Yeni akademik yıla, yeni sistem

Afyon Kocatepe Üniversitesi, bugün farklı bir heyecan yaşayacak. Milli Eğitim Bakanı Prof. Ömer Dinçer, AKÜ’nün akademik yıl açılış törenine katılarak, Açılış Dersi’ni verecek. Yeni akademik yılla ilgili bilgi veren Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, bu yıl planlı eğitim dönemi uygulaması yaptıklarını söyledi. Solak, üniversite bünyesinde yaşam merkezi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi [&hellip]

Yeni akademik yıla, yeni sistem

Afyon Kocatepe Üniversitesi, bugün farklı bir heyecan yaşayacak. Milli Eğitim Bakanı Prof. Ömer Dinçer, AKÜ’nün akademik yıl açılış törenine katılarak, Açılış Dersi’ni verecek.

Yeni akademik yılla ilgili bilgi veren Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, bu yıl planlı eğitim dönemi uygulaması yaptıklarını söyledi. Solak, üniversite bünyesinde yaşam merkezi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi gibi çok önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin 2011-2012 Akademik Yılı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in katılacağı bir törenle açılacak. Tören öncesi üniversite bünyesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, yeni dönemde yeni bir sistemle yola çıktıklarını belirtti. Solak, “Üniversitemiz, eğitim-öğretime daha derli toplu girdi. Üzerinde çok durduğumuz ve bizim açımızdan önemli, öğretim üyesinin gün ve saat bazında eğitim rehberi hazırlandı. Herhangi bir fakültede bir öğretim üyesinin bir eğitim yılı boyunca gün ve saat boyunca hangi dersi vereceği, hangi salonda vereceği şu anda biliniyor. Buna biz, ‘Eğitilen ile eğitenin, öğreten ve öğrenenin bir yol boyunca planlı dönemde eğitim faaliyetini sürdürmesi’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
Hazırlık aşaması
6 ay sürdü
Bu eğitim sisteminin hazırlanmasının uzun sürdüğünü bildiren Solak, “6 aydır bunun üzerine çalışıyoruz. Dekanlığım dönemimde Tıp Fakültesi’nde bunu uygulamış ve başarılı olmuştuk. Bunu tüm üniversiteye yaydık. İnternet ortamına da bunu verdik. Bir yıl boyunca bir öğretim elemanı, kaç saat eğitim verecek, bu belli. Bunun ardından artık akreditasyona gideceğiz. Bunun ikinci aşaması, kalitenin ortaya çıkması” dedi.
Personel sayısında artış var
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ek kontenjanlarla birlikte 35 bin öğrenci kapasitesine ulaşacağına inandığını vurgulayan Solak, “Üniversitemiz 2011-2012 eğitim-öğretim yılına, 3 enstitü, 11 fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 5 yüksekokul ve 15 meslek yüksekokulunda toplam 86 bölüm, 155 programda 33 bin 736 öğrenci ile eğitime başladı. 2 bin 300 dolayında da ek kontenjan gönderdik. Tahminen orada 1000 öğrenci bekliyoruz. 1000 ve üzeri gelirse 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenci kapasitemiz 35 bini geçecek. 35 bin 500 dolayında öğrenciyle 2011-2012 eğitim-öğretim yılını sürdüreceğiz. Bu bağlamda 35 öğrencimiz için üniversitemizde halen 65’i profesör, 128’i doçent, 265’i yardımcı doçent olmak üzere 1097 akademik personele ulaştık. 780 idari personelle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Rektör adaylığı döneminde kadro konusunun üzerinde duran Rektör Solak, kadroda bir gelişmenin olduğunu aktardı. Solak, “Benim atandığımdan bu yana üniversite 180 kadro ataması gerçekleştirdik. Yükseköğretim Kurulu’nun bize yaptığı destek kapsamında 50 daha eklersek 220-230 civarında ciddi bir destek olacak” dedi.
Formasyonda
22 Ekim ümidi
Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin formasyon dersleri alıp öğretmenlik hakkını elde etmesi için çalışmalarının sürdüğünü de hatırlatan Solak, şöyle devam etti:
“Formasyon için de çalışmalarımız son aşamasında. 22 Ekim günü Yükseköğretim Genel Kurulu’nun, yapacağı toplantıda öyle ümit ediyorum ki formasyon talebimiz onaylanacaktır. Takipçisiyim. O gün Ankara’da olacağım.” (Kocatepe)

ANS’de yaşam merkezi inşa edilecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Diş Hekimliği Fakültesi’nin Aralık ayında hizmet vermesini planladıklarını söyledi. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü içinde bir yaşam merkezi oluşturacaklarını kaydeden Prof. Dr. Solak, Hukuk Fakültesi’nin de altyapısının
bitirilmesinden sonra hizmete açılacağını aktardı

Rektörlük seçiminde birinci sırayı aldıktan sonra 15 Mart 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Mustafa Solak, atandığı günden itibaren personel sayısını artırmanın yanı sıra Ahmet Necdet Sezer Kampüsü, Ali Çetinkaya Kampüsü ve fakültelere yaptığı yatırımlarla da dikkat çekiyor.
Cihaz eksikliği giderildi
Çalışmaların hızla sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Solak, “Üniversite hastanemizde sağlık hizmetini kaliteli hâle getirmek için atandığımızdan bu yana 6 ay içinde öncelikle cihaz eksikliğini giderdik. Bir buçuk milyon liralık cihaz ihalesi yaptık. Bütün cihazları teslim aldık. Hastanenin çevresinde hijyeni sağlamak için bir çevre düzenlemesini geçirdik. Yeşil alanlar oluşturduk. Otoparklar oluşturduk. Nizamiye dediğimiz ana girişi düzenledik. Ali Çetinkaya Kampüsü, ikinci bir büyük kampüs olarak karşımıza çıktı” dedi.
İhtiyaç duyulan her şey var
Ahmet Necdet Sezer Kampüsü ile ilgili de planlama yaptıklarını söyleyen Solak, öğretim elemanı ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir yaşam merkezi inşa edileceğini bildirdi. Solak, şöyle konuştu:
“Yaklaşık 16 bin öğrencinin bulunduğu bu kampüse de öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın sosyal ihtiyaçlarını gidermek üzere bir yaşam merkezi oluşturmaya karar verdik. Yerini hazırladık. Tapusunu aldık. Yaşam merkezinin içinde yaklaşık 23 hizmet birimi olacak. Kafeler, kuru temizleme, kuaför, marketler, kitabevi, kırtasiye dükkanı, THY bürosu, otogar bilet satış gişesi, ayakkabıcı, terzi, ‘outlet’lerden örnekler olacak. Bir öğretim elemanı ve bir öğrencinin 24 saat içinde ne ihtiyacı olacaksa onları düşünerek bir yaşam merkezi planladık. Basketbol, voleybol, tenis gibi spor alanları da bu yaşam merkezinde olacak. Bununla ilgili çok talep geldi ve gecikmiş bir yapılanma idi. Bu yapı içinde 20 ile 25 Ekim arasında yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkıyoruz.”
Diş Hekimliği için Aralık tarihi
15 Nisan’da Bakanlar Kurulu’ndan geçen Diş Hekimliği Fakültesi’nde asgari 15 dolayında kadro tahsisi ve kullanma izni aldıklarının altını çizen Solak, “Şu anda kadro ilanına çıktık. İkinci olarak eski Pembe Hastane olarak bilinen İl Sağlık Müdürlüğü binasının onarım ihalesi yapıldı. Şu anda müteahhit onarımı hızla devam etmekte. Ayrıca depreme dayanaklılık çalışmaları da başlattık. Bunlarla yetinmedik, eş zamanlı olarak içine cihaz alımını da başlattık. 25 ünit cihaz alım ihalesi tamamlandı. Bir taraftan bina onarılıyor, diğer taraftan cihaz alınıyor. Bir taraftan da öğretim üyesi alımı sağlanıyor. Diş Hekimliği Fakültesi bu seyrinde giderse, depremle ilgili çalışmamız olmasaydı Kasım’ın ilk haftası açacaktık. Aralık’ın ilk haftası açmayı planlıyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi’nde her an, bir defada 25 hasta ağız ve diş hekimliği hizmetini alacak. 2012’deki bütçemizle de 25 diş üniti daha alacağız. 50 diş ünitine çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
Hukuk Fakültesi’nin
altyapısı tamamlanacak
Hukuk Fakültesi’nde ise altyapının bitmesinin ardından hizmet vereceklerini açıklayan Solak, bu fakültede iki sorun yaşadıklarını belirtti. Solak, şöyle devam etti:
“Hukuk Fakültesi gündemimizde. Hukuk Fakültesi’nin inşaatı bitmek üzere. Yüzde 95-97 bitti. Hukuk fakültesinde iki sorun yaşadık. Bir tanesi binanın yer seçimi, Rektörlük’e yaklaşık 2 bin 700 metre mesafede, altyapısı hiç yok. Olmadığı gibi bütçeye de hiç para konmamış eski yönetim tarafından. Yatırımları hızlandırmak için ek bütçe istedik, gelirse hemen yapıp açacağız. Değilse 2012 bütçesinden elektrik, su, telefon, kanalizasyon, çevre duvarı gibi, otopark gibi hizmetleri yapıp hizmete açacağız. Diş Hekimliği şehir merkezinde olduğu için kolay, Hukuk Fakültesi altyapı nedeniyle beklemedeyiz. Ardından da öğretim üyesi alımlarını yapacağız. Öğretim üyesi temininde de güçlük çekiyoruz, sebebi, birden hukuk fakültesi sayısı 27’lerden 70’i geçti. Büyük illere rağbet daha çok. Dolayısıyla her ikisi de yakında açılacak. Hukuk Fakültesi’ni de 2012’de kesinlikle açacağız.” (Kocatepe)

Afyonkarahisar, güzel bir gün yaşayacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar’ın bugün ağırlayacağı 3 bakanın Afyonkarahisar’a güzel bir gün yaşatacağını kaydetti. Solak, “Sayın Milli Eğitim Bakanımız, daha önceleri, Afyon’u sevdiğini, üniversitemize özel bir ilgi duyduğunu, ifade ediyordu. Kendisi Bakan olarak atandığında Valimizle kendisine tebrik ve başarı dilek ziyaretinde bulunduk. Ziyaretimizde ‘İlk gideceğim üniversitelerden biri de siz olacaksınız’ demişti. Biz de kendisini davet etmiştik. Bugün Afyonkarahisar güzel bir gün yaşayacak. Üniversitemiz güzel bir gün yaşayacak. İki bakanımız geliyor. Onlar da Spor Kompleksi’nin temelini atacaklar. Sayın hemşehrimiz ve çok sevdiğimiz büyüğümüz Prof. Dr. Veysel Eroğlu Hocamız ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç Bey de teşrif edecekler. Her 3 bakanımız da Afyonkarahisar ilini şereflendirecekler. Bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme