondan geçerek şehir ekonomisine kazandırılması gerektiği kaydedildi. Bu gerekçelerle imar plan değişikliğinin onanmasını uygun gören rapor oy birliğiyle kabul edildi.
Hava alanı için gerekirse yargıya gidilecek
İl merkezinde Hava Meydan Komutanlığı’nın bulunduğu alanda ilave imar planları için alınan Belediye Meclisi’nin 1 Ağustos 2011 tarih ve 436 sayılı kararına askı süresi içerisinde yapılan itiraz dilekçelerinin değerlendirilmesi konusunda ki rapor oylandı. Belediye Meclisi’nin 1 Ağustos 2011 tarihinde aldığı kararda; Askeri havaalanına ait nazım ve uygulama imar planlarının onanması yapılarak kanuna göre 30 gün süreyle askıya çıkarılarak ilanının yapıldığı bildirildi. İlan süresi içerisinde bu alanda aşınmazları bulunan vatandaşların askeri havaalanı koruma kuşağının kaldırılması için itiraz dilekçesi ile başvuru yaptıkları belirtildi. Askeri havaalanının NATO ile ilişkili olması nedeniyle onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planları ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının uygulama işlemlerinin devam ettiği kaydedildi. Ancak havaalanı etrafına getirilen 400 metrelik koruma kuşağının kaldırılması veya kendi sınırları içerisinde oluşturulması için; Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı ile ciddi olarak gerekli yazışmaların başlatılıp olumlu cevap alınamadığı takdirde gerekli yasal hakların aranması için yargıya gidilmesi hususunu kabul eden komisyon raporu kabul edildi.
Kamu yararı itirazı ret ettirdi
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, vatandaşın çok mağdur durumda olduğunu, konunun Ankara ve Eskişehir bölümünde ki yetkililerin her şeyi olumsuz yazdıklarının belirtildiğini söyledi. Çoban, çevre yolunun Afyon kısmına bakan yerin kendisine göre de kurtarılması gerektiği düşüncesini aktardı.
Çakır köyü Dörtyol Mahallesi 110 ada 2 parsel için askı süresi içerisinde yapılan itiraz dilekçesini değerlendiren komisyon raporu görüşüldü. İlan süresi içerisinde bir adet itirazın yapıldığı, imar plan değişikliği yapılan arazinin mülkiyetinin Maliye hazinesine ait olduğu, plan değişikliği isteğinin Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü’nce talep edildiği kaydedildi. Yapılan değişikliğin bu alana yapılacak yatırımın istihdamı arttırıcı bir çalışma olacağından kamu yararı dikkate alınarak yapılan itirazın reddini uygun gören komisyon raporu kabul edildi. Burhanettin Çoban, bahsedilen yerin ATSO��nun yaptığı inşaatın arkasında olduğunu dile getirdi. Arsa ile ilgili olarak ATB’nin tekrar müracaat etme hakkı bulunduğu kaydedildi.
11 Madde hakkında rapor hazırlanacak
Çetinkaya Mahallesi 5 ada, 128 ve 129 nolu parsellerin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılmasına yönelik hazırlanan rapor oylandı. Söz konusu parsellerde AKÜ personelinin konut ihtiyacını karşılamak üzere planlama yapıldığı kaydedildi. Bu alanda gereken düzenlemelerin yapıldığı, oluşturulan 10 metrelik yol parselinin güneyinden geçen 12 metrelik yol bağlantısının yapıldığı belirtilip ilgili kanunun maddesine dayalı imar plan değişikliğinin onanmasını kabul eden komisyon raporu kabul edildi.
On bir adet İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi komisyona rapor hazırlanmak üzere gönde-rildi. İlde ticari yapı adaları önlerindeki ön bahçe kullanımları hakkında ki Bayındırlık ve İmar komisyon raporu görüşüldü. Ticari nizam yapı adaları önlerindeki ön bahçe kullanım hakkındaki Bayındırlık ve İmar Komisyon Raporu oy birliğiyle kabul edilerek, uygunsuz kullanım yapanlar hakkında yasal işlem yapılmasına karar verildi.
İşgal görüntüsü oluşuyor
Konuyla ilgili olarak A Grubu Şehir Plancısı imar plan müellifinden görüş alındığı kaydedildi. Söz konusu görüşte; “Kentlerimizde son yıllarda özellikle kapalı alanlarda sigara kullanımının yasaklanmasından sonra bahçelerin kullanımına yönelik kötü bir uygulama var. Zemin katı işyeri olan binalarda; gölgelik adı altında önde kalan kısımların üstü kapatılıyor. Daha sonra dört bir taraftan, ister cam olsun, ister PVC doğramalarla kapatılıp kullanıma açılıyor. Bu bazen bir lokanta, bir kafeterya ve bazen de market, konfeksiyon mağazası olarak karşımıza çıkıyor. Önceleri vitrinde sergilenen mallar şimdi tüm ticari birimlerce bahçelerde sergilenmeye başladı.Bazı yerlerde cam açılır kapanır elemanlar, çelik yapı elemanlar ve ahşap elemanlarla kapalı mekanlar yaratılması öncelikle kent merkezlerinde çevrenin görünümünü olumsuz etkilemekte ve insanın bakış genişliğini daraltmaktadır. Bazı yerlerde dükkanlar karşılıklı olarak, ön bahçeyi komple çeviriyor, yola çatı uzatıp, gölgelik olarak kullanıyorlar ve yolun aşırı daralmasına neden olabiliyorlar. Bakkallar ve kafeteryalar; buzdolabı, ekmek dolaplarını ve gazete reyonlarını da bu bölgeye yerleştirince, sanki işgal edilmiş görüntüsü oluşuyor. Hatta bazı manav dükkanları yaya kaldırımlarını kullanınca çevreyi semt pazarına dönüştürüyorlar.” denildi.
Muvafakatname yoksa işgal edilemez
A Grubu Şehir Plancısı imar plan müellifi görüşünün devamında; “Birden fazla bağımsız bölüm olan binalarda, ön bahçe, yan ve arka bahçeler vardır. Bu alanlara İmar Kanunu ve yönetmeliklerine göre kesinlikle inşaat yapılamaz ve etrafı çevrilemez. Binanın tüm maliklerinin muvafakati alınmak suretiyle, mimari projesinde başka şekilde belirtilmemiş ise, ön cephenin bir bahçe veya bahçe duvarı ile kaldırımdan veya caddeden ayrılmış kısımları bahçe içi ortak alana girer. Ortak alanlardan faydalanma koşulları bellidir. Eğer yönetim planında buraların kullanımı ile ilgili dükkanlara bir ayrıcalık sağlanmamış veya herhangi bir genel kurulda yüzde 100 malik tarafından (tüm maliklerin onayı) buraların kullanımı konusunda dükkan sahiplerine bir ayrıcalık tanındığına dair bir madde ile kabul edilmiş bir karar veya tüm maliklerin imzaladığı bir muvafakatname yoksa dükkanlar buraları işgal edemezler. Ayrıca bu muvafakatnameler verilse dahi sonradan satın alan malikleri bağlamaz. Bağımsız bölüm malikleri, kat mülkiyeti yasasını bilmiyor olabilirler. Bu nedenle bu gibi yerlerin belediye tarafından denetlenmesi, bağımsız bölüm sahiplerinin muvafakatlerinin alınması ve bahçe kullanımına yönelik bir standart getirilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim.” ifadeleri kullanıldı.
Belediye’ye zorunlu düzenleme gerekçeleri
Ayrıca İmar Kanunu’nun bahçelerin düzenlenmesi ile ilgili bölümünde; İmar Kanununun “İnşaat, Tamirat Ve Bahçe Tanzimi İle İlgili Tedbirler Ve Mükellefiyetler” ile ilgili Madde 34 de “İnşaat ve tamiratın devamı ve bahçelerin tanzim ve ağaçlandırılması sırasında yolun ve yaya kaldırımlarının, belediye veya valiliklere ve komşulara ait yerlerin işgal edilmemesi ve buralardaki yeraltı ve yerüstü tesislerinin tahrip olunmaması ve bunlara zarar verilmemesi, taşıt ve yayaların gidiş ve gelişinin zorlaştırılmaması.” yer verildiği bildirildi. “Zemin katlarda, dükkan yapılmasına müsaade edilen yapılarda yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleri yayaya açık bulunduracak, yaya-ların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve manialar yapılamaz. Bu gibi yerlerde ve parsel hudutlarına merdiven yapılması zaruri hallerde rıht yüksekliği 0.15 metreden fazla olamaz.” denilmektedir. Bunlar değerlendirildiğinde kentsel estetik, yol genişliklerinin korunması, yaya ve taşıt trafiğinin engellenmemesi açılarından belediyelerin ticari kullanılan binaların ön bahçele-rine ilişkin bir düzenleme yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
Mevcutlardan evrak istenecek
En uygun kullanım için ise, plan notlarına eklenebilecek maddeler hakkıda meclise bilgi sunuldu. Buna göre; “Ticaret olarak kullanılan yapıların ön bahçelerinde hiç bir şekil ve malzeme cinsi ayrımı olmaksızın kapalı alan elde etmeye yönelik ayırıcı unsurlar bulundurulamaz. Bu doğrultuda bahçe sınırlarına saksı konulamaz, bitki vb. dikilemez. Ancak yağmur ve güneşten korunmak maksadı ile bina çephelerine montajlı ya da yapışık materyaller kullanılabilir. Bu materyallerin bahçe içinden de sabitlenmesi için direk vb. statik elemanları kullanılamaz. Yapılacak korunakların ve bunlarda kullanılacak materyallerin boyut, cins ve renkleri belediye ye sunulacak projelerde belirtilerek ve onay alınarak yapılması zorunludur.” şeklinde görüş alınmıştır. Bu açıklamalar ile yapılan uygulamalar arasında farklılık oluştuğu ve görsel kirlilik meydana geldiğinin belirtildiği Meclis kararında ise; “Bu durum 634 sayılı kat mülkiyeti kanununa göre yönetim planlarında olsa bile Belediye izni olmadan yapılamaz. Yapılan araştırmada hiç birisinin izni bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu olumsuz-lukların giderilmesi için İlimiz ticari nizam yapı adaları önlerindeki ön bahçe kullanımları hakkında İmar Müdürlüğünce gerekli yasal uygulamaların yapılmasına gereği için evrakın İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilmesine oybirliği ile karar verildi.” denildi.
Sigara yasağı ortaya çıkardı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban sorunun şehrin önemli sorunları arasında yer aldığını belirterek, alınan karara herkesin saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Çoban şöyle konuştu: “Bu konu sigara yasağından sonra ortaya çıktı. Sigara yasağını kısmen ortadan kaldırmak için restoranlar ve kafeteryalar, dükkanlarının önlerini bu şekilde kapatmaya başladılar. Ancak bu uygulama daha sonra bakkallara, manavlara ve süpermarketlere de sıçradı. Bu konuda vatandaşlarımızdan da çok şikayet geliyor. Bizim dönemimizde bu tür uygulamaya giden esnafımıza gerekli yasal işlemleri yaptık. Fakat vatandaşlarımız tüm uyarılara rağmen yapmaya devam edi-yor. Ben buradan yine sizlerin ve basınımızın kanalıyla tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum. Böyle bir şey yapmayın, yapanlar mağdur olurlar.” Sahipata Mahallesi’nde eski hayvan park pazaryeri kuzeyinde bulunan park yerinde imar plan değişikliği yapılmasını uygun gören rapor kabul edildi. Sadıkbey köyünde 2.876,75 metrekarelik taşınmazın kamulaştırılmasını uygun gören rapor kabul edildi. Örnekevler Mahallesi 123 pafta, 79 ada, 1 parsele İl Emniyet Müdürlüğü hizmetleri kullanımı için lojman yapımı ve Çocuk Şube Müdürlüğü yapımını uygun gören komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi. Çetinkaya Mahallesi’nde mülkiyeti Belediye’ye ait gayrimenkullerin satışı ve bu hususta Encümene yetki verilmesine oy birliğiyle kabul edildi.
Çoban dış gezi izlenimlerini aktardı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; 24 Eylül 01 Ekim tarihleri arasında görevli olarak gittiği İspanya ve Belçika’daki temaslar hakkında meclis üyelerine bilgi verdi..
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile birlikte İspanya Hükümetinin davetlisi olarak Galiçya Bölgesindeki Ourense adlı şehirde açılan termal turizm fuarına katıldıklarını aktaran Başkan Çoban; burada termal turizmle ilgili katıldığı sempozyumda Türkiye’yi temsilen bir konuşma yaptığını ifade etti. Başkan Çoban İspanya’daki izlenimleriyle ilgili şöyle konuştu: “İspanya’da düzenlenen termal turizm fuarında 20 ülkeden katılımcı vardı. İlimizden de termal otellerimizin yetkilileri katıldı. Bu fuara İspanya’daki Madrid Büyükelçiliğimizle birlikte bir stant açıldı. Orada termal turizmle ilgili bir sempozyum yapıldı. O sempozyumda Türkiye’yi temsilen bir konuşma yaptım. Yine bir radyoda program yapıldı. Burada da Türkiye’deki ve özellikle ilimizdeki termal turizmi anlatma fırsatı buldum. Bu gezimizin giderleri tamamen İspanya hükümeti tarafından karşılandı. Belediyemizden herhangi bir para harcanmadı”
Masrafları ZEKA karşıladı
İspanya temaslarının ardından gerçekleşen Belçika ziyaretini de anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, burada Afyonkarahisar’lılar tarafından oldukça sıcak karşılandıklarını ifade etti. Zekâ Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan proje kapsamında gerçekleştirilen ziyaretin oldukça verimli geçtiğini belirten Burhanettin Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Afyonkarahisar’daki Kırsal Kalkınma Ajansı bir proje yapmış. Bu proje kapsamında Sayın Valimiz, Tarım İl Müdürümüz, Ticaret Odası Başkanımız Kırsal Kalkınma Ajansı Koordinatörü ve 4 kırsal kalkınma uzmanıyla birlikle Belçika ve Hollanda’da proje kapsamında çeşitli incelemelerde bulunduk. Burada el sanatları ve kırsala dayalı ürünlerin üretimi, pazarlanması konusunda bir takım yerleri gezdik. Özellikle Belçika ve Hollanda’da Afyonkarahisarlı hemşerilerimizle buluştuk ve her noktada program yaptık. Hemşerilerimiz bu gezi kapsamında bizleri en iyi şekilde ağırladı. Hepsi de Türkiye’den övgü ile bahsediyorlar. Türkiye’ye dönmeyi planlıyorlar. Avrupa’da geleceğin olmadığını gördüklerini söylüyorlar. Bütün kazanım ve birikimlerini Türkiye’ye yönlendir-meye başladıklarını ifade ettiler. Belçika gezimizin de tüm masraflarını Zeka Kalkınma Ajansı karşıladı. Belediyemizden ya da başka kurumlarımızdan herhangi bir bedel çıkmadı.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme