• Haberler
  • Genel
  • Yemenici, sigaraya karşı uyardı – Kocatepe Gazetesi

Yemenici, sigaraya karşı uyardı – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, vatandaşları sigaraya karşı uyardı. Yemenici, yaptığı açıklamada tütün kullanımı için genç kız ve kadınların hedef alındığına dikkat çekti. Yemenici, 31 Mayıs Pazartesi günü, ilimizde sigaraya karşı yürüyüş yapılacağını hatırlattı İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, 'Tütün kullanımı dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara içmenin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri yıllardır bilinmektedir. [&hellip]

Yemenici, sigaraya karşı uyardı

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, vatandaşları sigaraya karşı uyardı. Yemenici, yaptığı açıklamada tütün kullanımı için genç kız ve kadınların hedef alındığına dikkat çekti. Yemenici, 31 Mayıs Pazartesi günü, ilimizde sigaraya karşı yürüyüş yapılacağını hatırlattı

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, “Tütün kullanımı dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara içmenin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri yıllardır bilinmektedir. Araştırmalar sigara içenlerin yarısının sigaranın yol açtığı bir sağlık sorunu yüzünden yaşamını yitirdiğini ortaya koymaktadır. Bu gün için dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye’de ise 17 milyon dolayında insan sigara içmektedir” dedi.
Yemenici, “Günümüzde erkekler kadınlardan dört kat daha fazla sigara içmektedir, ancak sigara içen erkeklerin oranı en üst seviyelerdeyken sigara içen kadınların oranı da artmaya devam etmektedir. Özellikle bu durum gelişmekte olan ülkelerde daha fazla görülür.Halen dünyada yaklaşık 250 milyon kadın sigara içmektedir. Dünya Sağlık Örgütü artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık üzerine etkilerinin ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek amacıyla her yıl “ 31 Mayıs” gününü ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak kutlamaktadır” diye konuştu.
Yemenici, şu ifadeleri kullandı: “Sigara dünyada en yaygın zehirlenme olayıdır. Her sigaranın dumanında yaklaşık 4 bin kimyasal madde açığa çıkar ve birçoğu doğrudan kanserojendir. İnsanları bağımlı hale getiren ise içindeki nikotin maddesidir. Bu madde bağımlılığının yanında sigara, hem kadınlarda hem de erkeklerde kalp-damar ve beyin-damar hastalıklarına bağlı ölümlerden de sorumludur. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin çok çeşitli kanser türlerine neden olduğu da kesin bulgular mevcuttur. Kadınlar hayatlarının hiçbir döneminde sigara içmemelidir. Ne hamilelik öncesi ne hamilelik döneminde ne de bebek doğduktan sonra sigara içmemeli ve dumanına maruz kalmamalı. Tütün sektörünün kadınların sigara kullanmakla özgür, bağımsız ve çekici olacaklarına dair vurgularıyla kadınlarımız ve genç kızlarımız sigara içmeye teşvik edilmekte ve bu amaçla milyarlarca dolar reklâmlar için harcanmaktadır. Sağlık üzerinde bilinen birçok olumsuz etkilerine rağmen tütün firmaları özelikle gelişmekte olan ülkelerde, kadınlar üzerindeki pazarlama temalarını kullanarak kadınları ve genç kızları hedef almıştır.
Böylesine tehlikeli bir tüketim maddesi olan tütün ve tütün mamullerinin kullanımının azaltılması ancak etkili politika ve programlarla mümkündür. Toplumun bu yönde dikkatini çekmek, dumansız hava sahasında yaşamanın önemini vurgulamak amacıyla Afyonkarahisar İl Tütün Kontrol Komitesi kararıyla Sağlık Müdürlüğü tarafından, 31 Mayıs 10 Pazartesi Günü saat 12.00–13.00 ‘da Atatürk Stadyumu önünden başlayıp Ordu Bulvarı kat ederek Anıt Parkta sona erdirilecek bir yürüyüş düzenlenmiştir. Tüm Kamu kurum ve kuruluşların personellerinin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı yürüyüşe tüm halkımızı da destekleriyle bekliyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme