• Haberler
  • Genel
  • Yemenici: Sigara toplum sağlığını tehdit ediyor

Yemenici: Sigara toplum sağlığını tehdit ediyor

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi 'Mutlaka mücadele edilmeli'Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu ifade eden Necip Yemenici, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi [&hellip]

Yemenici: Sigara toplum sağlığını tehdit ediyor

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi

“Mutlaka mücadele edilmeli”
Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu ifade eden Necip Yemenici, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini kaydetti. Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı ve 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini söyleyen Yemenici; “Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğunu açık olarak görüyoruz. Sigara kullanımı ile mücadele ederken akıldan çıkarılmaması gereken önemli diğer bir nokta ise kişi ve ülke bütçesine verilen büyük zarardır” diye konuştu.
“Ciddi gayretler var”
Sigara kullanımının maliyetinin sadece sigara satın alınırken ödenen ücret olmadığını belirten Sağlık Müdürü Necip Yemenici; “Ülke bütçesine ve-rilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu, halkın sağlığının iyileştirilmesi alanında en öncelikli konudur” dedi.
Sağlık Müdürü Yemenici, ilimizde KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) biriminin bu konuda ciddi gayretlerinin olduğunu belirterek KETEM bünyesinde ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerinin, sigaradan kurtulmak isteyenlere destek amaçlı olarak randevu sistemiyle hizmet verdiğini ifade etti.
Dumansız Hava uygulamasının da altını çizen Necip Yemenici, 4207 Sayılı Yasa çerçevesinde, işletmelerin bu kurala uyma noktasında kararlı olmalarını istedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme