Yavuz Sultan Selim Ve Şah İsmail İle Neden Savaştı?

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail'in savaş nedeni başta tarih severler olmak üzere ilgi duyulan konular arasında dikkat çekiyor.

O dönede Safevî Devleti gibi güçlü bir devletin kurulması Osmanlı İmparatorluğunu rahatsız ediyordu. Anadolu Kızılbaşları’nın Şah İsmail’in yanında yer alması, Osmanlı sınırında artan isyanlar ve dini sebepler, I. Selim ile Şah İsmail’i karşı karşıya getirmiştir.

Çaldıran Muharebesi, Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514’te, İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası’nda yapılan meydan muharebesidir. Muharebe, Osmanlı imparatorluğu’nun kesin zaferiyle sonuçlandı.

KIZILBAŞ İNANIŞINA SAHİP ŞAH İSMAİL’İN ANADOLU’DA ARTAN TARAFTARLARINI OSMANLI TEHDİT OLARAK GÖRDÜ

Bu savaşın nedeni, özellikle uzun süredir Osmanlı Devleti’nin ve Safevi Tarikatı’nın arasında bulunan kötü ilişkilerden kaynaklanmıştır. Osmanlı padişahı II. Bayezid, Şah İsmail’in babası Şeyh Haydar’ın ölüm haberini aldığında “Haydar’ın ölümünü işitmiş olmak sevincimi kat kat artırdı.” demiş, Şeyh Haydar’ın takipçileri olan Kızılbaşlar’a ise “Haydar’ın yolunu şaşırmış sürüsü, Allah onlara lânet etsin!” demişlerdir. Safevî şeyhlerinin Anadolu’da çok sayıda müritleri olduğu, bu müritlerin sıkça şeyhlerini ziyaret ettikleri, beraberinde hediyeler götürdükleri ve şeyhlerinden eğitim almak için İran’a gittikleri bilinmekteydi. Osmanlı Devleti Şah İsmail’in Kızılbaş inanışına sahip olmasını, Anadolu’da büyük bir taraftar kitlesine sahip olmasını ve komşu topraklarda yükselmesini büyük bir tehdit olarak görmüştür.

1502’DE BİRÇO KIZILBAŞ MORA’YA SÜRÜLDÜ

Şii meşrebini sapıklık olarak gören Osmanlı, 1502 yılında II. Bayezid bu sebepten dolayı birçok Kızılbaşı Anadolu’dan Mora’ya yani Yunanistan’a sürdü. Şah İsmail, 1501 yılında Tebriz’i aldıktan sonra, bir ordu gönderip Erzincan’ı ele geçirir. Bu bölge Osmanlı topraklarına dâhil olmadığı halde Şah İsmail’in eline geçmesi o dönemde Trabzon sancakbeyi olan Şehzade Selim’i fena kızdırır. Ardından Şehzade Selim 1503 ve 1507-8 yıllarında iki defa Erzincan’ı ele geçirmeye çalışarak Safevi topraklarına saldırır.

Bakmadan Geçme