Yeni dönemin formülü: 10 T+1T
Afyonkarahisar Valisi Doçent Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, şehrin önceki Valilerinden Hakan Yusuf Güner'in ortak akılla ortaya koyduğu bir çalışmadan yola çıkacağını açıkladı. Yiğitbaşı, '10 T +1 T formülasyonu ile Afyon'un geleceğini planlayacağız. Yani, Termal, Tarih, Taş, Taarruz Tad, Tedavi, Tin, Tüf, Toprak, Tabiat ve Teknoloji. Bu formülasyonunu kıymetli buluyorum. Yeni ihtiyaç ve beklentilerinde tekrar üzerinde [&hellip]
Afyonkarahisar Valisi Doçent Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, şehrin önceki Valilerinden Hakan Yusuf Güner’in ortak akılla ortaya
koyduğu bir çalışmadan yola çıkacağını açıkladı. Yiğitbaşı, “10 T +1 T formülasyonu ile Afyon’un geleceğini planlayacağız.
Yani, Termal, Tarih, Taş, Taarruz; Tad, Tedavi, Tin, Tüf, Toprak, Tabiat ve Teknoloji. Bu formülasyonunu kıymetli buluyorum.
Yeni ihtiyaç ve beklentilerinde tekrar üzerinde çalışarak gelecek için yeni vizyonumuzu ortaya koyacağız” dedi
Afyonkarahisar Valisi Doçent Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Cumartesi günü sabah Korel Termal Otel’de basın mensuplarıyla biraraya geldi. Toplantıya Vali Yiğitbaşı’nın yanı sıra; Vali Yardımcıları Dr. Mehmet Boztepe, Mehmet Keklik, Ömer Tekeş, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Sezer Küçükkurt ve cemiyet yönetim kurulu üyeleri, gazete sahipleri, internet sitesi sahipleri, radyo ve televizyon kanalı sahipleri, medya çalışanları, muhabirler ve gazeteciler katıldılar.
“İLK ETAPTA İLÇELERİMİZİ VE BÖLGELERİMİZİ TANIDIK”
Vali Doçent. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Valilği görevinin 25. gününde basın mensuplarıyla biraraya geldi. Göreve başladığı ilk hafta itibariyle şehrin 17 ilçesinde arka arkaya yaptığı ziyaretlerle çalışmalarına başladığını ifade eden Yiğitbaşı, “Kaymakamlarımızdan aldığımız brifinglerle bölgemizi ve ilçelerimizi tanıma yolunda ilk adımımızı attık. Merkeze bağlı 17 ilçe, 12 kurum ziyareti, 10 Kadın Kültür Evi ziyareti, 2 lansman, 3 farklı şehirde toplantı, 6 ayrı toplantı programı, 3 söyleşi, 4 gezi, 3 tören ve toplam 33 kurumla görüşme yaptık. Valilik makamında misafirlerimizi kabul ettik.” dedi.
“ALLAH HOŞ BİR SEDA BIRAKCAK ÇALIŞMALARI NASİP ETSİN”
Rakamlardan çok yapılan ziyaretler, incelemeler sonucu ortaya çıkacak enerji, sinerji ve çalışmanın olacağını belirten Yiğitbaşı, “Göreve başladığım ilk günden beri bu şehir insanının güvenine, bu şehrin potansiyeline layık olarak, arkamızdan hoş bir seda bırakacak çalışmalar ve hizmetler yapmayı Allah bize nasip etsin diyorum. Bu dileğimi tekrar ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun olurlarıyla geldiğimiz Afyonkarahisar Valiliği görevinde Cengiz Aytmatov’un ‘Bu dünyadan insanlar göçüp gider ama yaptıkları iyi şeyler kalır.’ Sözlerine binaen, bu anlamda hayırla anılmak bizim de dileğimizdir. Afyonkarahisar medyasının haberlerini ve çalışmalarını ilgiyle takip ediyorum. Nasıl medya bizi takip ediyorsa biz de medyayı gazeteleri ve sosyal medyayı akşam eve geç vakitte dönsem de mutlaka takip ediyorum. Görüyorum ki şahsım ve yapacaklarımız hakkında epeyce merak var.” diye konuştu.
“VALİ GÜNER’İN ORTAK AKILLA ORTAYA KOYDUĞU TEMATİK İŞBİRLİKLERİNİ KENT GELECEĞİ İÇİN ÖNEMSİYORUM”
Çalışma dönemi içerisinde yapmayı planladıkları hakkında özet bilgiler veren Yiğitbaşı, “Afyon’da temel ekonomik sektörlerin canlanması ve ekonomik katma değerin artması için yaptığımız ziyaretler, görüştüğümüz kişiler talepler, beklentiler ve ihtiyaçları not alıyoruz. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Ancak akademik kökenli bir vali olarak bir yandan derslerime de çalışıyorum. Benden önceki valililerimizden Hakan Yusuf Güner’in ortak akılla ortaya koyduğu bir çalışmadan yola çıktık. Tematik işbirlikleri ve buluşmalar kentin geleceği için tavsiye edilmiş. Zamanında Kent Strateji Vizyonu diye bir çalışma yapılmış. Ben bunu çok verimli ve anlamlı buldum. Ortak aklı çalıştıran, tüm paydaşların biraraya gelerek günler süren toplantılar ve odak grup çalışmaları sonucu ortaya çıkanların değerli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
“10 T + 1 T YOL
HARİTASINDA ETKEN OLACAK”
“Kent Strateji Vizyonu 10 T + 1 T diye bir strateji ortaya konulmuş.” diyen Yiğitbaşı, “Ben gerçekten 10 T’nin aslında dışarıda hiçbir şey bırakmamacasına, bu şehrin geleceğine dair çalışmaları planlarken, eylem planlarını oluştururken çok kıymetli olduğunu bizim yol haritamızın önemli bir kısmının buradan yola çıkarak yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu seneki çalışmalar bambaşka. Önceki Bakan Yardımcılığı görevimden, kentin ilk kadın valisi olmam, üç çocuk annesi olmam hasebiyle sosyal hizmetler alanındaki çalışmalarda da önemli bir değere sahip.” ifadelerine yer verdi.
“ANADOLU’NUN KİLİDİ TAARRUZ
100. YILDA AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR”
10 T +1 T diye stratejisini hatırlatmak istediğini belirten Yiğitbaşı şöyle konuştu: “Şehrimizin geleceğe dair vizyonunu ortaya koymak adına T’lerin birincisi termaldir. Termal ekonominin lokomotifi olarak ortaya koyabildiğimiz bir başlıktır. İkincisi geçmişin birikimini ortaya koyabilmek adına tarihtir. Taş geliyor hemen sonrasında bunu mermerin izi olarak tarif edebiliriz. Taarruz; ki Anadolu’nun kilidi olarak tanımlanmış, bence şu anda Büyük Taarruzun 100. yıldönümünde olmamız bu anlamda gerçekten ‘Anadolu’nun Kilidi’ metaforunu işleyebileceğimiz bir süreç içerisinde olduğumuzu da gösteriyor. Yeni tat yerel lezzet tanımlamasıyla gastronomi alanında yapacağımız çalışmalarında bir göstergesidir. Yeni bir T olarak hemen arkasından tedavi gelmektedir. Bu da bizlere suyun şifasını gösteriyor. Tin diyebileceğimiz maneviyatın huzuru, Tüf diyebileceğimiz Frigya bölgesinde bulunan özellikle kültürel topografyamızın öne çıkartılması çalışmalarında vurgu yapabileceğimiz bir tanımlamadır. Toprak, toprağımızın bereketi, üreten ve işleyen bir coğrafyaya sahip olduğumuz için daha çok vurgulayıp, ortaya çıkarıp üzerinde çalışabileceğimiz diğer bir T’dir. Tabiat T’si bu da yaşamın çeşitliliğine vurgudur. Aslında bizim doğal yaşamı dağlar, ovalar, bitki ve hayvan çeşitliliğinin ortaya çıkartılmasında önemli bir onuncu T’dir. Onbirinci T’miz yani artı bir T de teknolojidir. Yani gelenekselle aslında yenilikçiliği buluşturmaktır.”
“BU FORMÜLASYONUNA YENİ İHTİYAÇ VE BEKLERTİLER EKLENECEK”
10 T +1 T formülasyonunu kıymetli bulduğunu ifade eden Yiğitbaşı şunları söyledi: “Çünkü bu şehrin içerisinde yaşayıp şehrin ihtiyaçlarını, beklentilerini bilen paydaşların biraraya gelerek oluşturdukları bir metafor bir formülasyondur. Bunun geldiği noktada geçirdiği aşamalar göz önünde bulundurularak şimdiden sonraki süreçte bizler çalışmalarımıza hem buradan yola çıkarak hem de yeni ihtiyaç ve beklentilerinde tekrar üzerinde çalışarak inşallah gelecek için yeni vizyonumuzu ortaya koyacağız. Bunlar üzerinde atacağımız adımları somutlaştıracağız.”
“FARKLILIKLARIMIZI ÖNE ÇIKARARAK ALTINI ÇİZECEĞİZ”
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada güzel bir gündem oluştuğunu hatırlatan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı şunları kaydetti: “Survivor programındaki arkadaşlara gönderdiğimiz bir kısa mesaj vardı. Aslen yaptığımız bu çalışmalarda hem ulusal düzeyde hem de uluslararası alanda yapacağımız çalışmalarda hem de Afyonkarahisarlı hemşehrilerimizi, belki şehri daha fazla tanıma, bilme, aidiyet hissetmesi ilgili yapacağımız çalışmalarda aslında temel maksat kendi farklılıklarımızın altını çizerek ön plana çıkarmaktır. Böylelikle kendi değerlerimizi yeniden keşfedeceğiz. Bunları keşfederek ulusal ve uluslararası platformlarda maksimum düzeyde bilinirliğini, tanınırlığını artırmak üzerine çalışacağımızı söyleyebiliriz. Biz aramızda bu konuyu tartışırken şöyle güzel bir örnek konuşulmaktadır; Bilindiği üzere lokasyon itibariyle kavşak yolların buluştuğu bir noktadayız. Çok önemli şehirlerin güzergâhında ortada bir noktadayız. Aynı zamanda hava trafiğimiz de aynen böyledir. Hep ihtiyaç molası verileceği düşünülen bir şehirdeyiz. Ama ihtiyaç molası tabiri yerine insanların mola ihtiyacını özellikle burada karşılayıp burada biraz daha fazla zaman geçirip burayı gerçekten tanınacak, gezilecek rotaları olan görülmeden gidilmeyecek bir şehir olarak insanların aklına mümkünse duygusal olarak da kalbine yerleştirebilmek amacındayız.” ifadelerini kullandı.
“BASININ SORUNLARININ
ÇÖZÜMÜNDE DESTEKÇİYİM”
Gazetecilerin TOKİ’den ev sahibi olabilmesi içen talepleri olduğu ifade edilerek bu konuda Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’ndan destek istenildi. Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, gazetecilerin konut talebini olumlu karşılayarak, yeşil ışık yaktı. Gazetecilerden gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti (AGC) iş birliği ile bir konut projesi hayata geçirilmesi talebini değerlendiren Yiğitbaşı konuya yeşil ışık yakarak şunları söyledi:
“Bu konuda AGC ile bir çalışma yapalım. Gelen talepleri her zaman göz önünde bulundurup, üzerinde çalıştığımızın teminatını da vermek isterim. Bizler de gazeteci arkadaşlarımızın mesleklerini daha rahat, huzurlu ve aile ortamlarının da daha güvenli bir şekilde devam ettirmelerini isteriz. Çünkü sizlerin yani gazetecilerin değerini ve kıymetini biliyoruz. Elimizden gelen gayreti gösterelim. AGC bizlere bir çalışma sunar, hazırlarsa biz de değerlendirelim.” diye konuştu.
“EĞİTİM KONUSUNDA TEK BİR KRİTERE BAKARAK KARAR VEREMEYİZ”
Afyonkarahisar’ın eğitim durumuyla ilgili soruları cevaplandıran Vali Yiğitbaşı, şunları söyledi:
“ Eğitim, konu başlıklarımız arasında ayrıca bir önem taşıyor. Olumsuz gidişatla ilgili bir algı var. Eğitim dediğimiz zaman sadece sınav başarısını mı anlamalıyız? Kırsal nüfusumuzun durumunu mu anlamalıyız, acaba mesleki eğitim modellerini yeterince denedik mi? Belki bu konular daha detaylı irdelenmeli. Akademik başarı elbette önemli ama tarım hayvancılık ve mesleki yol çizmek isteyen çocuklarımıza o yolu çizebilmemiz de en az akademik başarı kadar önemli. Kırsaldaki ailelerimizin çocuklarını kendi işlerini sürdürmeye yönelik teşvikleri söz konusu. Sadece tek bir kritere bakarak bu noktadayız diyemeyiz. Tek bir boyut tek bir sorunu oluşturuyor demek çok önemli değil. Milli Eğitim müdürümüzle birlikte bazı çalışmalara başladık. Bebek ve çocuk gelişilmine yönelik çalışmalarımız var. Teknolojik bağımlılığın çocuklarımıza verdiği hasarı çalışan ve yaşayan bir anne olarak velilerimizin çocuklarımızla daha çok zaman geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Kitaplar ve çocuklar ile daha çok zaman geçireceğiz. Gazeteciler eğitimi konusunda da sizlerin arkasındayız. Ülkemizde bununla ilgili tüm kurumlardan gereken yardımın alınmasını sağlarız.”
AFJET’TE ÖNCELİK KAMU MENFAATİ
AFJET A.Ş.’de yaşanan yönetim değişiklikleri ve bundan sonra yaşanması beklenen süreçle ilgili soruları da cevaplayan Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu:
“AFJET bu şehrin hayati bir konusu. Çarşamba günü genel kurul yaptık. Kurumsal olarak bu konuya hakim teknik bilgiye sahip arkadaşları hızlı ve önemli çalışmalar için Özel İdare Genel Sekreter yardımcısını vekaleten bu göreve getirdik. Vali Yardımcımız Nurullah Kaya da AFJET Yönetim kuruluna dahil oldu. Bir çok alt kurullar oluşturduk. Elbirliğiyle, ortak akılla komisyonlarımızın hızlı çalışması ile sonuca ulaşacağız. Teknik konular var, yoğun şekilde çalışıyoruz. Çok sık toplanılarak durum değerlendirmeleri yapacağız. Profesyonel arkadaşlarımızla birlikte en iyi şekilde yönetmek için çalışacağız, isimler önemli değil. Afyonspor ile ilgili konular AFJET’in genel durumu tam olarak belirlendikten sonra belli olacak. Önceliğimiz kamu yararıdır. Her alanda olduğu gibi AFJET’te de önceliğimiz vatandaşın menfaatine olan çalışmalar olacaktır. Afyonspor’ u ve taraftar guruplarını seviyoruz. Ama ısınma konusunda beklentiler var. Şehrimiz için ortak akılla karar vereceğiz. ”
“HİÇBİR PROJE YARIM BIRAKILMAYACAK”
Önceki dönemlerde başlayan projelerle ilgili neler yapılacağının sorulması üzerine, “Gökmen Bey’in başlattığı hiçbir proje yarım kalmayacak. Böyle düşünüyor olmanız bile benim ilgimi çekiyor. Hepinizin içi rahat olsun. Ben Gökmen Bey’le de, Mutafa tutulmaz Valimle de görüştüm. Mustafa Bey ile geçmişten gelen bir tanışıklığımız var mesela. Hepsi de bize destek oluyorlar” dedi.
“SİYASETÇİ DEĞİLİM, VAADLERDE BULUNMAM. GÖZLEM AŞAMASINDAYIM”
Afyonkarahisar’ın eksikliklerden çok beklentilerin dile getirilmesinin daha faydalı olacağına inandığını belirten Vali Yiğitbaşı, “17 ilçemizin her birinin çok farklı yapıları, özellikleri, zenginlikleri var. Ben bir siyasetçi değilim. Size vaadlerde bulunmam. Ama bir kadın duruşu ile çocuklarımıza ve kadınlarımıza yönelik çalışmak görevimiz. İlimizi gözlemleme aşamasındayım, şu an bazı şeyleri söylemek için çok erken.” dedi.
“SOSYAL YARDIMLARIN ADİL, DÜZENLİ VE TEK ELDEN OLMASINI ÖNEMSİYORUM”
Sosyal yardımların yerine ulaştırılması konusuna ayrıca önem verdiğini belirten Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Sosyal yardımlar çok önemsediğim bir konu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcılığı görevinde bulunmuş birisi olarak adil, düzenli ve tek elden yardımların ulaştırılmasını önemli buluyorum. Aslolan istihdama teşvik olmalıdır. Yarımlarla bir süre destek olunduktan sonra istihdama yönlendirilmesini benimsiyorum. Huzurevlerimize gereken hassasiyeti göstereceğiz. Kısa süre içerisinde Emirdağlı Ezop ile ilgili Uluslararası masal festivali düşünüyorum. Bu tür faaliyetlerimiz olabilir” dedi.
>> Esra KÜÇÜKKURT ve Burcu AYDIN’ın Haberi