• Haberler
  • Genel
  • “Yazar yetişmedikçe oyuncu yetişmez” – Kocatepe Gazetesi

“Yazar yetişmedikçe oyuncu yetişmez” – Kocatepe Gazetesi

Türk sinema ve tiyatrosunun usta ismi Şener Şen, AKÜ MYO Pazarlama bölümü öğrencilerinin sorularını cevaplandırdı. Türk tiyatrosunda yazar sıkıntısı olduğunu ifade eden Şen, “Yazar yetiştirmedikçe oyuncu yetişmez. Kendi yazarlarımızı yetiştirip geliştirmemiz lazım' dedi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Pazarlama Programı öğrencileri, 2005 yılından itibaren gelenekselleştirdikleri proje çalışmalarından bir yenisine daha imza atıyorlar. [&hellip]

"Yazar yetişmedikçe oyuncu yetişmez"

Türk sinema ve tiyatrosunun usta ismi Şener Şen, AKÜ MYO Pazarlama bölümü öğrencilerinin sorularını cevaplandırdı. Türk tiyatrosunda yazar sıkıntısı olduğunu ifade eden Şen, “Yazar yetiştirmedikçe oyuncu yetişmez. Kendi yazarlarımızı yetiştirip geliştirmemiz lazım” dedi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Pazarlama Programı öğrencileri, 2005 yılından itibaren gelenekselleştirdikleri proje çalışmalarından bir yenisine daha imza atıyorlar. Geçmiş yıllarda; “Bana Marka Olmayı Anlat”, “Gökkuşağının Renkleri Türkiye’nin Değerleri Konuşuyor”, “2023 Yılında Nasıl Bir Türkiye?”, “Süper Lig Gerçekten Süper mi?”, “Türkiye Kitap Okuyor mu?” başlıklı çalışmalar gerçekleştiren program öğrencilerinin bu yıl için belirledikleri konu ise “Türk Tiyatrosunun Dünü, Bugünü ve Yarını” başlığını taşıyor.
TİYATRO SANATÇILARIYLA BİREBİR GÖRÜŞME YAPILIYOR
Proje çalışmaları, Pazarlama Programı’nın son yarıyılda ders müfredatında yer alan “Mesleki Çalışma ve Seminer Dersi” kapsamında gerçekleştiriliyor. Hazırlanan projenin koordinatörlüğünü ise geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Öğretim Görevlisi Türker Göksel yürütüyor.
“Türk Tiyatrosunun Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu çalışmaların sunumları, 25 Mart 2014 tarihinde başladı ve 30 Mayıs 2014 tarihinde tamamlanması öngörülüyor. Yürütülen projenin ön hazırlık çalışmaları da dâhil edildiğinde yaklaşık bir yıl süren bir çalışma sürecinde toplumun nabzını tuttuğuna inanılan, her biri birbirinden değerli tiyatro sanatçılarıyla birebir görüşmeler gerçekleştiriliyor.
BİLGİLER
SEMİNERLERLE ÖĞRENCİLERE
AKTARILIYOR
Çalışma kapsamında görevli öğrenciler, muhataplarına; tiyatro ile toplumumuzun temasını nasıl değerlendirdiklerine, tiyatro ile teması olan bir toplum ile olmayan toplumu birbirinden ayıran temel farklılıkların neler olduğuna, ülkemizde tiyatronun gelişiminin sağlanmasında nasıl bir strateji takip edilmesi gerektiğine yönelik sorular yöneltiyorlar. Elde edilen bilgilerin her biri seminer formatında Afyon MYO öğrencilerine ve konunun ilgililerine sunumlar yoluyla aktarılmaya devam ediyor.
“TİYATROYU GELİŞTİRMELİYİZ”
Bu bağlamda söyleşi gerçekleştirilen sanatçılardan birisi de Türk sinema ve tiyatrosunun usta ismi Şener Şen oldu. AKÜ Afyon MYO Pazarlama Programı öğrencilerini kabul edip sorularına büyük bir içtenlikle cevap veren Şener; “Geleneksel Türk tiyatrosu geniş halk kitlelerine için ulaşmak için meydana gelmiştir. Tanzimat’tan sonra ortaya çıkmıştır. Batı tiyatrosu Karagöz ve geleneksel tiyatro her olayın üstesinden gelebilecek kapasitededir. Dünya tiyatrosunda batı bizden çok daha önce evrensele ulaşmayı başarmıştır. Bu nedenle her zaman tiyatroyu geliştirmek için çabalamalıyız” görüşlerine yer verdi.
“TÜRK TİYATROSUNDA
YAZAR SIKINTISI VAR”
Sanat kariyeri birbirinden büyük başarılarla dolu olan Şener Şen “Tiyatro, medeniyetin ve insanlığın gelişmesinde çok önemli etkendir. Bizde de Cumhuriyetten sonra başlar. Tiyatro ile içli dışlı olan bir insan diğer insanlardan ayrı bir kültürel yapıya sahiptir. Günlük hayatta farkına varamıyoruz, sahnede oynanan oyunlara dikkat edip incelediğimizde fark edebiliyoruz. Tiyatro bir nevi insan yaşantısının sahneye yansıtılmış biçimidir. Bu vesileyle insanlara farklı bir bakış açısından bakmalarını sağlıyor. Türk tiyatrosunda tek sorun yazarlardır. Oyuncu var, sahne, dekor her şey var ancak yazar sıkıntısı söz konusu. Yazar yetiştirmedikçe oyuncu yetişmez. Kendi yazarlarımızı yetiştirip geliştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme