“Yeni dünyada her şey daha donanımlı”

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Makine İmalat Kulübü tarafından düzenlenen “Bilişim Teknolojisindeki Son Gelişmeler” konulu seminer, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası'nda gerçekleştirildi 'Önleyci tedbirler alınabilir”Seminere IBM Bilişim Teknolojileri Avrupa ve Anadolu Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel ile Türk Telekom Sistem Yöneticisi Mehmet Nedim Şahin’in konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmalarını yapan İscehisar Meslek [&hellip]

"Yeni dünyada her şey daha donanımlı"

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Makine İmalat Kulübü tarafından düzenlenen “Bilişim Teknolojisindeki Son Gelişmeler” konulu seminer, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası’nda gerçekleştirildi

“Önleyci tedbirler alınabilir”
Seminere IBM Bilişim Teknolojileri Avrupa ve Anadolu Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel ile Türk Telekom Sistem Yöneticisi Mehmet Nedim Şahin’in konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmalarını yapan İscehisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş konuşmasında, öğrencilerin mesleki gelişimlerinin yanı sıra akademik kariyerlerine de katkı sağlayacak etkinlikler yapmayı amaçladıklarını ifade etti.
Seminerde Jale Akyel, “Yeni dünyada her şey daha donanımlı yani, artık istediğimiz veri istediğimiz şekilde ölçülebilecek, gözlemlenebilecek, toparlanabilecek. Her şey daha bağlantılı. Eskiden sadece teknolojik ürünleri birbirine bağlamaya çalışıyorduk. Şimdi ise yolları, binaları, suları, barajları veya insanları teknoloji ile birleştirmeye çalışıyoruz; teknolojiyi kullanarak, insan yaşantısında nihai hale getirmeyi amaçlıyor ve topladığımız verileri birbiriyle entegre ederek yeni bir akıl ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Topladığımız veriler ile gerçek zamanlı, o anki davranış şekilleri ve değişiklikleri içine katılarak aslında tahmini birtakım sonuçlara ulaşılabilir veya farklı bir bakışla bir olay olmadan önce o olayı önleyici tedbirler alınabilir. Buna da ‘yeni akıl’ diyoruz. Bu, bir şirket, sağlık kurumu ve ülke için geçerli olabilir. Aslında bütün bunları birleştirdiğimiz zaman da zaten akıllı bir dünyaya ulaşmış oluyoruz” dedi.
“Sorunlara akıllı çözümler getirilmeli”
Akyel, toplanan verilerle sorunlara farklı bir açıdan bakarak akıllı çözüm getirilmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında mobese sisteminden örnek vererek, “Mobeselerle her şeyi görüntüleyebiliyoruz. Şu anda mobese ile sadece bir olay olduktan sonra geriye dönüp olayın nasıl olduğuna ya da kimin yaptığına bakıyoruz. Mobese kayıtlarıyla biriken bir sürü veri var. Mesela, bir kavşakta sürekli kaza oluyorsa, mobese yoluyla elde edilen verileri inceleyerek, varolan soruna akıllı çözümler getirilmelidir. Kazanın nasıl meydana geldiği ve kim tarafından yapıldığı yerine, bundan sonra o kavşakta kaza olmaması için neler yapılması gerektiğine bakmak gerekir. Yani, o verinin akıllı bir çözüm içinde kullanılması gerekir. Aslında ‘akıllı’ kavramıyla anlatılmak istenen budur. Akıllı şehir diyoruz. Bu kavramı, çok sık duyuyoruz. Akıllı şehir, vatandaşına en iyi tecrübeyi yaşatan şehirdir. Şehir sisteminin içerisinde sağlık, eğitim, ulaşım sistemi, binalar, köprüler, alt yapı, vb. bunların hepsinin bize hizmet edecek, yaşamımızı kolaylaştıracak şekilde entegre edilmesi ve iyi bir şe-kilde kullanılması gerekir” şeklinde konuştu.
“Kişisel tecrübe çok daha öne çıkacak”
Akyel, gelecek 5 yılda öne çıkacak teknolojilere de değindiği konuşmasında, “Sensörler ve akıllı araçlar sayesinde aslında her şeyi ölçmek ve bilgilendirmek mümkün olacak ama bunlar siz istediğiniz için değil, belki kendisi otomatik olarak yapacaktır. Ya da arkadaşlarınızın horogramlarıyla konuşacaksınız; evde otururken üç boyutlu ışınlanacaklar ve onlarla sohbet edeceksiniz. Binalar kendi kendilerinin enerjilerini yeniletebilir olacaklar. Bunlar gerçek olacak. Şu anda baktığımız zaman ön görülen teknolojiler şimdi hayatta ve bunları her gün yaşıyoruz. Yollarda seyahat ederken, insanları bilgilendirici mesajlar gelecek yani, sizlere kullanabileceğiniz yolları söyleyecek ya da kısa sürede ulaşmanız gereken bir yer olduğu durumlarda size alternatif yolları bildirecek. Kişisel tecrübe çok daha öne çıkacak. Yani, herkes kendi işini çok daha iyi ve hızlı yapabilmek için bu teknolojiler insanların hizmetinde olacak” dedi.
“Yasal siteler ve servisler
kullanılmalı”
Türk Telekom Sistem Yöneticisi Mehmet Nedim Şahin ise konuşmasında, internet suçları ile ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Şahin, internetten korsan film, müzik ve yazılım indirmenin ciddi bir suç olduğunu ve bu suçlar için 3 aydan 6 yıla kadar hapis cezası verildiğini belirterek, neler yapılması gerektiği ile ilgili olarak da yasal sitelerin ve servislerin kullanılması gerektiğini söyledi. Şahin, internet ortamında e-posta adresinizin ele geçirilmesi durumunda kişisel bilgilere kolay bir şekilde ulaşılabildiğini ifade ettiği konuşmasında, “Siz farkında olmadan birileri sizin e-posta adresinizi ele geçirmiş olabilir. Siz her ne kadar şifrelerinizi güvenli bir şekilde kodladığınızı düşünseniz de kişisel bilgileriniz çalınıyor. Ancak bu banka hesaplarınız için geçerli bir durum değildir. Bunun için e-postanıza gelen her teklife ve reklama güvenmeyin. Öncelikle araştırın. Bunun yanı sıra bilgisayarınızı virüslere karşı koruyunuz” şeklinde konuştu.Seminer sonunda İscehisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, konuşmacılara teşekkür ederek, birer plaket takdim etti.

Bakmadan Geçme