• Haberler
  • Genel
  • Yeni Adli Yıl’ın kelimeleri: Adalet, yargı bağımsızlığı, hak

Yeni Adli Yıl’ın kelimeleri: Adalet, yargı bağımsızlığı, hak

2011-2012 Adli Yılı’nın açılması dolayısıyla Afyonkarahisar’da iki program düzenlendi. Kocatepe Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Adliye bahçesinde kokteyl verildi. Programlarda yapılan konuşmalarda adalet, yargı bağımsızlığı ve hak kavramları öne çıktı 2011-2012 Adli Yılı açılış programı için ilk etkinlik Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol ile Afyonkarahisar Barosu Başkanı [&hellip]

Yeni Adli Yıl'ın kelimeleri: Adalet, yargı bağımsızlığı, hak

2011-2012 Adli Yılı’nın açılması dolayısıyla Afyonkarahisar’da iki program düzenlendi. Kocatepe Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Adliye bahçesinde kokteyl verildi. Programlarda yapılan konuşmalarda adalet, yargı bağımsızlığı ve hak kavramları öne çıktı

2011-2012 Adli Yılı açılış programı için ilk etkinlik Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol ile Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin’in Atatürk Anıtı’na çelenk koymasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklâl Marşı okundu.
Adli Yıl açılış töreninde konuşan Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, “2011-2012 Adli Yılı açılış programına katılmanızdan dolayı saygılar sunuyorum. Umarım önümüzdeki Adli Yıl, halkımız için anlaşmazlıkların Adliyeye, hakim ve savcıya ihtiyaç olmadan sulhle, tevazu ile, hoşgörü ve olgunluk ile çözümlendiği bir yıl olur. Adliyeye intikal eden anlaşmazlıkların çözümü de kamu vicdanınında adaletin tesis edildiği inancını ve kanaatini doğuran kararlar sayesinde gerçekleştirilmiş oluruz bu dönemde” dedi.
Baroların görüşleri
yok sayıldı
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin ise avukatların da sorunlarını ele aldığı konuşmasında, “Üzülerek ifade etmeliyim ki başta Yargının Hızlandırılması başlıklı kanun değişikliği olmak üzere yargının işleyişini hızlandırmak üzere hazırlanan, reform mahiyetindeki hiçbir çalışmada, savunma mesleğinin sorunları dikkate alınmamış ve olağanüstü bir gayretle öneriler ve eleştiriler getiren baroların görüşleri yok sayılmıştır” diye konuştu.
Yeni Anayasa oldubittiye getirilmemeli
“Ne yazık ki mevzuat ve uygulama, avukatların zengin, mutlaka otomobili olan kimseler olduğunu varsaymakta, gecenin bir yarısında göreve çağırırken yahut uzak bir ilçeye vazifeye davet ederken hangi vasıtayla geleceğini düşünmemektedir” diyen Şahin, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki dönem Sivil Anayasa konusunun tartışılacağı ve yeni anayasanın hazırlıklarına başlanılacağı bir dönemdir. Fakat adeta avukatlar bu sürece destek vermesinler ve kendi sorunları ile uğraşsınlar der gibi, bazı uygulamalar adliyelerden salınarak noterlere devredilmiş, icra dosyalarının tahsilinde önemli bir enstrüman olan icra cezalar kaldırılmış, ceza mahkemelerinin kararlarının temyizi harca bağlanmış ve üstelik bu harçların avukatların cebinden ödenmesi istenilmiş, son olarak da bir adalet hizmeti olan UYAP erişiminin avukatlar için ücretli olmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Yine de biz bir yandan bu sorunların üstesinden gelmek üzere gayret gösterecek bir yandan da bir anayasanın şekillenmesi için, oldubittiye getirilmemesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu tarihi misyonu asla ıskalamayacak ve tarih önünde sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.”
Yargı bağımsız olmalı
Kocatepe Parkı’ndaki törenden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Avukat Ahmet Toptaş ise yargı bağımsızlığı vurgusu yaptı. Toptaş, “Yargı bağımsızlığı çok önemli. Yargısının bağımsız olmadığı, adalete güvenilmeyen toplumlarda her şey olabilir ama insanlar mutlu olmazlar. Bean bunu dolaştığım çeşitli ülkelerde gördüm. Adalet olmazsa hiçbir şey olmuyor. İnsan haklarına dayalı, herkesin benim anayasam diyebileceği bir anayasa ihtiyaç var. yargı bağımsızlığı ve yargıç bağımsızlığı ile ilgili reform yapılması gerekiyor. Ne yazık ki bugün yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil. Yargının bağımsız olmadığı yerde demokrasi ve özgürlük de yoktur” yorumunu yaptı.
Kocatepe Parkı’nda avukatların ve adli personelin toplu fotoğraf çektirmesinin ardından Adliye bahçesindeki kokteyle geçildi.
Adalet mekanizması
çok önemli
Kokteylde basın mensuplarına Adli Yıl açılışını değerlendiren Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Hayırlı bir sezon diliyoruz. Adliyeler bizler için önemli. Herkesin en son sığınacağı merci adalet mekanizması. Hem cezai anlamda, hem hukuki anlamda herkesle ihtilafa düşmek mümkün. Hakim ve savcılarımız ne kadar iyi yetişirse o kadar adil kararlar çıkar. Son dönemde adalet mekanizmasında radikal değişiklikler oldu. Vatandaş, haksızlığa uğradığında sonucunu görmek istiyor. Mahkemelerdeki yapıların artırılması, daire sayılarının artırılması, yeni adalet saraylarının yapılması adalet mekanizmasını güçlendirecektir” dedi.
Sorunların ortadan
kaldırılması gerekiyor
Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Avukat Halil Ürün ise şöyle konuştu:
“Umarım ve dilerim ki önümüzdeki yıl adaletin gerçekleşmesi ve hukuk devleti hedefine yaklaşma noktasında daha başarılı olur. Burada başarının kriteri vatandaşın adliyeye gelip mahkemede hakkını aramak istediğinde hakkımı aldım duygusunu yaşamasıdır. Benim bireysel düşüncem tüm yargı camiası olarak bu duyguyu yaşatmalıyız. Vatandaşlar hakkını alsa bile bazen gecikmeler oluyor. Şu andaki en önemli sıkıntımız yargıdaki gecikmelerdir. Yargının hızlandırılması için gerekli gayreti göstereceğiz. 12 Eylül referandumunda yargı ile ilgili bir takım anayasal değişiklikler yapılmıştı. İnşallah yeni anayasayı da yapmaya muvaffak olursak, o reformlar daha da devam edecek. Anayasa değişikliği olmadan da yargının hızlandırılması için hükümetin bir takım gayretleri var. Bu anlamda hükümetin yargı personeli sayısının artırılması, eğitim kalitesinin yükseltilmesi gibi gayretleri var. Şu anda hakim eksikliğimiz var, yardımcı personel de öyle. Eksikten öte biraz da dengesizlik var gibi, büyükşehirlerde yığılmalar var. Bütün bu sorunları yargının içindeki büyüklerimiz ve arkadaşlarımız gayet iyi biliyorlar ve çözmek için gayret de gösteriyorlar. Nihai hedef vatandaşın memnuniyeti ve adalet duygusunu yaşamasıdır. Bu sorunları ortadan kaldırmamız lazım.”

Bakmadan Geçme