Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Yeni AVM’de sorular ve cevaplar

Murat Arısoy 28 Kasım 2013 Perşembe 02:00:00
  Eski Otogar’da inşa edilecek Alışveriş Merkezi hakkında çeşitli haberler yayınlanıyor. Haberlerin en dikkat çekici yönü, Alışveriş Merkezi’nin ihalesini kazanan Afyon Girişim A.Ş.’nin uluslararası mağasacılık tecrübesi olan Ece Türkiye ile işbirliği. Ne olacak, nasıl olacak, herkes birbirine sormaya başladı. Aklımdaki sorulara, bazı cevaplar bulmaya çalıştım.
120 kişinin Afyonkarahisar’da yatırım için bir araya gelmesi, son derece güzel. Afyon’un pek alışık olmadığı bu “birleşme”yi, şimdiye kadar, yumurta üreticileri, otogar esnafı ile bir yayıncı kuruluş gerçekleştirdi. 4’üncü bir örneği yok. 120 işadamının bir araya geldiği, toplam 160 milyon liraya mâl olacak Alışveriş Merkezi projesi, başarılı olursa; diğer 3 örnekten daha fazla para kazandırabilir.
Şimdi gelelim, sorulara ve cevaplara:
AFYON AVM’Yİ KİM YÖNETECEK?
Ece Türkiye, uluslararası bir firma. Ece Türkiye ile Afyon Girişim A.Ş. arasındaki anlaşmayı duyunca, “Biz ne güzel yerli bir şirketimiz var dedik. Onlar da yabancılara devrettiler bu işi” diye hayıflandım. Alışveriş merkezini, yerlinin yerlisi yapacak derken uluslararası bir şirket nasıl devralabilirdi yönetimi? Fakat anladığım kadarıyla, Alışveriş Merkezi’nin asıl yönetimi yine Afyon Girişim A.Ş.’de olacak. Afyon Girişim A.Ş. adına Ece Türkiye, önde gelen firmalara alışveriş merkezini tanıtacak. Alışveriş merkezinde mağaza açmak isteyen firmalar, Ece Türkiye’nin şehrin şartlarını ve çevre illeri göz önünde bulundurarak hazırladığı raporlarda kaç müşterisinin olacağını tahmin edebilecek. Bu rapordaki müşteri sayısına uygun ve “yatırıma değer” bulan firmalar ile Ece Türkiye, Afyon Girişim adına 10 yıllık kira sözleşmesi imzalayacak.
AFYONLU ESNAF
ZARAR MI GÖRECEK?
Alışveriş merkezi, ilk aşamada çevredeki esnafa zarar verir gibi görünüyor. Bununla birlikte Afyonlu lokum veya sucuk üreticilerinin de alışveriş merkezinde yer kiralayabileceği belirtiliyor. Bir de “zarar olmaz, kâr olur” diyen bir görüş var. Bu görüşe göre alışveriş merkezine gelen müşteriler, çevredeki dükkanlara da mutlaka uğrar. Büyükşehirlerdeki büyük mağazaların etrafındaki esnafın durumunu araştırmadan bu konuda bir kanaat belirtmek yanlış olur bence.
TRAFİK YÜKÜ NE OLACAK?
Afyonkarahisar Belediyesi’nin Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hazırlattığı ulaşım raporunda, şehir merkezinde alışveriş merkezleri yapılması durumunda, yolların trafik yükünü kaldıramayacağı belirtiliyordu. Eski Otogar’da inşa edilecek alışveriş merkezinin bir yanında Birinci Küçük Sanayi Sitesi, bir yanında kapalı pazar, bir yanında Hanımlar Lokali, arka tarafında Çimento Fabrikası yer alacak. Alışveriş merkezinin üzerine yapılacak lüks konutlar da cabası. Trafik sorununun nasıl çözüleceği ile ilgili şu fikir savunuluyor: “Alışveriş merkezine giriş Sanayi Sitesi tarafından, çıkış ise Çimento Fabrikası’ndan olur. Merkeze ait otoparkta da 1200 araçlık yer var. Araçlar orada park edecek.”
İNŞAAT NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Afyon Girişim A.Ş.’nin yapılacağı alanın bataklık olduğuna dair bazı iddialar vardı; temel atarken 17 metre derinliğe inilmiş; ancak bataklık izine rastlanmamış. Aksine 36 metrede sert taş kütlesinin bulunduğu belirtiliyor. Temel kısmı biten alışveriş merkezinin inşaatına Aralık ayında başlanması bekleniyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER