• Haberler
  • Genel
  • Yeni Anayasa’yı tartıştılar – Kocatepe Gazetesi

Yeni Anayasa’yı tartıştılar – Kocatepe Gazetesi

İstanbul'da faaliyet gösteren 81 ilin sivil toplum kuruluşlarından oluşan 'Yedi Renk Tek Yürek' platformu Yeni Demokratik Anayasa Paneli için Nevşehir Dedeman Otel’de bir araya geldi. Ev sahipliğini İstanbul Nevşehirliler Derneğinin yaptığı panele 81 ilin dernek temsilcileriyle, Afyonkarahisar Marmara Dernekleri Federasyonu Başkanı İlyas Seçen ve Başkan Yardımcısı Recep Tekeş katıldılar 'Yedi Renk Tek Yürek' platformu ve [&hellip]

Yeni Anayasa'yı tartıştılar

İstanbul’da faaliyet gösteren 81 ilin sivil toplum kuruluşlarından oluşan “Yedi Renk Tek Yürek” platformu Yeni Demokratik Anayasa Paneli için Nevşehir Dedeman Otel’de bir araya geldi. Ev sahipliğini İstanbul Nevşehirliler Derneğinin yaptığı panele 81 ilin dernek temsilcileriyle, Afyonkarahisar Marmara Dernekleri Federasyonu Başkanı İlyas Seçen ve Başkan Yardımcısı Recep Tekeş katıldılar

“Yedi Renk Tek Yürek” platformu ve Demokratik anayasaya paneli hakkında açıklama yapan AFYONMADEF Federasyon Başkanı İlyas Seçen “Günümüz dünyasında sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir. Özellikle metropol şehir olan İstanbul’daki hemşeri dernekleri kendi yöresel kültürlerinin korunması ve yaşatılmasının yanı sıra ülkemizdeki birlik ve beraberliğin, kardeşlik ortamının gelişmesine de büyük katkı sunmaktadırlar. Bizler AFYONMADEF olarak şehrimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden tanıtımına destek verdiğimiz gibi ülkemizi ilgilendiren tüm konularda da yapıcı, birleştirici ve çağı yakalayan adımların atılmasında üzerimize ne düşüyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bugün Türkiye’nin ana gündem maddesi şüphesiz ki geleceğimizi yakından ilgilendiren ve Türkiye’nin önünü açacağına inandığımız yeni anayasa çalışmalarıdır. Yedi Renk Tek Yürek Platformu da bu ve benzeri hayati konularda ülkenin doğusundan, batısına kuzeyinden güneyine tüm sivil toplum örgütlerinin yer aldığı İstanbul merkezli iyi niyetle oluşturulmuş bir uzlaşı ve dayanışma platformudur. AFYONMADEF olarak hemşerilerimizin görüş ve düşüncelerini bu ve benzeri platformlarda aktarmaya gayret göstereceğiz” dedi.
Dedeman oteldeki Panelin açılış konuşmasını Nevşehirliler Dernek Başkanı Aşiret Dalcı yaptı. Sırasıyla Egebir Başkanı H.Reşit Öz, AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider ve Nevşehir Vali Vekili Ali Murat Kayhan’da birer konuşma yaptılar.
Oturum başkanlığını Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç’ın yaptığı panelde; Siyaset ve Sosyal bilimci Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş, 19,20,21,22. Dönem Nevşehir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı Mehmet Elkatmış, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Afyonkarahisarlı hemşerimiz Prof.Dr. Mustafa Koçak, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersan Şen panelist olarak yer aldılar.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç, toplumsal yapımının ve idari sistemin temel taşlarından olan anayasanın günün ihtiyaçlarına ve dünyadaki gelişmelere cevap verecek şekilde yeniden yazılması ihtiyacı doğduğunu söyledi.
Yeni anayasa ile ilgili ilk taslak çalışmayı kendisinin yaptığını ve meclis başkanı Cemil Çiçek’e gönderdiğini söyleyen Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş, yeni anayasanın kısa ve öz olması gerektiğini toplumun hassasiyetlerine özen gösterilmesinin şart olduğunu belirtti. Yalçıntaş anayasaya tüm toplumun sahip çıkmasını ve katkı sunmasını istedi.
Mehmet Elkatmış da; “Yeni anayasa çalışmalarının daha düzenli ve karmaşaya sebebiyet verilmeyecek şekilde yürütülmesi gerektiğini, veri toplamada kirliliğin oluşması durumunda sürecin aksayabileceğini belirterek buna meydan verilmemeli” dedi.
Anayasa hukukçusu hemşehrimiz Prof.Dr.Mustafa Koçak da dünyadaki değişik ülkelerin anayasalarından örnekler vererek, yeni anayasada bireyin ön planda olması gerektiğini, insan hak ve özgürlüklerine, hukukun üstünlüğüne dayalı bir anayasa olması gerektiğini belirtti.
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’te 12 Eylül döneminde çok canların yandığını ve kendisinin de bundan nasibini aldığını belirterek ihtilal ürünü olan şu anki anayasayı toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini de alarak değiştirmekte kararlı olduklarını belirtti.
Prof.Dr. Ersan Şen ise olaya farklı pencereden baktığını 12 Eylül anayasasını, bu yasaya göre sıfırdan değiştirmenin hukuken mümkün olmadığını belirtti. Şen, yine hali hazırdaki yasaya göre de Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasının mümkün olmadığını belirtti. Panel sonrasında konuşmacı ve katılımcılara plaketler verildi. Panelin ikinci gününde katılımcılara Nevşehir’in tarihi ve turistik yerleri gezdirildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme