Yem fiyatları pahalı zam kaçınılmaz

Afyonkarahisar Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz ve kasap esnafı yem fiyatlarındaki artışın besicinin belini büktüğünü belirttiler. Piyasaya yaklaşan Ramazan ayı öncesi et fiyatlarına zammın kaçınılmaz olacağı görüşü hakim Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz, Kocaşaban Sucuklarından Abdurrahman Kocaşaban ve Merve Sucuklarından Hüseyin İsceli et piyasasının durumunu değerlendirdiler.HAYVANCILIK SIKINTILI SÜREÇTEKırmızı Et Üreticileri Birliği [&hellip]

Yem fiyatları pahalı zam kaçınılmaz

Afyonkarahisar Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz ve kasap esnafı yem fiyatlarındaki artışın besicinin belini büktüğünü belirttiler. Piyasaya yaklaşan Ramazan ayı öncesi et fiyatlarına
zammın kaçınılmaz olacağı görüşü hakim

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz, Kocaşaban Sucuklarından Abdurrahman Kocaşaban ve Merve Sucuklarından Hüseyin İsceli et piyasasının durumunu değerlendirdiler.
HAYVANCILIK SIKINTILI SÜREÇTE
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz, bir yıllık periyotta et ürünlerinin fiyatları ile özellikle sucuk ve pastırma fiyatlarındaki yükseliş durumunu üretici, satıcı ve tüketici gözüyle yorumladı. Türkiye’de şu anda hayvancılığın çok sıkıntılı günler geçirdiğini ifade eden Yavuz; “Ülkemizde hayvancılık sıkıntılı dönemde. Tabii Afyon’da bundan farklı durumda değil. İthal hayvan gelişi aslında açıldı. Belirli bir kriter konuldu. Kapasitesine göre yüzde yüz hayvan gelecek. Ama Avrupa’da da zaten Türkiye’deki kadar hayvan yok. Biz birlik olarak Almanya’ya, Çek Cumhuriyetine, Slovakya’ya da gittik. Oralarda ki durumu yerinde gördük.” dedi.
YEM FİYATLARINA ACİL EL ATILMALI
Türkiye’de hayvan sayısının yeterli olmasına karşılık temel sorunun yem fiyatlarında ki artış olduğnu belirten Fikret Yavuz, beklentinin Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın bu sorunu çözmesi olduğunu açıkladı. Yem fiyatlarının besicinin belini büktüğünü söyleyen Yavuz; “Başta yem fiyatları olmakla birlikte üretim giderleri noktasında besicinin desteklenmesi zorunlu. Afyon’da dana karkas kesim fiyatı 24 lira. İnek kesimi ise 20 ile 21 lira civarında fiyatla yapılıyor. Bu rakamlar kimseyi kurtarmıyor. Fiyatlar daha da yükselebilir. Ramazan ayı da yaklaşıyor. Devletin yem fiyatlarına acil el atması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
HAYVAN VARLIĞI YETERLİ
Bir çuval 50 kilogram ağırlığında ki yemin yaklaşık 50-55 lira civarında olduğunu belirten Birlik Başkanı Fikret Yavuz, yem fiyatının kilo başı 50 kuruşa düşmesi halinde besicinin toparlayacağını kaydetti. Yavuz; “Sıkıntının aşılması için yem fiyatlarının belli bir noktaya inmesi şart. Besici şu anda para kazanamıyor. Sonrasında da kesim yapandan tutun da sucuk, pastırma üretip bunu satanlar da fiyatları üzerine koyarak bu duruma geldi. Hayvan varlığımızda bir problem yok. Besicinin yem maliyeti minimalize edilirse rahatlama sağlanır.” şeklinde konuştu.
PASTIRMAYI HERKES EVİNE GÖTÜREMİYOR
Afyonkarahisar’da kıyma ve kuşbaşı kilogramının 29-30 lira arasında değiştiğini belirten Fikret Yavuz, mevcut durumun devamı halinde Ramazan öncesi fiyat artışı beklediklerini belirtti. Ramazan başlangıcı ile birlikte bir kaç liralık artışla kıyma ve kuşbaşı kilogramının 32-33 lirayı bulabileceğini söyleyen Yavuz şöyle konuştu: “Pastırma fiyatı da pek çok insan için fazla. Zaten pastırmayı herkes evine götüremiyor. Çünkü altın kadar kıymetli halde. Dolayısıyla biz kıyma ve kuşbaşı etten söz ediyoruz. Sonrasında sucuk satışı geliyor.”
SORUNUN ÇÖZÜMÜ BAKANLIKTA
Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve bakanlık yetkilileri ile görüştüklerini belirten Yavuz şöyle konuştu: “Biz dedik ki 300 lira besicimizi teşvik olarak kurtarmıyor. Ayrıyeten karkas olarak da kilogram da 500 lira gibi bir rakam istedik. Bu da 300 kilogram karkas olan hayvanda 150 lira para alınırsa eğer 450 liraya geliyor. Böylece fiyatları korurken besicimiz de para kazanmış olur. Biz besiciye verilen 300 TL’lik teşviki beğenmezken bu rakam 200 TL’ye düştü. Artık bunları konuşmak lazım. Tüketicilere söyleyecek birşeyimiz yok. İnsanlarımız alım güçleri doğrultusunda et ürünü tüketebiliyor. Besicimiz de yetiştiriyor, emek veriyor ama para kazanamıyor. Besici de, tüketici de iki taraf haklıdır. Bunun çözümü bakanlıkta. Bakanlığımız teşvik oranın da yapacağı ayarlama ile işi normale döndürmeli düşüncesindeyiz.”
MALİYET FAZLA
TEŞVİK YETERSİZ
Kocaşaban Sucukları Et ve Et Ürünleri işletemecisi Abdurrahman Kocaşaban, et piyasasında besicinin para kazanamadığını, sürekli zarar ettiğini belirtti. Yem fiyatları başta olmak üzere üretim maliyeti yüksekliğinin besiciyi zarara sürüklediğini kaydeden Kocaşaban; “Besicinin maliyetleri çok fazla. Yem fiyatları ile başa çıkılamıyor. Bu nedenlerle besici ek hayvan besisi yapmıyor. Verilen teşviklerde yeterli değil. Türkiye çapında hayvan varlığı azalmış durumda. Bu durum fiyat artışına neden oluyor. Kıymanın kilogramı 28 TL, kuşbaşının kilogramı 29 TL, sucuğun kilogramı 34 TL, pastırmanın kilogramı ise 65 TL’den satışa sunuluyor. Bonfile olarak tabir ettiğimiz pastırmanın kilogramı 75 TL’dir. Böyle giderse Ramazan ayında et ürünlerinin fiyatına zam gelir. Yem fiyatlarının düşürülüp, besiciye biraz daha fazla teşvik verilmesi gerekiyor. Canlı besilik ithal hayvan girişine kolaylık sağlanmalı” dedi.
FİYATLAR NORMAL, BESİCİNİN İŞİ ZOR
Merve Sucukları işletmecisi Hüseyin İsceli, et ürünlerinin satış fiyatının şartlar göz önüne alındığında normal olduğunu belirtti. Süre gelen artışın son derece normal olduğunu, afaki bir artışın sözkonusu olmadığını kaydeden İsceli; “Et ürünleri satış fiyatları bize göre normal seyrinde. Ramazan ayı ile birlikte bir artış olacağını zannetmiyorum. Ramazan ayı öncesi et fiyatlarının artacağı algısı maalesef beyinlerde yer etmiş durumda. Her yıl bunu yaşıyoruz. Besicinin işi zor halinden memnun değil. Çünkü yem fiyatları son derece pahalı. Besicinin işi gerçekten zor. Çünkü çoğunda yeterli mal kalmadı. Hayvan varlığımız yetersiz.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme