• Haberler
  • Genel
  • “Yeni anayasa özgürlükçü olamaz” – Kocatepe Gazetesi

“Yeni anayasa özgürlükçü olamaz” – Kocatepe Gazetesi

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarının boşa gideceği kanaatinde olduklarını, AK Partinin artık anayasa yapımına ihtiyacı olmadığı kanısında olduklarını açıkladı. Toptaş, yeni anayasanın özgürlükçü olamayacağı görüşünü bildirdi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Kocatepe Gazetesi çalışanlarını ziyaret etti. Ziyaret sırasında yeni anayasa çalışmalarını yorumlayan hukukçu milletvekili Av. Ahmet Toptaş, bu çalışmalar [&hellip]

"Yeni anayasa özgürlükçü olamaz"

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarının boşa gideceği kanaatinde olduklarını, AK Partinin artık anayasa yapımına ihtiyacı olmadığı kanısında olduklarını açıkladı. Toptaş, yeni anayasanın özgürlükçü olamayacağı görüşünü bildirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Kocatepe Gazetesi çalışanlarını ziyaret etti. Ziyaret sırasında yeni anayasa çalışmalarını yorumlayan hukukçu milletvekili Av. Ahmet Toptaş, bu çalışmalar sonucu özgürlükçü bir anayasa çıkacağına inanmadıklarını söyledi.
1961 Anayasası ciddi bir anayasa
Anayasa’nın temel kurucu yasa olduğunu belirten CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, anayasanın ortak konsensüste çıkarılan temel yasa olması gerektiğine temas etti. Anayasaların her zaman yapılmadığını, yeni bir devlet kurulduğunda ya da ortada anayasal bir düzen kalmadığında yeniden bir anayasal sistem kurulacağında yapıldığını ifade eden Toptaş; “1876 Yılında bir Kanuni Esasi’den sonra Meşrutiyet’le belli şeyler gelmiş ama, bizde esas anayasa 1921 Anayasası’dır. Bu anayasa ulusal kurtuluş savaşını yapan meclisin anayasasıdır. Sonra 1924 yılında Cumhuriyetin temellerini ve toplumun yönetim biçimini düzenleyen bir anayasa yapılmış. Bu anayasa kısmen değişikliğe uğrayarak süre içerisinde toplumsal ihtiyaçlara cevap ve-rilmiştir. Esas 1961’de bir anayasa yapıldı. Ben bütün darbelere karşı bir insanım. Ama o darbeden sonra çıkan anayasa o günkü koşullarda çıkarılan dünyanın en demokratik anayasalarından biridir. Hatta 1971 yılında bu anayasayı değiştirirken rahmetli Başbakan Nihat Erim gerekçe olarak şunu söylemişti; ‘Bu anayasa Türkiye’ye Türk halkına bol geliyor.’ demişti. Gerçekten çok ciddi bir anayasaydı. 1971 yılında çok ciddi değişikliklere uğradı. Sonra 1980 ihtilali geldi ve 1982’de bir anayasa yapıldı. Bol geldi dedikleri anayasanın bütün özgürlük alanları, çalışma alanındaki özgürlükleri, örgütlenme alanındaki özgürlükleri, düşünce alanındaki özgürlüklerin hemen hemen tümüne bir tepki olarak çemberle çevrilerek yok eden, güvenliğin, milli birliğin gerekçesi olarak kısıtlamalar getirildi.” dedi.
AKP kendi işini kolaylaştırdı
CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, 1982 yılında yapılan anayasaya toplumun yüzde 92,5 oy verdiğini söyleyerek; “Bizim toplumumuz ne yazıkki ihtilal dönemlerinde böyle davranıyor.” diyerek verilen desteğin samimi olmadığını, hayır tercihi karşısında ne olacağının belirsizliğinin bu sonucu ortaya koyduğunu söyledi. Toptaş, 1982 anayasasına evet oyu verenlerin bir an önce “bunlar başımızdan gitsin.” diye evet oyu verdiklerini vurguladı. Kendilerinin 1982 anayasasına karşıda mücadele ettiklerini anlatan Milletvekili Ahmet Toptaş; “O anayasa 21 defa, 136 maddesi değişti. Darbe anayasası denilen anayasadan çok fazla bir şey kalmadı. Fakat buna rağmen darbe anayasası diye bir şey tutturuldu. Özgürlükçü bir anayasa yapılması konusunda topluma sürekli bir propaganda ve aji-tasyon uygulandı. Özel kurumlar denilen despotik kurumların örneğin YÖK’ün, MGK’nun kaldırılmasına yönelik değişiklikler olması gerekiyordu. AKP geçen dönemde 26 maddelik bir değişiklik getirdi. Bir kısım değişiklikler yapıldı. Ama işin esası toplumun istediği özgürlükçü, demokratik anayasa değil AKP’nin kendi işini kolaylaştırmaya yönelikti. Yargıyı dizayn etmeye yönelik bir anayasal değişiklik yapıldı. Bunun dışındaki bütün maddelerde bilindiği üzere garnitür olarak sunulmuştu.” diye konuştu.
Düzenlemeler demokrasiyle
ilgili değil
Yeni bir anayasa değişikliği ihtiyacının 1982 yılındaki anayasanın kısıtlayıcı hükümleri ve yeni kurumlar getiren maddelerinin değişikliği için gerektiğinden söz eden CHP Milletvekili Ahmet Toptaş; “Biz Türkiye’de ciddi bir anayasa değişikliğine ihtiyacın olduğunu seçim döneminde söyledik. Hemen hemen bütün partilerde bunu söyledi. Anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu çalışıyor. AKP’nin esasen artık bir anayasa yapımına ihtiyacı olmadığı kanısındayız. Uzlaşma komis-yonundaki çabalarında boşa gideceği kanısıydayız. AKP’nin artık anayasa değiştirmeye ihtiyacı olmadığını düşünüyoruz. Çünkü AKP’nin demokrat bir parti olmadığını, demokrasi diye bir derdi olmadığını biliyoruz. Dünyanın en modern anayasasını da yapsanız eğer bu anayasa kendi türevi olan yasalarla demokrasiyi genişleten, düşünce özgürlüğü ve insan haklarını genişleten yasalarla desteklenip beslenmezse uygulama şansı olmaz. Şimdi AKP’liler demokrasiden ve buna yönelik bir anayasa hedefinden bahsediyor. Getirmeye çalıştığı yasal düzenlemelere baktığımızda hiçbirinin demokrasiyle ilgisi olmadığını görüyoruz. Bu mecliste 8 milletvekili tutuklu. Bunlarla ilgili hiçbir çaba gösterilmiyor. Anayasa değişikliklerinin mecliste bir kaç oyla geçtiğide oluyor. YÖK aynen duruyor. Onlarda YÖK’ten yıllarca şikayet etti. Şimdi YÖK üniversitelerde demokrat öğrenciler ve öğretim üyeleri üzerinde AKP’nin sopası haline geldi. AKP askeride dizayn etti.” şeklinde konuştu. Ziyaret sırasında; CHP’li Tuğrul Akkuş ve Kerem Can hazır bulundular. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme