• Haberler
  • Genel
  • Yaz mevsiminde gıdalara dikkat – Kocatepe Gazetesi

Yaz mevsiminde gıdalara dikkat – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, yaz mevsimi dolayısıyla ishal vakalarının görünmeye başladığını belirterek vatandaşları uyardı İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, yaz mevsiminde ishal, kusma, bulantı gibi şikayetlerin arttığına dikkat çekti. Akgün, “Yaz dönemi, hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle özellikle bakteriyel enfeksiyon ajanlarının besinlerde daha hızlı ve daha kolay ürediği görülmektedir. Besinler aracılığıyla insan [&hellip]

Yaz mevsiminde gıdalara dikkat

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, yaz mevsimi dolayısıyla ishal vakalarının görünmeye başladığını belirterek vatandaşları uyardı

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, yaz mevsiminde ishal, kusma, bulantı gibi şikayetlerin arttığına dikkat çekti. Akgün, “Yaz dönemi, hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle özellikle bakteriyel enfeksiyon ajanlarının besinlerde daha hızlı ve daha kolay ürediği görülmektedir. Besinler aracılığıyla insan vücuduna geçen bu organizmalar ishal ve kusma şikâyetlerine yol açar. Bu nedenle yazın, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülmektedir” dedi.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Akgün, şöyle devam etti:
“Uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra, kaynağı belli olmayan içme suları da mikropları barındırarak ishale neden olmaktadır. Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ishallere yol açmaktadır.İshal vakalarında bol su ve ayran, meyve suyu gibi içecekler verilerek kaybedilen sıvının tekrar alınmasının sağlanması ve sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşımaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal vakası olursa anne sütü kesilmemeli, bebek emzirilmeye devam edilmelidir.
Açıkta gıda bırakılmaması, temiz gıda ve su tüketimi, el yıkama kişisel alınacak en basit tedbirlerdir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme