Yeni hedef: 17 bin ünite kan bağışı
Afyonkarahisar’da kan bağış bilinci, gün geçtikçe artıyor. 2010 yılında 10 bin kan ünite toplanan Afyonkarahisar’da 2011’de 14 bin hedefine ulaşıldı. Kızılay Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi’nin 2012’deki hedefi ise 17 bin ünite kan toplamak Kızılay Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi, 2011’de ulaşmayı tasarladığı 14 bin ünite kan bağışı hedefine ulaştı. Kan bağışındaki artış dikkat çekerken, bu başarı [&hellip]
Afyonkarahisar’da kan bağış bilinci, gün geçtikçe artıyor. 2010 yılında 10 bin kan ünite toplanan Afyonkarahisar’da 2011’de 14 bin hedefine ulaşıldı. Kızılay Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi’nin 2012’deki hedefi ise 17 bin ünite kan toplamak
Kızılay Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi, 2011’de ulaşmayı tasarladığı 14 bin ünite kan bağışı hedefine ulaştı. Kan bağışındaki artış dikkat çekerken, bu başarı Merkez’in hedef çıtasının da yükselmesini sağladı. Kızılay Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi’nin 2012’de hedefi 17 bin ünite kan toplamak. Bu rakam, 2010’da toplanan 10 bin ünite kanın üstüne yüzde 60 oranında bir hedefin konulduğunu gösteriyor.
Kurum ve kuruluşlarda faaliyet yürütüldü
Kızılay Afyonkarahisar Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “2011 için 14 bin ünite kan toplama hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaşıldı. Yazın daha çok çadır faaliyetlerimize ağırlık verdik. Bunun yanında kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim veriyoruz. Üniversitede de bu yönde bir faaliyet yürüttük. Milli Eğitim Müdürlüğün bünyesinde lise ve ilköğretimde ekip faaliyetleri gerçekleştirdik. İlköğretimde velilere yönelik, lisede 18 yaşını aşmış öğrencilere yönelik faaliyet sürdürdük” dedi.
En büyük destek, Belediye’den
Yeni yılla birlikte olumlu gelişmelerin yaşandığını kaydeden Akman, “Yeni yılda hedefimizi artırdık. Türkiye genelindeki hedef 1 buçuk milyon ünite kan. Afyonkarahisar’daki hedefimiz 17 bin. 2011’de bu 14 bindi, şu andaki hedefimiz 17 bin. Yüzde 22’lik bir artış var. 2010’da hedef 10 bin ünite kandı. İki yılda yüzde 60 dolaylarında bir hedef yükseltmesi var. Personelimiz de buna paralel olarak arttı. Bize en büyük destek Belediye’nin bize bağışladığı Kan Bağış Otobüsü oldu. Kan Bağış Otobüsü’nü teslim aldıktan sonra 2 aylık bir tadilat süresinden sonra halk otobüsü, kan bağış otobüsüne döndürüldü” diye konuştu.
Bölgenin ihtiyacı göz önünde bulunduruluyor
Ünite esas alınarak yapılan kan bağışında, bağışın nüfusa oranının yüzde 3-3,5 civarında olduğunu belirten Akman, Afyonkarahisar’da da iki yıl içinde bu yüzdeye ulaşmayı istediklerini bildirdi. Akman, şöyle konuştu:
“Afyonkarahisar’da 700 bin civarında nüfus var. Bizim istediğimiz kan bağışını alabilmek için yüzde 3-3 buçuklara ulaşmamız gerekiyor. Biz şu anda yüzde 2’lerdeyiz. Muhtemelen iki yıl sonra istenen düzeye ulaşılır. Kızılay, bölgesel kan merkezleri ile çalışıyor. Afyonkarahisar’ın bölgesi Kütahya, Bilecik, Eskişehir ve Afyonkarahisar Bölge merkezi Eskişehir. Bölge merkezinde bu kanlar toplandıktan ve gerekli testlerden geçtikten sonra bölgenin ihtiyacına göre dağıtılıyor. Afyonkarahisar’da toplanan kan, Eskişehir’de de kullanılabilir. Kütahya’da toplanan kan Afyonkarahisar’da da kullanılabilir. Bu kanlar asla imha olmuyor. Kesinlikle kullanılıyor, yerine ulaşılıyor. Çevre illerde Kan Bağış Merkezi daha önce kurulduğu için kan bağışı daha eskiye dayanıyor.”
Kızılay Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, kan bağışının yapılması için duyarlılığın artması, duyarlılığın artması için de önyargılardan kurtulmak gerektiğini sözlerine ekledi. (Kocatepe)