Yeni doğanda işitme taraması önemli

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lütfi Akgün, yeni doğan tarama programlarından birisinin de İşitme Tarama Programı olduğunu belirtti Dr. Lütfi Akgün, işitme tarama testinin bebeklerin ileride sosyal ve psikolojik olarak sağlıklı bireyler olması açısından önemli olduğunu kaydetti. Dr. Akgün, işitme kaybı olan bebeklerin zamanında tespit edilip cihazlama ve rehabilitasyonlarının yapılmaması halinde sosyal ve psikolojik gelişimin [&hellip]

Yeni doğanda işitme taraması önemli

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lütfi Akgün, yeni doğan tarama programlarından birisinin de İşitme Tarama Programı olduğunu belirtti

Dr. Lütfi Akgün, işitme tarama testinin bebeklerin ileride sosyal ve psikolojik olarak sağlıklı bireyler olması açısından önemli olduğunu kaydetti. Dr. Akgün, işitme kaybı olan bebeklerin zamanında tespit edilip cihazlama ve rehabilitasyonlarının yapılmaması halinde sosyal ve psikolojik gelişimin sağlanamayacağını ifade etti. Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğumdan sonra 72 saat içinde ilk işitme tarama testi yapılmalıdır. Birinci ayda bütün testlerin tekrarları ile birlikte tamamlanması gereklidir. Gerekli olan bebeklere 6. aya kadar cihazlama ve rehabilitasyon işlemi yapılması gerekmektedir. İlimizde bazı özel hastanelerle birlikte toplam 12 hastanede temel işitme tarama testleri yapılmakta olup tarama oranımız yüzde yüze yakındır.” dedi.
DÜNYADA HER YIL
4 MİLYON İNSAN
SİGARADAN ÖLÜYOR
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle katıldığı programda dünya da her yıl 4 milyon insanın sigara kullanımına bağlı hastalıklar sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.
Gün FM’de Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayına konuk olan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün tütün kullanımının birçok sağlık sorununa ve ölümlere yol açtığını söyledi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, önemli bir tehdit oluşturan sigara alışkanlığının Dünya Sağlık Örgütü’nce dünyanın en büyük sağlık sorunu olarak ilan edildiğini kaydetti. Dr. Akgün; “Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağı düşünülmektedir. Ülkemizde en çok ölüme sebep olan diğer toplumsal sorunla karşılaştırılacak olursak, sigarayı daha iyi tanırız. Trafik terörü yılda 6–7 bin insanımızın, sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme