Yeni abone ve indirim, mümkün değil

AFJET A.Ş. Yönetim Kurulu, jeotermal ısının bütün şehre yayılmasının ve faturalarda indirim yapılmasının mümkün olamayacağını açıkladı Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu, jeotermal ısınma ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada 'Devam eden entegre kullanımla 3MW'lık elektrik üretimi de hesaba katıldığında toplam 153MW'lık büyük bir güce ulaşılmıştır. Bu verilerden de görüleceği gibi 2010 yılında kapanma seviyesine gelen [&hellip]

Yeni abone ve indirim, mümkün değil

AFJET A.Ş. Yönetim Kurulu, jeotermal ısının bütün şehre yayılmasının ve faturalarda indirim yapılmasının mümkün olamayacağını açıkladı

Afyon Jeotermal Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu, jeotermal ısınma ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Devam eden entegre kullanımla 3MW’lık elektrik üretimi de hesaba katıldığında toplam 153MW’lık büyük bir güce ulaşılmıştır. Bu verilerden de görüleceği gibi 2010 yılında kapanma seviyesine gelen şirketimiz sıfırdan 21 bin 422 abone sayısına ulaşmıştır. Bundan dolayı 2010 yılında hesaplanan teknik veriler ışığı altında zaten hassas bir dengede seyreden jeotermal havza kapasitesi tamamen kullanılmıştır. Bu yatırımlar sayesinde Termal Turizm tesislerine tek elden su dağıtımını başarabilen tek şehir olmasının yanında, enerjide bağımsızlığını ilan eden örnek şehir ünvanını almıştır. Yukarıda kısaca anlatılan jeotermal kaynağımızın özelliklerinden dolayı bölgesel ısıtmanın genişletilmesi buna bağlı olarak da abone sayısının attırılması mümkün gözükmemektedir” denildi.
KAPASİTE DOLDU
Bütün şehrin jeotermmal ile ısıtılması iddiasının “popülist” olarak nitelendiği açıklamada, “2010 yılında yaklaşık 15 bin aboneye hizmet vermesi için dizyan edilen Ø610’luk borulardan oluşan yaklaşık 32 kilometrelik isale hattının şu an kapasitesi tam olarak doldurmuştur. İsale hattında kullanılan boru çapları dolayısı ile ilave abone arttırımı mümkün olmadığı gibi, şehrin tamamına jeotermal ısıtma vermek gibi popilist ve hayali söz ve söylemler de gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer jeotermal kaynak rezervi ilave aboneye izin verse bile isale hattının yeniden büyütülmesi yanında, Gecek ısı merkezinden başlayarak ilave büyük yatırımlara gerek duyulacaktır” ifadelerine yer verildi.
CAZİP FİYATLA ISINMA
AFJET Yönetim Kurulu adına yapılan açıklama, şöyle devam etti:
“Benzer jeotermal kaynaklara sahip olan belediyelerin aldıkları abonelik bedelleri ve ısınma bedelleri incelendiğinde 16×2=32 kilometre gibi uzak mesafeden kapalı devre su taşıyarak konut ısıtması yapmaya çalışan şirketimizin abonelik ve ısı bedellerinin çok uygun ve makul olduğu görülecektir. Şirketin ana gider kalemlerinden olan elektrik, inhibitör ve amortisman gibi kalemler dövize bağlı olarak arttığı sürece şu an uygulanan bedellerin altında ısıtma yapmak muhasebesel olarak mümkün değildir. Şirketimiz ülkemizde jeotermalde ilk defa kalorimetre-payölçer-termostatik vana uygulamasını getirerek bir yılda 500-600TL gibi çok cazip fiyatlara abonelerimiz düzgün ve kaliteli bir ısıtma hizmeti sağlamayı da başarmıştır.
Bunun yanında gibi şirketin en büyük ortağı olan İl Özel İdaresi Sayıştay denetlemesine tabi olduğundan, anonim şirket olan AFJET AŞ’nin maliyetin altında zararına hizmet vermesi mümkün olmadığı gibi, oluşan kamu zararı yönetim kuruluna zimmet olarak geri dönecektir.”
Açıklamada, AFJET’in daha fazla aboneye ulaşmasının mümkün olmadığı, doğalgaz sisteminin yaygınlaşması gerektiği belirtildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme