Yemenici:Toplumun %96.5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmıyor
3-4 Ekim Dünya Yürüyüş günü nedeniyle açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı çerçevesinde, 3-4 Ekim 'Dünya Yürüyüş Günü'ne ayrı bir önem verilerek çeşitli aktivitelerle kutlandığını söyledi Yaşam kalitesini etkiliyorTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığının giderek artığını belirten İl [&hellip]
3-4 Ekim Dünya Yürüyüş günü nedeniyle açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı çerçevesinde, 3-4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü”ne ayrı bir önem verilerek çeşitli aktivitelerle kutlandığını söyledi
Yaşam kalitesini
etkiliyor
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığının giderek artığını belirten İl Sağlık Müdürü Neciep Yemenici, “Ölüm istatistikleri incelendiğinde ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp-damar hastalıklarının bulunduğunu görüyoruz. Kalp damar hastalıklarının oluşumunda pek çok risk faktörü etkilidir. Bu risk faktörleri genetik etmenler, yaş vb. kontrol altına alınamayan faktörler olabileceği gibi, beslenme şekli, fiziksel aktivite ve sigara gibi kontrol altına alınabilecek faktörleri de kapsar. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çocukluk döneminden itibaren kazanılan (yağlı, şekerli, tuzlu besinlerin sıkça tüketilmesi, meyve sebze tüketiminin yetersiz olması vb.) yanlış beslenme alışkanlıkları, yetişkinlikte obezite başta olmak üzere kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi pek çok hastalığın oluşumunda etkili olmakta, bu hastalıklar ise doğrudan veya dolaylı olarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir”dedi.
Fiziksel hareketsizlik risk faktörü
Kalp-Damar hastalıklarının Dünya’da her yıl 12 milyon kişinin ölümüne neden olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, “Kalp-damar hastalıklarından ölümlerin ülkemizde de yüksek oranda görülmesi toplumumuzun kalp-damar hastalıkları konusunda bilinçlenmesinin önemli olduğu hususunu getirmiştir. Halkımızı kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde kontrol altına alınabilecek risk faktörlerinden biri olan beslenme konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla Bakanlığımızca “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” projesi geliştirildi.Bakanlığımız tarafından 2002 yılında yapılan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının %3.5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun %96.5’i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmı-yor. Oysa Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlendi. Bu nedenle Bakanlığımızın takip ettiği Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın amaçlarından birisi toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir” dedi.
Çocuklara iyi
örnek olunmalı
Toplumun her kesiminin düzenli olarak fiziksel aktivite yapması gerektiğini vurgulayan Yemenici, “sağlıklı beslenmeye ve bu sayede hastalıklardan olabildiğince uzak durmaya davet ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, önce biz iyi birer örnek olalım ki çocuklarımız da bize bakarak hayatlarını şekillendirsinler. Eğer anne ve babalar olarak çocuklarımızla beraber spor yapar, yiyeceklerimizi seçerken sağlıklı olma şartını koyarsak bundan çocuklarımız da elbette etkileneceklerdir. O halde kendi sağlığımız ve gelecek nesillerin sağlığı için “Haydi düzenli yürüyüşe, düzenli spor-aktivite ve sağlıklı gıdalara”diye konuştu. (Kocatepe)