• Haberler
  • Genel
  • Yaz Ramazanı'nın tatlısı dondurma – Kocatepe Gazetesi

Yaz Ramazanı'nın tatlısı dondurma – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Ayı'nın yaz mevsimine gelmesinin hem oruç süresini uzattığını hem de yüksek sıcaklıklarla birlikte sağlık sorunlarını arttırma ihtimali oluşturduğunu söyleyen Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başdiyetisyeni Ruşen Özcan, iftar yemeklerinin mütevazi ve aşırıya kaçmadan hazırlanması gerektiğini anlattı. Ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları öneren Diyetisyen Özcan, yaz Ramazanları için en uygun tatlılardan birinin dondurma olduğunu belirtti Ramazan ayı [&hellip]

Yaz Ramazanı’nın tatlısı dondurma

Ramazan Ayı’nın yaz mevsimine gelmesinin hem oruç süresini uzattığını hem de yüksek sıcaklıklarla birlikte sağlık sorunlarını arttırma ihtimali oluşturduğunu söyleyen Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başdiyetisyeni Ruşen Özcan, iftar yemeklerinin mütevazi ve aşırıya kaçmadan hazırlanması gerektiğini anlattı. Ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları öneren Diyetisyen Özcan, yaz Ramazanları için en uygun tatlılardan birinin dondurma olduğunu belirtti

Ramazan ayı manevi olarak tüm Müslümanların bedenen ve ruhen arınma dönemi olduğunu hatırlatan Diyetisyeni Ruşen Özcan, “Oruç tutarken amaç yalnızca dini görevleri yerine getirmek değil aynı zamanda yokluğu da anlamaktır. Bu nedenle iftar yemeklerinde aşırıya kaçmak, ziyafet sofraları kurmak yerine mütevazı ve sağlıklı beslenmek daha uygundur. Ramazan ayı vücudumuzun normal beslenme düzeninin değiştiği bir dönemdir. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan oruç tutabilmek için bazı beslenme kurallarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında oruç tutulan sürenin uzun olması ve hava sıcaklıklarının yüksek olması, beslenme kurallarına dikkat edilmediği takdirde bir takım sorunları da beraberinde getirebilir.” dedi.
SIVI TÜKETİMİ ARTTIRILMALI
Oruç süresinin uzun olmasının yanı sıra yüksek sıcaklıkların sorunlara neden olabileceğini ifade eden Ruşen Özcan, sahurla iftara arasında, açlığa bağlı olarak sindirim sisteminin çalışmasının yavaşladığını vurguladı. Sindirim sisteminin yavaşlamasının mide barsak sorunlarına neden olabileceğini belirten Özcan, sıvı tüketiminin azalmasından kaynaklanabilecek böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarının da yaşanabileceğini anlattı. Tansiyon ve şeker düşmesi gibi sorunların da bu dönemde görülebileceğini kaydeden Özcan, sıvı tüketimi artırılarak, beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
İFTAR SOFRASINDAN ÇORBAYI EKSİK ETMEYİN
Hem sahurda hem de iftardan sonra bol sıvı tüketilmesi gerektiğini anlatan Ruşen Özcan, iftar için meyve tatlıları ile dondurmanın yaz mevsiminde ideal Ramazan tatlıları olabileceğini söyledi. İftarda az yağlı ve hafif gıdaların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Özcan, “İftarda sofrasında mutlaka çorba bulundurmalı. Çorba besin değeri yüksek ve sıvı ihtiyacını da karşılayabilen doyurucu bir besindir. İftar sofrasında porsiyonlarımızı küçültmeli sebze ağırlıklı yemekleri tercih edilmeli. Sofralardan salata eksik edilmemeli. Tatlı yerine kuru veya taze meyvelerden yapılmış az şekerli, tarçın içeren komposto ve hoşaflar içilmeli. Böylece hem barsak çalışmamızı artırıp hem de sıvı tüketimi artırılabilir. Hamur tatlıları yerine sütlü ya da meyve tatlılarını tercih edilebilir. Bol sıvı tüketmeli ve sıvı tercihimiz su olmalı. İftardan sahura kadar geçen sürede aralıklı olarak su içmeli.” diye konuştu.
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI
İftar sofrasında tam buğday unundan yapılmış ekmeğin tercih edilmesinin de daha yararlı olacağını vurgulayan Diyetisyen Özcan, pirinç, patates gibi nişasta içeriği fazla olan gıdalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Yağlı, kızartılmış gıdalara tercih edilmesi gerektiğini belirten Özcan, aşırı tuz kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi. Sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğini ifade eden Özcan sahur için şu önerilerde bulundu, “Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayacak gıdalar tercih edilmeli. Protein içeriği fazla olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları hem açlık döneminde vücuttan yıkımları önleyeceği, hem de zengin besin içerikleri nedeniyle sahurda mutlaka tüketilmeli. Tam buğday ekmeğinden yapılan tost, sandviç gibi gıdaların daha uzun süre tok kalmayı sağlayacağı unutulmamalı. Sahurda yenecek kuru meyvelerin yoğun lif içeriğiyle bağırsakların çalışmasını düzenleyecektir. Ayrıca birkaç ceviz, fındık, badem gibi kuru yemiş yemek içerdikleri yağlar sayesinde daha uzun süre tok kalmayı sağlayabilir. Besin değeri yüksek olan çorbalar sahur için güzel birer tercih olabilir.”
RİSK ALTINDAKİLER DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAMALI
İftar ve sahur arasında az ve sık yemek yemeye çalışmanın önemine de değinen Ruşen Özcan, ağır yağlı gıdalardan, hamur işlerinden, şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Protein ve lif içeriği zengin, bol sıvı içeren doyurucu ve sağlıklı gıdalar tercih edilmesinin yararlarını anlatan Özcan, özellikle kalp damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve börek hastalıkları bulunanlarla, yaşlı ve küçük çocukların oruç tutmasının bazı rahatsızlıklara yol açabileceğini hatırlattı. Özcan, risk altındaki kişilerin mutlaka doktora danışarak oruç tutması gerektiğini anlattı.
Onur Bayram

Bakmadan Geçme