Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

YAZIK OLDU HARCANAN PARALARA

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek geçtiğimiz günlerde yeni çalışmalarını değerlendirmişti gazeteniz Kocatepe’ye.
Başkan Zeybek’in yeni projeleri arasında Kent Meydanı’nın tam ortasında kalan Vakıf İşhanı da var. Malumunuz olduğu üzere Başkan Zeybek bu binayı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden devralmak için epey uğraştı. Uğraşlar sonuç verdi, Belediye ile Vakıflar binanın devri konusunda anlaştılar. Şimdi Başkan Zeybek bu binayı Vakıflar’dan devraldıktan sonra Kent Meydanı’nın tam ortasında kalan bu heyula binayı ortadan kaldıracak. Yerine Afyonkarahisar’ın tarihi kent dokusuna yakışır 2 katlı güzel bir bina inşa ederek burayı “Millet Kıraathanesi” olarak hizmete açacak.
Belediye ile Vakıflar arasında varılan anlaşma gereğince Vakıflar’ın bu gayrimenkulüne karşılık Yeşilyol Caddesi üzerinde bulunan Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi ve arsası Vakıflar’a devredilecek. Vakıflar İdaresi bu alanda yurt mu yapar, başka bir tasarruf mu kullanır orası şimdilik belli değil. Belli olan Vakıf İşhanı’na karşılık Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi binasının devredileceğidir şimdilik.
Bu vesile ile şehir yeni bir “eser” daha kazanacak. Heyula, depreme karşı dayanıksız, kent dokusuna uymayan bir bina (vakıf İşhanı) yıkılacak. Yerine daha güzel, kullanışlı ve kentimize yakışır yeni bir bina (Millet Kıraathanesi) yapılacak. Vakıflar’ın Meydan’ın ortasında kalan mülkü de yapılan takas ile şehrin daha değerli bir noktasına kaydırılmış olacak. Bunlar güzel çalışmalar. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
TADİLAT DA YAPILMIŞTI,
GÜÇLENDİRME DE…
Bizim bu noktada dikkat çekmek istediğimiz konu başka bir nokta.
Şöyle ki; şehrin en mutena semti olan Yeşilyol caddesi üzerindeki Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi çok da uzun sayılmayan bir zaman dilimi içerisinde 2 defa tadilattan geçirilmişti. Bu bina için devletin ve milletin milyarlarca lirası daha 5-6 sene öncesinde harcanmıştı. 5-6 yıl içinde 2 kez tadilat ve güçlendirme yapılan bina ne yazıktır ki hala “depreme karşı dayanıksız” sınıfında yer alıyor.
2014’DE
“YAZIKTIR, GÜNAHTIR” DEMİŞTİK
Bu bina için 2 defa yapılan güçlendirme ve tadilat çalışmalarını gazetemizde ve köşemizde biz de konu edinmiştik. “Yazıktır, günahtır” demiştik.
Hatırlayalım, 29 Eylül 2014’de bu köşede konuyu nasıl ele almışız:
Afyonkarahisar’daki kamu binaları son yıllarda hep tartışma konusu olageldi.
Kimi zaman atıl ve harabe halde kalmış binalar gündemde yer alırken, kimi zaman da kamu binalarına harcanan milyarlar kamuoyunda eleştiri konusu oldu.
Kamu binalarıyla ilgili eleştirileri buraya yazmaya kalksak onlarca maddeyi sıralayabiliriz ardı ardına.
Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi… Yeşilyol caddesi üzerindeki bu kamu binasında da 1971 yılından bu yana hiçbir aksaklık yaşanmadan hizmet verirken birkaç yıl önce tadilata alınmıştı. Birkaç ayda bitirilebilecek olan tadilat çalışmaları yıllarca sürmüş, yaşanan sıkıntılardan sonra güç bela tamamlanabilmişti geçtiğimiz aylarda… Ama ne hikmetse daha atılan sıvalar kurumadan yeniden “bina onarım ve çevre düzenlemesi” ihalesine çıkılıyor Kütüphane için…
“Benim oğlum bina okur, döner döner bir daha okur” atasözü böyle durumlar için söylenmiş olsa gerek…
***
Heder edilen devletin parası, saçı bitmedik yetimin hakkıdır. Yazıktır, günahtır. Bu binada da yapılan çalışmaların incelenmesi, bugüne sirayet eden aksaklıkların tespit edilmesi ve kusuru bulunanlardan hesabının sorulması veballi bir görevdir.” Demişiz o tarihte.
BİNA DA, TADİLATLAR DA TARİH OLACAK
İşte böyle… Kütüphane binasında çok kısa süre içerisinde yapılan 2 ayrı tadilatın incelenmesini, kamunun kaynaklarının boşa harcanmasının önlenmesini istemiştik 2014 yılında.
Aradan geçti 6 yıl. O dönemde ardı ardına 2 kez tadilata girmesini eleştirdiğimiz, “Biz bu kadar zengin miyiz” diye sormamıza neden olan Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi binası şimdi tarihe karışmak üzere. Çünkü yapılan onca masrafa, onca çalışmaya rağmen “depreme karşı dayanıksız”(!)
Bugün alınan kararları eleştirmiyoruz. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek son derece doğru bir karar vererek Zafer Meydanı’nın bütünlüğü ve şehrin genel görünümü için Vakıf İşhanı’nın kaldırılmasına yönelik hamlede bulundu. Vakıflar da kira akarı olan gayrimenkulüne karşılık haklı olarak Belediye’den yeni bir yer talep etti. Kütüphane binası ve arsası uygun görüldü, takas gerçekleşiyor. Bunlara itiraz ediyor değiliz, doğrudur, yapılmalıdır.
***
Bizim aklımıza takılan 2 kez tadilattan geçirilen, milletin milyarlarının harcandığı, Kütüphane binasının bu harcanan paralarla birlikte tarihe karışacak olmasıdır. Bizim kafamızı karıştıran bu durum birilerinin de vicdanını sızlatıyor mudur acaba?
KİTAP VE KOLEKSİYONLARA
ZARAR GELMESİN
Kütüphane meselesi açılmışken başta Belediye Başkanı Mehmet Zeybek olmak üzere yeni yapılacak olan Millet Kütüphanesi projesini yürütecek olan sorumlulardan bir ricamız var.
Şimdi hizmette olan Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanemizde bir çok değerli eser ve koleksiyon var. Bina yıkılıp, Kütüphane Kıraathaneye dönüştürülürken bu eşsiz kitaplar ve koleksiyonlar eksiksiz olarak gelecek nesillere aktarılmalıdır. Afyonkarahisar’ın hafızasının büyük bir bölümü bu binada bulunmaktadır. Çıkartılacak olan envanter ile eserlerin, kitapların ve koleksiyonların “eksiksiz” olarak nakli sağlanmalıdır. Eksiksiz nakil sağlanırken mevcutların kaybolmaması, yıpranmaması için de gerekli önlemler alınmalıdır.
Yılların birikimine yazık olmasın!

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti