• Haberler
  • Genel
  • Yeni hastaneden sonra hedef Ağız ve Diş Merkezi

Yeni hastaneden sonra hedef Ağız ve Diş Merkezi

Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programının bu haftaki konuğu İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici oldu. Yemenici, bölgesel hastanenin tam olarak hizmete girmesiyle birlikte mevcut Devlet Hastanesi A Bloğu’nu Ağız ve Diş Merkezi yapmayı planladıklarını söyledi Karahisar Tv Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu, yerel basın mensuplarının da sorularıyla iştirak ettiği Yerel Gündem programına bu hafta [&hellip]

Yeni hastaneden sonra hedef Ağız ve Diş Merkezi

Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programının bu haftaki konuğu İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici oldu. Yemenici, bölgesel hastanenin tam olarak hizmete girmesiyle birlikte mevcut Devlet Hastanesi A Bloğu’nu Ağız ve Diş Merkezi yapmayı planladıklarını söyledi

Karahisar Tv Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu, yerel basın mensuplarının da sorularıyla iştirak ettiği Yerel Gündem programına bu hafta İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Gazete 3 Haber Müdürü Ramazan Seyman, Hisar Gazetesi muhabiri Satılmış Akkaş ile gazeteci Ahmet Sarlık katıldı.
Programda pek çok soruya yanıt veren İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Uydukent’te yapılan bölgesel hastane ile ilgili soru işaretlerine de açıklık getirdi. Mayıs ayı içinde bölgesel hastaneyi açmayı planladıklarını aktaran Yemenici, “İlgili müteahhit firma gece gündüz çalışıyor. Tüm sağlık hizmetleri bundan sonra o bölgede verilecek. A ve K Blok buraya taşınacak. Kısım kısım, hizmetleri aksatmayacak şekilde aktarılacak. Yanına bu yıl içinde temeli atılması planlanan 250 yataklı doğum ve çocuk bakım evi yapılacak. Göğüs hastanesi de oraya taşınacak” dedi.
Sağlık Müdürlüğü’nden 4 dakika
Yeni hastane ile ilgili ulaşım sorunun yaşanacağını düşünmediğini belirten Yemenici, “Sağlık Müdürlüğü’nden 4 dakikada yeni hastaneye gidiyorum. Yeni hatlarla mutlaka ulaşımın planlaması yapılacaktır. Vatandaşlarımız en uzak yerlerden yeni hastaneye 15-20 dakikada ulaşabileceklerdir. Hastanemiz ana arter içinde” diye konuştu.
Yeni hastane ile ilgili yangın, zemin çökmesi, hırsızlık gibi bazı sorunların yaşandığının hatırlatılması üzerine Yemenici, şu yanıtı verdi:
“Hastanemizin zeminin çökmesi mümkün değil. Sağlam zeminde oturtuldu, fore kazık yapıldı. Yangın ise bir kaynaktan çıkmış. Bu bölgenin en sağlam malzemesiyle yapılmış bir bina. Bir iki yıl sonra o bölge vatandaşımıza çok yakın gelecek. Çok sağlam ve kaliteli bir bina.”
Sağlık kompleksi olacak
Yeni hastane ve çevresinin sağlık alanı olarak tasarlanacağını vurgulayan Yemenici, “2012’nin sonunda Doğum Hastanesi ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi’nin de bitmesi hedeflenmekte. 2013 yılı içinde tam bir sağlık kompleksi haline getirilmesi planlanıyor. Orası 115 bin metrekarelik bir alan. Afyonkarahisar Sağlık kompleksi olacak” dedi.
Devlet Hastanesi’nin A ve K Blokları’nın tamamıyla boşaltılacağını söyleyen Yemenici, “Diş Hastanesi’nin şimdiki binası bizim için kanayan bir yara. Devlet Hastanemizin A Bloku’nu Ağız Diş Merkezi yapmak için Bakanlığımızdan onay aldık. A Blok’un üst katını Toplum Sağlığı Merkezi yapacağız. Ünite sayısını 40 düşünüyoruz. İleride oraya Ağız Diş Hastanesi kurmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
235 aktif uzman hekim var
Afyonkarahisar’daki doktor ve ebe-hemşire sayısının yeterli olduğuna vurgu yapan Yemenici, şu anda 256 uzman hekimden 235’inin aktif olarak görev yaptığının altını çizdi. Mart ayında açılacak kadrolardan 10 tanesinin de Afyonkarahisar’a tahsis edildiğine dikkat çeken Yemenici, 2002 yılında Afyon’da 137 uzman hekimin görev yaptığını hatırlattı. Pratisyen hekim sayısında da ciddi bir artışın yaşandığını kaydeden Yemenici, 336 pratisyen hekimden 325’inin aktif olduğunu, bu sayının 2002’de 293’te kaldığını vurguladı. Ebe-hemşire sayısı hakkında da bilgi veren Yemenici, bin 249 ebe-hemşirenin Afyonkarahisar’da göreav yaptığını belirtti.
192 aile hekimi bulunuyor
İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Yerel Gündem programında Müdürlük olarak 2010 yılı içinde yaptıklarını da ayrıntılı bir şekilde anlatırken Aile Hekimliği üzerinde özellikle durdu. Yemenici, “2010 yılı içinde 11 Ekim’de Aile Hekimliği uygulaması başladı. Aile Hekimliği uygulaması sağlıkta dönüşüm programının en önemli halkalarından biri. Ortalama 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi olmak üzere bir planlama yapıldı. 192 aile hekimimiz 96 Aile Sağlığı Merkezi’nde bu hizmeti yürütmektedir. Toplam 670 bin vatandaşımız aile hekimliği kapsamında bu hizmeti almaktadır. Aile Hekimliği’ne geçeli 3 buçuk ay oldu. Bu süre içerisinde yapmış olduğumuz gözlemler vatandaşımızın çoğunun bu uygulamadan memnun olduğu ve herkesin artık aile hekimliğini tanıyor hale geldiğidir. 2011 yılı içinde bazı eksiklikleri de tamamlayarak daha iyi bir hizmeti vermiş olacağız. 2010 yılında toplam 1 milyon 380 bin kişiyi biz sağlık ocakları ve şimdiki adıyla Aile Sağlığı Merkezleri’nde muayene etmişiz” dedi.
Veri karşılaştırma işlemi 2 yıl sürdü
Yemenici, şöyle devam etti:
“669 bin bize kayıtlı vatandaşımız var. Tahminimize göre 1000 ile 1500 kayıtsız vatandaşımız var. Biz bu verileri TÜİK’ten ilimizin genelini aldık. İsim isim bizim tespit ettiğimiz isimleri ve TC kimlik numaraları ile karşılaştırdık. Bu çalışmamız 2 yıl sürdü. Ortam ve doktor sayısı olarak 2009’da aile hekimliğine hazırdık. Vatandaşımız TC kimlik numarasını girdi, bizim site-mizde, eğer kaydınız yok deniyorsa kendine en yakın aile hekimine kayıt edilebilir. Toplum Sağlığı Merkezimize de müracaat edebilir. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. 670 bin sayısı geçici sayısı. Kesin sayılar 11 Nisan 2011’den sonra oluşmuş olacak. Adresi burada olup da bu ilde yaşamayan epeyi bir vatandaşımız var. Misafir hasta uygulamamız da var.
Aile hekimini vatandaşlar üç ay içinde değiştirebili-yor. Yoğun bir talep olursa o aile hekimi, istenilen kali-tede sağlık hizmetini veremeyebilir. Aile hekimliği sadece poliklinikten ibaret değil.”
Sigaraya karşı ortak mücadele
İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici’nin üzerinde durduğu bir konu da sigara ve madde bağımlılığı ile ilgiliydi. Sigara içme yaşının düştüğünü kaydeden Yemenici, “Sigara yaşı hem düşüyor hem de çok pahalı sigara içi-yor çocuklar. Anne babalarının binbir zorlukla vermiş oldukları bu harçlıkları o sigaralara veriyorlar. Lise, hatta orta son talebeleri bu işe yönleniyorlar. Ben geçen yıl sayın Hidayet Yıldırım’la konuştuk. Liselerde eğitimler planlıyoruz. Sigaranın üzerindeki resmi görüp hâlâ sigara içiyorlar. Sportif faaliyetler gibi onları sigaradan uzaklaştırıcı faaliyetler düzenlenmeli. Öğretmene de çok büyük görev düşüyor. Evde anne içiyor, baba içiyor, o zaman kardeş de içiyor. Bu iş aileden başlıyor” dedi.
“Üzerimize düşeni yerine
getiriyoruz”
Madde bağımlılığı için herhangi bir merkeze ihtiyaç duymadıklarını anlatan Yemenici, “Madde bağımlılığı ile ilgili bir merkeze ihtiyacımız yok. Herkese göre hastane yapmaya çalışsak o kadar paramız yok. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan çocuklarımıza yardımcı oluyoruz. Biz üstümüze düşen görevleri yerine getiri-yoruz” diye konuştu.
Bu bağlamda sigara yasağının de tavizsiz biçimde devam edeceğine dikkat çeken Yemenici, “
Sigarayla mücadele tavizsiz biçimde yürüyor. 2010 yılı içinde toplam 14 bin 495 konuda inceleme yapımlı, ekiplerimiz gitmiş, denetlemiş, Bu sayının daha da artmasını istiyoruz. 2011’de bu denetime gidecek araçlar kiralıyo-ruz. Toplam 188 kişi ya da kuruma ceza uygulanmış. Bazı işletmelerin kurdukları brandalar kesinlikle kalkacak. Aksi takdirde cezai müeyyide uygulanacak” ifadelerini kullandı.
Sezaryen uyarısı
Yemenici’nin Yerel Gündem’de üzerinde durduğu diğer konular hakkında sözlerinin satırbaşları ise şöyle:
“Bizim vakalara ilk 10 dakikada ulaşma hızımız yüzde 96. Ortalama 6 dakikadır. Kırsal kesime de bu hizmetimiz devam ediyor. 30 dakikanın altında kırsal kesime ulaşma oranımız yüzde 97.”
“Sezaryen maalesef istediğimiz oranda değil. 2009 yılı içinde hastanelerimizde 10 bin 341 doğum yapılmış. Yüzde 49,4’ü sezaryenle olmuş. 2010 yılı içinde 10 bin 370 doğum olmuş, yüzde 50si sezaryen. Biz bunun yüzde 25-30larda olmasını istiyoruz. Sosyakültürel düzeyi yüksek hanımefendilerden sezaryen isteği geliyor. Uzman hekim arkadaşlardan isteğimiz şu, normal doğum yapabilecek hamilelere normal doğum yapması gerektiğini söylesin. Burada hepimize görev düşüyor. Hekim gereklilik duyuyorsa sezaryenle doğum yapılsın.”
“911 İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir çağrı sistemi. Arama-Kurtarma Müdürlüğü’nün bahçesine bir bina yaptırılıyor. 911’e Sağlık bakanlığı da dahil olacak. Buradaki amaç vatandaşa en iyi hizmeti vermek.”
“Pek çok konuda şikayet olduğu söyleniyor. Diş hastanesi, hastanelerdeki çeşitli uygulamalar gibi… Vatandaş, bir şikayeti olduğu zaman Müdürlüğümüze yazılı olarak bildirsin.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme