• Haberler
  • Genel
  • Yatırımlarda gerçekleşme yüzde 54 – Kocatepe Gazetesi

Yatırımlarda gerçekleşme yüzde 54 – Kocatepe Gazetesi

İl Koordinasyon Kurulu toplantısı açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 2013 yılı toplam proje sayısının 911 olduğunu, yatırımlarda yüzde 54 oranında fiziki gerçekleşme sağlandığını belirtti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, 2013 yılının dördüncü ve sonuncu İl Koordinasyon Kurulu toplantısının tüm kurumlara ve ilimize faydalı olmasını diledi DSİ ÖDENEKTE BİRİNCİ Bu yıl Afyonkarahisar'daki kamu yatırımlarında toplam proje sayısının 911 [&hellip]

Yatırımlarda gerçekleşme yüzde 54

İl Koordinasyon Kurulu toplantısı açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 2013 yılı toplam proje sayısının 911 olduğunu, yatırımlarda yüzde 54 oranında fiziki gerçekleşme sağlandığını belirtti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, 2013 yılının dördüncü ve sonuncu İl Koordinasyon Kurulu toplantısının tüm kurumlara ve ilimize faydalı olmasını diledi

DSİ ÖDENEKTE BİRİNCİ
Bu yıl Afyonkarahisar’daki kamu yatırımlarında toplam proje sayısının 911 olduğunu dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Toplam proje bedeli yaklaşık 3 milyar 701 milyon TL olup, önceki yıllar harcaması 1 milyar 640 milyon TL, yılı ödeneği 557 milyon ve dönem sonu harcaması 347 milyon TL’dir. Buna göre yatırımlarda yüzde 62 nakdi gerçekleşme ve yüzde 54 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. İlimizdeki yatırımcı kuruluşlardan 2013 yılı ödeneğinden en fazla pay alan üç kuruluş ise sırasıyla; 70 milyon 195 bin TL ile DSİ 18. Bölge Müdürlüğü birinci sıradadır. DSİ’ni, 69 milyon 349 bin TL ile İller Bankası A.Ş. Bölge Müdürlüğü ikinci olarak izlerken, 59 milyon 612 bin TL ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü üçüncü sıradadır.” dedi.
HARCAMADA KARAYOLLARI BİRİNCİ
Kamu yatırımlarının sektörel dağılımına bakıldığında; en fazla ödeneğin 140 milyon TL ile ulaştırma sektörüne ait olduğunu aktaran Vali Balkanlıoğlu; “124 Milyon 335 bin TL ile Eğitim Kültür-Spor sektörü ulaştırma sektörünü takip ederken, üçüncü sırayı 110 milyon 191 bin TL ile Tarım Orman sektörü takip etmektedir. Dönem sonu harcamalarda; Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü 94 milyon 122 bin TL ile ilk sırada yer almıştır. İkinci sırada, 61 milyon 370 bin TL ile DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, üçüncü sırada ise 37 milyon 715 bin TL ile İller Bankası A.Ş. Eskişehir Bölge Müdürlüğü yer almıştır. Tüm yatırımcı kuruluşların önceki yıllarda yapmış oldukları özverili çalışmalarının devam edeceği kanaatiyle, emeği geçen herkese teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Vali’den kamu idarecilerine hatırlatma

Kamu kaynaklarının gerçek ihtiyaç halinde doğru zamanda, etkin kullanılması gerektiğini söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, popülist yaklaşımlardan
kaçınılması gerektiğini belirtti. Kaymakamlara ve kamu idarecilerine
hatırlatmada bulunan Balkanlıoğlu, gereksiz ve kullanılmayan yatırımların
olmaması halinde ülkenin dış borcu olmayacağını savundu

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, devletin kamu kaynaklarını hizmet için harcayan mercilerin özenle işlerini yapmalarının her şeyden önemli olduğunu söyledi.
KAMU KAYNAKLARI
DOĞRU KULLANILMALI
Devlet hizmetindeki kişilerin kaynakları zamanında ve verimli kullanması gerektiğini savunan Vali İrfan Balkanlıoğlu, kurum ve kuruluşları harekete geçiren mekanizmanın düzgün işlemesi son derece önemli olduğuna değindi. İl müdürlüklerine ve teşkilatlara gerekli gereksiz her türlü talepte bulunulabildiğine işaret eden Balkanlıoğlu; “Biz idareciler köylere ve ilçelere zaman zaman gidiyoruz. Vatandaşlar taleplerini hayati önemde denilecek şekilde yazılı, toplu şekilde bizlere iletip ihtiyaç gösterirler. İhtiyaç gösterilen şey onlar için olmazsa olmaz hayati önemdedir. Ama bazen taleplere baktığımızda son derece uçuk yapıldığı zaman kamu kaynağının verimli kullanılmayacağını görüyoruz. İlk bakışta bile belli olan talepler oluyor. Örneğin bağlantı yol talebi, asfalt yol vs isteklerde bulunuluyor. Popülist yaklaşımlarla yatırım ve karar mercilerini ele geçirip verimsiz talepler yatırım programına girdiğinde o yatırım yapıldığında tamamen atıl bir işe yaramayan kamu kaynağının israfı anlamına gelen muazzam bir harcama ortaya çıkıyor. Ama neticesi olmuyor.” dedi.
POPÜLİST YAKLAŞIMDAN
UZAK DURULMALI
Türkiye’nin dört bir yanında kaymakamlık yaptığını, vali olarak da görev yaptığını ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, Bingöl Valiliği sırasında okul adı altında işe yaramayan, kullanım dışı bir yapı yapıldığını aktardı. Balkanlıoğlu; “Kale duvarı gibi bir duvar var. Para ile yapılması mümkün değil. Okul kadar sadece ihatasına masraf yapılmış. Dev gibi bir okul yapılmış ama tek bir gün bile kullanılmamış. Okul binası metruk vaziyetteydi. Müftülüğe Kuran Kursu kullanımı için, jandarmaya karakol yapımı için önerdik. Yardım isteyen bir mantar üreticisi dahi kullanıma hazır binayı istemedi. Dört katlı bir sağlık ocağı bir kez dahi kullanılmamış. Çankırı’da gezerken rastladım, çok sayıda okul ve YİBO yapılmış. Ama hiçbirisi kullanılmıyordu. Popülist yaklaşımlardan uzak kalmak son derece önemlidir. İnsanlar her şeyi fazlaca istiyor. Taleplerin gerçek ihtiyaç olup olmadığına, verimli olup olmayacağına elimizi vicdanımıza koyarak karar vermek gerekiyor.” diye konuştu.
YATIRIMA İHTİYAÇ
VARSA YAPILMALI
Yapılacak yatırımların atıl olmaması, kamu kaynağının yerinde kullanılmasının son derece önem arz ettiğine vurgu yapan İrfan Balkanlıoğlu, bu hususlara en çok kamu idarecilerinin dikkat etmesi gerektiği mesajını verdi. İdarecilerin üst mercilere ihtiyacı bildirimleri sırasındaki tutumlarının yatırımı başlattığına değinen Vali Balkanlıoğlu; “İdareciler olarak biz yatırım programının oluşmasında etkiliyiz. Sonuçta bir eser ortaya çıkıyor. Ama bizler tayin olup o mahalden gittiğimizde işin sorumlusunu ara ki bulasın. Karadeniz’de denizin dibine sulama amaçlı bir baraj yapıldığı yazılmıştı. Oysa sulanacak bir tek arazi dahi yok. Siyaset mekanizmasına tesir edilmesiyle devletin parasının boşa harcanmasına neden olunuyor. Eğer şu devlete gereksiz yatırımlar, yarım kalmış, kullanılmamış işler olmasa belki dış borcumuz olmaz veya daha az olurdu. Yatırım ihtiyacı var mı, şimdiki zamanda, gelecekte gerekli olduğuna kesin kanaat getirilmelidir. Bunların çok iyi etüt edilip fizibilitesinin çıkarılması zorunludur. Yatırım kararı çıkmışsa üzerinde süratle durarak bir an önce yapmakta sayısız fayda vardır. Senlere geçtikçe hep zarardayız. Orman ve Su İşleri Bakanımızla her yeri geziyoruz. 30 Yıl sürünen tesisler yeni tamamlanabiliyor. Koordinasyonun çok önemi var. Herkes sorumlu olduğu kurumla ilgili son derece duyarlı davranmalıdır. Harcanan paranın milletin emanet parası olduğu gerçeği ile hareket edip Allah rızası için özen gösterilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Temiz su hassasiyeti insani görev

İçme ve kullanım sularının temiz kalabilmesindeki başlıca etkenin atık suların kontrolü ile olacağını vurgulayan
DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu, temiz su hassasiyetinin insani bir görev olduğunu mesajını verdi

DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında önceki gün yapılan Havza Yönetimi Toplantısını hatırlattı.
İYİ PLANLAMA YAPILIYOR
Havza Yönetimi toplantısında bir heyet teşkil ettiğini belirten Murat Acu; “Bizim Akarçay Kapalı Havzamız var. Havzaya kapalı denilmesindeki amaç; Havza içindeki çanağa düşen suyun membadan itibaren mansaba kadar ulaşırken planlamasının iyi yapılması gerekiyor. Mansap Eber-Akşehir gölüdür. DSİ olarak planlama işini yoğun şekilde yapıyoruz. Bu çalışmayı suyun ekonomik kullanımı için, göllerimizin kurumaması için yapıyoruz. Dere yataklarını ıslah ediyoruz. Her türlü sulama tesisini yapıyoruz.” dedi.
KALİTELİ SU TEMİZ OLMALI
Su kalitesinin işin başka boyutunu oluşturduğunu söyleyen DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu, kapalı havzalarla ilgili hazırladıkları master plan çalışmasının bittiğini kaydetti. Kirlilik düzeylerini yoğun şekilde ölçtüklerini belirten Acu; “Yukarıdan gelen suyun kullanımdan sonra göle temiz girmesi lazım. Tabii ki bu da atık suların kontrolü ile oluyor. Bu koordinasyonu gerektiren önemli bir konudur. Asla gerek hayvan atıkları, gerek tarımsal atıklar, evsel atıklar dere yataklarından havzalardan uzaklaştırılmalıdır. Bu bizim hepimizin her şeyden önce insani görevidir. Çok güzel olan göllerimizin tabiatını korumak için en önemlisi de insan sağlığı için bu sular yukarıdan aşağı gelirken planlamasını DSİ olarak yapıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
TOPLUMSAL BİLİNÇ ZORUNLU
Suyun kirliliği noktasında herkesin duyarlı olması gerektiğini belirten Murat Acu sözlerine şöyle devam etti: “Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüzün Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatları ile başlattığı bir çalışma var. Konuya Akarçay’la başlandı. İlk toplantısı yapıldı. Toplumsal bilince de ihtiyaç bulunuyor. Havzadaki çanak içerisindeki suların temiz kalması için mutlaka dere yataklarına temiz su bırakılmalıdır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

“Hızlı tren projesi
gölgelenmemeli”

Hızlı tren projesinde çalışan işçilerin ücret alamamaları konusunun takip edilmesi gerektiğini söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, projenin gözbebeği bir proje olduğunu, böyle bir nedenle çalışmanın gölgelenmemesi gerektiğini söyledi

FİRMAYA İHTARNAME GÖNDERİLDİ
Vali İrfan Balkanlıoğlu, hızlı tren projesinde çalışan işçilerin ücret alamadıkları yönünde medyaya yansıyan konu ile ilgili olarak TCDD 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa’ya konuyu takip edip etmediklerini sordu. Konu hakkında bilgi sahibi olduklarını söyleyen Timurboğa; “Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak hızlı trenle ilgili kurum müdürlüğü kuruldu. Bu müdürlük kontrolörlüğü yürütüyor. Taşeron firma işçilerinin dilekçeleri alındı. İlgili taşeron firmaya ihtarname gönderildi. Teşkilatımız konuyu takip ediyor.” dedi.
KONUNUN
TAKİBİ ÖNEMLİ
Bir iş ihale edildiğinde firmaların piyasaya güvenerek kırım yaptığını belirten Vali Balkanlıoğlu, daha sonra işin taşeron firmaya verilebildiğini söyledi. Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Taşeron firma piyasadan ne ihtiyaç varsa alıyor. Sonrasında ‘Ağabey ben ihale kazandım, hak edişleri aldıkça borcumu öderim.’ yaklaşımında bulunuyorlar. Ama sonradan ödeme yapılmayabiliyor. Böyle durumda işçiler isyan ediyorlar. Müteahhide gidiyorlar, müteahhitte onları taşeron firmaya yönlendiriyor. Hatta bazen işçiler intihar girişiminde bulunacaklarını söylüyor. Bizim Polis Rehabilitasyon Merkezi’nde bunun örneğini yaşadık. Hızlı tren gözbebeği milyon dolarlık bir projedir. İşçilerin hakların alamadıkları yönündeki durum rahatsız edicidir. Bu tür şeylerle çalışmanın gölgelenmemesi gerekir. Konunun takip edilmesi gerekiyor. Takibinin yapıldığını öğrendik. Öyleyse sorun yok. (Kocatepe Haber Merkezi)

Taşhan’ın projesi
kurula
gidecek

Kütahya Vakıflar Bölge Müdürü Hasan Gök, Taşhan restorasyon çalışmasında statik sorunların ortaya çıktığını söyledi.
Gök, statikle ilgili güçlendirme projesi hazırladıklarını kuruldan projeye onay çıkması halinde çalışmanın devam edeceğini belirtti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme