Yemen’in Askeri Gücü Var mı?

Gündemin sıcak maddelerinden biri Yemen’in askeri gücü var mı? Göstergeler ne yönde? İşte yanıtlar.

Kızıldeniz, şu anda dünya kamuoyunun öne çıkan bölgelerinden biri. Çünkü Arap Yarımadası ülkesi Yemen’de yönetimde etkin olan Husiler isimli silahlı grup, ABD’nin hedefi haline geldi. Peki görünürde bir Yemen-ABD savaşı söz konusu mu, bu durumdaki diğer soru dünyanın en büyük askeri gücü olarak gösterilen ABD’ye karşı Yemen’in askeri gücü var mı? Göstergeler ne yönde? İşte yanıtlar.

YEMEN’İN ASKERİ GÜCÜ VAR MI?

Pentagon olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz’deki ticari gemilere yapılan saldırıların ardından birçok ülkenin de katıldığı bir deniz gücü koalisyonu kurdu. Spekülasyonlara neden olan koalisyonun amacının ise savunma ve devriye olduğu bilgisi resmi olarak paylaşıldı. Bu noktada kısa süre önce Yemen’deki Husilerin, Kızıldeniz’deki ticari gemileri hedef aldığı biliniyor. İlgili kolalisyonun bunu engelleme esaslı olduğu kaydediliyor. Uzmanlara göre ABD’nin herhangi bir ülkeyle çatışmaya girme gibi bir hedefi yok. Ayrıca bölge ülkelerinin de bu türde bir gelişmeye destek vermedikleri yönünde raporlar basına yansıdı.

Son olarak Uluslararası Kriz Grubu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Joost Hiltermann, “Arap ülkeleri Yemen’deki Husilerle çatışmaya girmek istemiyor” dedi. Görünürde düşük bir olasılık olmakla birlikte Yemen-ABD savaşı söz konusu mu ve ABD’ye karşı Yemen’in askeri gücü var mı? Sorularının yanıtları merak edilenler arasında.

SAYILARLA YEMEN’İN ASKERİ GÜCÜ

Yemen’in askeri gücü var mı sorusunun nihai yanıtı evet. Askeri gücün ne boyutta olduğu da biliniyor. Bu kapsamda ülkeyi denizden karadan ve havadan gelebilecek saldırılara karşı korumakla yükümlü olan Yemen Silahlı Kuvvetleri, Yemen Kara Kuvvetleri, Yemen Hava Kuvvetleri, Yemen Deniz Kuvvetleri ve Yemen Cumhuriyet Muhafızları’ndan oluşuyor.

Personel sayıları incelendiğinde rakamlar yaklaşık değerler taşıyabilir. Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin 67.000 etkin personeli mevcut.  Rezerve personel ile birlikte bu sayı 140 bine yakın. Askerlik yaşı 18-49 ve askeri bütçesi de 1 milyar 440 milyon dolar olarak kayıtlara geçiyor.

Yemen Hava Kuvvetleri 154 uçak ve 76 helikopterden oluşuyor. Personel sayısı 23 bin 500 olarak bildiriliyor. Rakamlara göre Türk Hava Kuvvetleri’nin uçan unsurlarının toplamının Yemen’in yaklaşık 4 katı olduğunu da belirtmek mümkün.

Ve Yemen Deniz Kuvvetleri 9000 bin personel, 2 Korvert, 15 Sahil Güvenlik Botu ve 3 Mayın Gemisi ile hizmet veriyor. Hafif zırha sahip, sahil devriye gemilerinden büyük, fırkateynden küçük savaş gemilerine Korvert deniyor.

Bakmadan Geçme