'Yeni Eğitim Modeli Çözüm Olabilecek Mi Yaşanarak Görülecek'
Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, eğitimle ilgili olarak kafalarda pek çok soru ve sorunlar varken bunların ne kadarına 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin çözüm olabileceğinin yaşanarak görüleceğini belirtti
Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim modelini açıkladığını, yeni modele eğitimcilerin, öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin ne kadar hazır olduklarını sordu.
“BAKANLIK BUNU VELİLERE VE ÖĞRENCİLERE NASIL ANLATACAK?”
Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu , “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” başlıklı müfredat taslağını paylaşan Milli Eğitim Bakanlığı’nın süreçlerde ne kadar hassas davrandığını, eğitimcilerin, velilerin ve öğrencilerin ne kadar hazır olduklarının sorusunun yanıtlanması gerektiğini belirtti. Dr. Şenbabaoğlu, “Bir çok akademisyen ve eğitim platformu peş peşe açıklamalarda bulundu. ‘İstişare sürecine yeterli zaman tanınmaması süreci tepeden inmeci hâle getiriyor ve sürecin meşruiyetine gölge düşürüyor.’ açıklaması yapıldı. Eğitimde en büyük sorun müfredat mıydı? Zamanlama meselesine dair bir çok eğitimci ve köşe yazarının da yazısını takip ettim. Onlardan bir tanesi de Abbas Güçlü. ‘Hızla değişen günümüz dünyasında eğitimin dar kalıplar arasına sıkıştırılıp kalması elbette kabul edilemez. Değişim elbette şart ama nasılı ve zamanlaması da bir o kadar önemli.’ ile yazısını tamamlamış. Bir diğer Platformda Eğitim Reform Girişimi, ‘İstişare sürecine yeterli zaman tanınmaması süreci tepeden inmeci hâle getiriyor ve sürecin meşruiyetine gölge düşürüyor. 10 yılda geliştirildiği paylaşılan yeni müfredatın, 3 bini aşkın sayfadan oluşan 26 farklı yeni öğretim programı ve bir ortak metin içerdiği düşünüldüğünde, paydaşların, bir haftalık sürede müfredata ilişkin derinlikli değerlendirme yapabilmesi gerçekçi bir beklenti değildir. Geribildirim süresinin uzatılması, sürecin işbirliğine ve şeffaflığa dayalı olabilmesi için zaruridir.’’ diyorlar. Peş peşe açıklamalara sessiz kalan bakanlık kendi bünyesinde istihdam ettiklerine bir şekilde ulaşacak, ya velilere veya öğrencilere nasıl anlatacak? Sosyal medya hesaplarından tanıtım yapılıyor ama ne kadar kapsayıcı ve platformların ve eğitimcilerin de dediği gibi Kapsayıcı, katılımcı ve nitelikli geri bildirim süreçleri, dayatmacılıktan uzak öğretim programları olmadan olabilecek mi?” dedi.
“YENİ MODEL ÖĞRENCİLERİ KAPSAYICI OLABİLECEK Mİ?”
“Bir çok öğretmen adayı atama beklerken, hem de mülakatsız atama beklerken bu değişim ne kadar etkili olacak?” diyen soran Dr. Şenbabaoğlu, “Okullarda Psikolojik Danışman-Rehber öğretmen açığından kaynaklı akran zorbalığı, dijital bağımlılık, öğrenme bozukluklarına çözüm ve daha nice problemler varken. Öğretmen-Veli ilişkilerinde her okulda hatta her sınıfta problemler katbe kat büyürken. Öğretmen mesleğine saygınlık toplumda tam manasıyla ayaklara alınmışken bu yeni modelle öğrencileri kapsayıcı olabilecek mi? Öncelikle yapılması gerekenler göz ardı edilmemeli. Tüm eğitim paydaşları ile hazırlanan Öğrencilere Kapsayıcı Eğitim modeli ve kapsayıcı rehberlik, velilere yol haritası ve problem çözüm sunabilecek bir model ve öğretmenlerin kendilerini yenileyebileceği ve mesleklerini tam manasıyla ifa edebilecekleri ortamlar. Kafalarda bu kadar soru ve sorunlar varken ne kadarına ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ çözüm olacak. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Sağlıcakla.” ifadelerini kullandı.